Φόβοι για τσουνάμι από παγόβουνο κοντά σε χωριό της Γροιλανδίας

Ενα τεράστιο παγόβουνο έχει πλησιάσει επικίνδυνα μικρό χωριό Ιναρσουτ, ένα μικρό νησιωτικό οικισμό στη βορειοδυτική Γροιλανδία, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και φόβους για τσουνάμι.

Οι τοπικές αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους να μετακινηθούν πιο ψηλά στην πλαγιά που είναι χτισμένο στο χωριό.

Το παγόβουνο έχει «εγκλωβιστεί» κοντά στις ακτές όπου βρίσκονται σπίτια στα οποία κατοικούν ηλικιωμένοι, αλλά και ο υδροηλεκτρικός σταθμός.

Τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει βέβαια να μετακινείται.

Οι κάτοικοι τώρα φοβούνται ότι αν κάποιο κομμάτι από το παγόβουνο ξεκολλήσει και πέσει στο νερό θα δημιουργήσει κύματα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το χωριό.

Μάλιστα, ένα μικρό κομμάτι του παγόβουνου έχει ήδη αποκολληθεί.

Τους φόβους των κατοίκων ενισχύει το γεγονός ότι στην περιοχή το Σάββατο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για αποκόλληση ενός μεγάλου κομματιού από το παγόβουνο.

«Υπάρχουν 180 κάτοικοι και ανησυχούμε πολύ, φοβόμαστε» λέει ο Καρλ Πέτερσεν, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Ιναρσουτ στο CBC News.

Το περσινό καλοκαίρι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τα κύματα από ένα παγόβουνο χτύπησαν έναν άλλο οικισμό στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να προκληθούν πλημμύρες, καθώς η στάθμη του νερού στα ποτάμια κοντά στο χωριό έχει αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο κ. Πέτερσεν είπε ότι την κατάσταση παρακολουθούν στενά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γροιλανδίας και ότι ένα πλοίο του ναυτικού της Δανίας βρίσκεται σε επιφυλακή.

Οι κάτοικοι του χωριού ελπίζουν ότι ένας δυνατός άνεμος θα απομακρύνει το παγόβουνο από τη σημερινή του θέση και θα το απομακρύνει από το χωριό.

Πηγή: iefimerida.gr