Κοντά στους γεωργούς της Πάφου ο Υπ.Γεωργίας

Την επιδίωξή του να αναπτύξει μια ανοιχτή, άμεση και ειλικρινή σχέση με τους αποδέκτες των πολιτικών του Υπουργείου του, μετέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής στους γεωργούς της επαρχίας Πάφου, με τους οποίους συναντήθηκε χθες, στο Πολέμι.

Απευθυνόμενος στους γεωργούς ο κ. Καδής τους είπε πως τον βλέπουν συχνά στην περιοχή τους με στόχο την συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αναφερόμενος στις ζημιές που υπέστησαν λόγω του περονόσπορου, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του στους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς διαπίστωσε και ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος, μέσα από επισκέψεις που πραγματοποίησε στις καλλιέργειες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τους ενημέρωσε για τις διαδικασίες και τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κινηθούν σε πολύ συντομότερα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, τις αμέσως επόμενες μέρες, εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωργίας και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων θα επισκεφθούν την περιοχή για να διενεργήσουν μια γενικότερη εκτίμηση της κατάστασης και θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις των αγροτών για αποζημιώσεις.

Ο κ. Υπουργός εισηγήθηκε παράλληλα, την παράταση της περιόδου καταγραφής της ζημιάς στις καλλιέργειες, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για πιο ακριβή αποτύπωσή της.

Η παράταση, είπε, θα λειτουργήσει υπέρ των γεωργών, καθώς μέρος της ζημιάς δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη πλήρως.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι όποιες αποζημιώσεις θα παραχωρηθούν με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια και θα λάβουν υπόψη και την προσπάθεια που κατέβαλαν κάποιοι γεωργοί για περιορισμό του περονόσπορου, ακόμη και αν τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών.

Τόσο οι αμπελοκαλλιεργητές, όσο και οι εκπρόσωποί τους στις αγροτικές οργανώσεις, που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, παρά την έντονη ανησυχία τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, τόσο για την άμεση ανταπόκριση του κ. Καδή, όσο και για τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πριν από τη συνάντηση με τους αμπελουργούς, ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφτηκε το Οινοποιείο του ΣΟΔΑΠ στην περιοχή, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο.

Εκεί συζήτησε με τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση του Οργανισμού τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο το ίδιο το Οινοποιείο, όσο και ο αμπελοοινικός κλάδος στην Κύπρο ευρύτερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ