Η ανάπτυξη πρέπει να είναι στόχος όλων

Οι ανώφελες δηλώσεις πρέπει να μετατραπούν σε εποικοδομητική κριτική αν θέλουμε να πάμε μπροστά

Της Αλεξίας Καφετζή

Η ανάπτυξη που γνωρίζει η Λεμεσός και θα γνωρίσει τα επόμενα χρόνια κινδυνεύει μόνο από εμάς, και ορισμένους ανεύθυνους που προτιμούν να εκφράζουν αντιθέσεις και αντιδράσεις στο καθετί, αντί να προτείνουν λύσεις και να ασκούν εποικοδομητική κριτική που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Η Λεμεσός μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης και να «πουλάει» αυτή τη στιγμή, αλλά το «κύμα» αυτό έχει συμπαρασύρει και την Πάφο, και την Λάρνακα που βελτιώνεται συνεχώς και η σημερινή της εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τη Λάρνακα πριν από δέκα χρόνια, ενώ και η Λευκωσία που έχει μείνει πίσω λόγω έλλειψης έργων υποδομής και ανικανότητας ορισμένων, ειδικά στο θέμα της πλατείας Ελευθερίας για το οποίο έχει γίνει μεγάλη ανάλυση στην σελίδα 2, έχει τη δυνατότητα να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια.

Αντί, λοιπόν, να επικεντρώσουν την προσοχή τους όσοι κριτικάρουν και το παραμικρό, σε σημεία που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της Λεμεσού, προτιμούν να τα βάζουν με την ανάπτυξη. Μεγάλο παράδειγμα είναι το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού που απέκτησε μία πανέμορφη εικόνα στην περιοχή του Μώλου και στη συνέχεια με τον ποδηλατόδρομο που φτάνει μέχρι το Δασούδι και έχει επιτρέψει στους κατοίκους της Λεμεσού να περπατούν δίπλα από τη θάλασσα και να απολαμβάνουν την πόλη τους, αλλά παρακάτω συνεχίζει να έχει προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Ένα μεγάλο κομμάτι του ποδηλατόδρομου δεν έχει ολοκληρωθεί στο σημείο που είναι το Breeze, o Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και πιο κάτω. Είναι ένα έργο που πρέπει να επισπεύσουν οι αρμόδιοι και να ενοποιήσουν πραγματικά το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Η πρόκληση είναι ότι εμπλέκεται ο Δήμος Λεμεσού, ο Δήμος Γερμασόγειας, η Παρεκκλησιά, η κοινότητα του Άγιου Τύχωνα και ένα σωρό άλλοι τοπικοί φορείς, αλλά από πλευράς της κυβέρνησης θα έπρεπε να υπάρχει ένας συντονιστής ώστε να επιβάλει ότι θα συνεχίζει και θα είναι ενιαίος ο ποδηλατόδρομος.

Είναι ντροπή μπροστά σε μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία όπως για παράδειγμα το Αμαθούς, να έχει χαλάσει ο ποδηλατόδρομος λόγω των έργων που γίνονται και να μην επιδιορθώνεται ακόμη και από την ιδιωτική επιχείρηση, που εξάλλου έχει κάθε συμφέρον να είναι σωστός ο πεζόδρομος μπροστά από το κτήριο της.

Επιπλέον, πρόβλημα εξακολουθεί να είναι και η τοπιοτέχνηση μπροστά στην παραλία, όπου ενώ ορισμένα ξενοδοχεία έχουν κάνει θαύματα, εντούτοις δεν παρουσιάζει την ίδια εικόνα ο χώρος προς την παραλία σε όλα τα ξενοδοχεία. Και εδώ θα μπορούσε να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να αναγκαστούν τα ξενοδοχεία να έχουν μία ενιαία εικόνα που θα ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο της Λεμεσού.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τους κυματοθραύστες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί οι αμμουδιές από το παραλιακό μέτωπο.

Είναι όλες αυτές οι περιπτώσεις που θα μπορούσε όποιος θέλει πραγματικά να βελτιώσει το επίπεδο της πόλης να διαμαρτυρηθεί, να ασκήσει κριτική και να πάρει πρωτοβουλίες αντί να θέτει τον εαυτό του κατά της οικονομικής ανάπτυξης που τόσο χρειάζεται η Λεμεσός και η Κύπρος γενικότερα.