Φρίκη στο Καμερούν: Ο στρατός κατηγορείται ότι έκαψε χωριά και σκότωσε άοπλους (Bίντεο)

Αντιμέτωπος με φρικτές κατηγορίες για πυρπόληση χωριών και δολοφονίες αμάχων βρίσκεται ο στρατός του Καμερούν.

Σύμφωνα με έκθεση-σοκ της Human Rights Watch 20 χωριά πυρπολήθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες κάηκαν ζωντανές στις αγγλόφωνες περιοχές στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Από τα τέλη του 2016, είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή μια κλιμακούμενη σύρραξη μεταξύ των δυνάμεων της γαλλόφωνης κυβέρνησης και αγγλόφωνων αυτονομιστών που ζητούσαν να χρησιμοποιείται η Αγγλική γλώσσα σε σχολεία και δικαστήρια.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντόπισε αρκετές εκατοντάδες σπίτια στα πυρπολημένα χωριά και συνέλεξε μαρτυρίες από κατοίκους, που κατήγγειλαν ως υπεύθυνες τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ωμότητες και από τους αυτονομιστές

Στην έκθεσή της καταγράφει επίσης την πυρπόληση σχολείων από ένοπλους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παιδιά να στερούνται της εκπαίδευσης την τελευταία διετία.

Οι αριθμοί των αυτονομιστών, που οραματίζονται την ίδρυση δικού τους κράτους, της «Δημοκρατίας της Αμπαζονίας» έχουν αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η βίαιη καταστολή, και ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Οκτώβριο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές και τραυμάτες πάνω από 100, ενώ εκατοντάδες σαπίζουν στις φυλακές και πάνω από 180.000 αναγκάστηκαν μέσα στο κύμα βίας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κυβέρνηση του Καμερούν λέει ότι η βία που άσκησαν οι δυνάμεις της ήταν «ανάλογη με την έκταση της απειλής», αλλά η HRW επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι στρατιώτες διέπραξαν ωμότητες, να τις σταματήσει και να φροντίσει ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: iefimerida.gr