Κυπριακό – Αισιοδοξία με αστερίσκους

Ιδιαίτερα κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Ιούλιος, μετά και την επισημοποίηση του διορισμού ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το κυπριακό.

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Ένα χρόνο ακριβώς μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά, επιχειρείται μια ακόμη προσπάθεια επανέναρξης των προσπαθειών επίλυσης, με διαφορετικά βεβαίως δεδομένα.

Αυτό που εκκρεμούσε για να ορίσει ο Α.Γκουτέρεζ τον αντικαταστάτη του Ε.Αίντε ήταν ουσιαστικά η επικύρωση του εκλεκτού από την Τουρκία. Το συγκεκριμένο θέμα παρέμενε αδρανές λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα, και όπως ήταν λογικό, οι όποιες αποφάσεις αναμένοντο μετά την ανάδειξη του νεοεκλεγέντα τούρκου Προέδρου. Η επανεκλογή Ερντογάν από την πρώτη κιόλας Κυριακή, μέσα από την εκλογική συνύπαρξη με τους «Γκρίζους Λύκους» του Μπαχτσελί, προκάλεσε αρχικά ένα μούδιασμα τόσο στη Δύση αλλά και στην Κύπρο. Πόσο ψηλά άραγε θα ήταν στις προτεραιότητες του το κυπριακό, και ποια πολιτική θα εφαρμόσει όταν αποφασίσει να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο;

Όπως ανακοίνωσε με πάσα επισημότητα την Τρίτη το βράδυ ο ΟΗΕ, η Άγκυρα έδωσε τη συναίνεση της για το διορισμό της 62χρόνης Αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λουτ, ως νέα ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ασφαλείς πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, αναφέρουν πως το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για το διορισμό της κας.Λουτ στον Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση των ΗΕ με εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στον ΟΗΕ. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας διαβιβάστηκε επισήμως και στην Κυπριακή Δημοκρατία με τον Κυβ.Εκπρόσωπο να αναφέρει πως «υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη πως η Τουρκία αποδέχεται και πως διορίζεται η κ. Λουτ καθώς και ότι προγραμματίζεται επίσκεψή της εντός Ιουλίου».

Τη γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει η δική μας πλευρά, σκιαγράφησε ο ίδιος ο ΠτΔ, με τον Ν.Αναστασιάδη να δηλώνει προσερχόμενος στο πανηγυρικό μέρος του Παγκυπρίου Κατασταστικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ πως «αυτό το οποίο θα θέσουμε ενώπιον της κας Λουτ είναι την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που προκλήθηκε το αδιέξοδο, πάντοτε μέσα στα πλαίσια, όπως καθορίστηκαν από τη δήλωση της 30ής (Ιουνίου), όπως διευκρινίστηκε στις 4 Ιουλίου του 2017». Ουσιαστικά ο Πρόεδρος επανέλαβε εμμέσως τη υιοθέτηση του Πλαισίου Γκουτέρες ως βάση συνέχισης του διαλόγου, και πως από πλευράς μας θα εγερθεί εκ νέου το ζήτημα των εγγυήσεων.

Στις νέες αυτές εξελίξεις, απαθής επί του παρόντος παραμένει η τ/κ πλευρά, ως ένδειξη αναμονής της καθόδου του Ρ.Εντγονάν στα κατεχόμενα στις 10 Ιουλίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια συμβολική κίνηση επέλεξε το ψευδοκράτος ως πρώτο χρονικά ταξίδι μετά την εκλογή του, περνώντας με αυτό τον τρόπο και τα ανάλογα μηνύματα. Όπως συνηθίζεται άλλωστε, τ/κ καθεστώς και Άγκυρα αναμένεται να ευθυγραμμίσουν τη γραμμή πλεύσης τους ,και ως εκ τούτου από εβδομάδας αναμένονται τα νεότερα.

Παρόλη τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, η Τουρκία και μετά την επανεκλογή Ερντογάν στο προεδρικό αξίωμα εξακολουθεί να προκαλεί στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο «Πορθητής», το πρώτο αμιγώς τουρκικό γεωτρύπανο, ετοιμάζεται για τα καλά να βάλει πλώρη στις κυπριακές θάλασσες, και να αρχίσει τις διαδικασίες εξόρυξης φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι μέχρι τώρα απειλές του Ερντογάν, μπορεί από κάποιους να μεταφράζονταν ως προεκλογική ρητορική, αλλά πλέον φαίνεται να παίρνουν σάρκα και οστά. Ως προς
αυτό τοποθετήθηκε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ύπ.Άμυνας Σ.Αγγελίδης.

Ερωτηθείς ο κ.Αγγελίδης για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός θερμού καλοκαιριού ελέω τουρκικού γεωτρύπανου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι κάτι που δεν είναι καινούριο, και κάτι για το οποίο εμείς προετοιμαζόμαστε».

Σε κάθε περίπτωση, το κυπριακό ζήτημα έχει εισέλθει από την Τρίτη στο βράδυ σε μια νέα περίοδο. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου όπου αναμένεται η κάθοδος της κας. Λούτ στο νησί, δίνεται ο χρόνος για προετοιμασία της δικής μας θέσης, αλλά και ανάγνωσης των προθέσεων τόσο της τ/κ πλευράς αλλά και της ίδιας της Άγκυρας.