Νερό δεν έχουμε, τα γήπεδα γκολφ μας έλειπαν 

Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ εντός των περιοχών Natura 2000 στην Αγία Νάπα

Της Γιώτας Δημητρίου

Το πράσινο φως έχει πάρει η δημιουργία γκολφ, ξενοδοχειακής μονάδας και άλλων αναπτυξιακών έργων στην περιοχή Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα.

Εντός των περιοχών Natura 2000 θα χτιστεί το γήπεδο γκολφ, αλλά και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, ενώ άλλες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις θα εφάπτονται βόρεια και δυτικά των περιοχών Natura 2000.

Όπως ήταν αναμενόμενο, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και κόμματα αντέδρασαν άμεσα στην εξέλιξη αυτή.

Το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα όπου ανάμεσα σε άλλα τόνιζε πως “Δεν μπορούμε εν μέσω λειψυδρίας να συζητούμε για τέτοιου είδους αναπτύξεις. Ένα γήπεδο γκολφ στην Κύπρο χρειάζεται περίπου 1 εκ. τόνους νερό το χρόνο για να συντηρηθεί και αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα την στιγμή που αποκόπτεται νερό από τους γεωργούς.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και των εθνικών δρυμών, και ταυτόχρονα η σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού του τόπου μας, πρέπει να τίθεται πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα και εξυπηρετήσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση”.

Επίσης προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει συνέπειες για την ενέργεια της αυτή. “Οι περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές, εξαιτίας της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας τους, και το δίκτυο αποτελεί τη νομική ευρωπαϊκή κατοχύρωση, ώστε να προστατεύονται τέτοιου είδους περιοχές. Με αυτές τις ενέργειες η κυβέρνηση καταπατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες”.

Από την άλλη, οι οικολόγοι χαρακτήρισαν ως “έγκλημα” την ενέργεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να δώσει το πράσινο φως στη δημιουργία γηπέδων γκολφ και άλλων συγγενικών αναπτύξεων. Συγκεκριμένα ο πρώην επίτροπος περιβάλλοντος και νυν βουλευτής των Οικολόγων κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου χαρακτήρισε έγκλημα την έγκριση
άδειας για γήπεδο γκολφ σε περιοχή Natura.

Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι “όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δώσανε το δικαίωμα στις εταιρείες να αποφασίζουν οι ίδιες που θα δημιουργήσουν τις αναπτύξεις
τους, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στις περιοχές Natura. Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που πάσχει από λειψυδρία να επιτρέπεται να γίνονται 14 γήπεδα γκολφ χωρίς να διεξάγεται ειδική μελέτη για τον αριθμό που μπορεί να σηκώσει ο τόπος.

Επιπλέον υπάρχει και ο κίνδυνος ρύπανσης των υπόγειων υδάτων διότι δεν επιβάλλεται ο όρος να μαζεύεται το επιπλέον νερό που βγαίνει κάτω από το γρασίδι και να χρησιμοποιείται οπουδήποτε”.

Η “24” επικοινώνησε με τη Περιβαλλοντολογο Χριστίνα Νικολάου η οποία μας δήλωσε “Δυστυχώς για ακόμη μια φορά στον τόπο μας είμαστε αντιμέτωποι με παραβιάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου και των νομοθεσιών που θα έπρεπε να εφαρμόζοντια έτςσι ώστε να προστατεύονται τόσοοι ίδιοι οι οικοτόποι αλλά και τα είδη προτεραιότητας που υπάρχουν σε αυτούς.

Φυσικά οι άδειες για τα γήπεδα γκολφ και την αναμενόμενη ταυτόχρονη ανάπτυξη ξενοδοχείου κτλ στην προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο δεν είναι κάτι καινούριο αλλά χρονολογείται από το 2014, όταν το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εκμισθώσει κρατική δασική γη σε επιχειρηματίες για την πιο πάνω ανάπτυξη.

Από τότε τα περιβαλλοντικά κινήματα είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, τόσο για την την ανάπτυξη εντός της περιοχής προστασίας, αλλά και για την φύση της ανάπτυξης αφού είναι πλεόν γνωστό ότι τα γήπεδα γκολφ αποτελούν υδροβόρα ανάπτυξη.

Κάτι τέτοιο μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τον τόπο μας, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από τη λειψυδρία. Πόσον μάλλον φέτος όταν η κυβέρνηση αποκόπτει νερό άρδευσης από τους γεωργούς για τις καλλιέργειες τους, και την ίδια ώρα δίνει παράταση
για την ολοκλήρωση τέτοιου είδους αναπτύξεων.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο όνομα της
ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ΔΜΕΕΠ, η δημιουργία του γηπέδου γκολφ και των άλλων συγγενικών αναπτύξεων, θα φέρουν τις πιο κάτω αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000,
ΤΚΣ και ΖΕΠ, ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο:

1. Οριστική απώλεια φυσικών οικοτόπων χαρακτηρισμού, εκ των οποίων και ένας
οικότοπος προτεραιότητας.
2. Απώλεια ενδιαιτημάτων πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας, συμπεριλαμβανομένων και
ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
3. Απώλεια ατόμων σημαντικών ειδών χλωρίδας.
4. Επηρεασμός συνεκτικότητας περιοχής Natura 2000 και υποβάθμιση πολυπλοκότητας
συστήματος και οικολογικών λειτουργιών.
5. Εκτοπισμός ευαίσθητων στην όχληση ειδών πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας,
συμπεριλαμβανομένων και ειδών χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
6. Όχληση ειδών πανίδας και κυρίως πτηνοπανίδας,συμπεριλαμβανομένων και ειδών
χαρακτηρισμού και προτεραιότητας.
7. Έμμεσες συνεργιστικές και συσσωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με υφιστάμενα
έργα και δραστηριότητες που χωροθετούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “24” όταν ο επιχειρηματίας που αναμένεται να δημιουργήσει τα γήπεδα γκολφ πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτόματα πήρε και την άδεια εκμίσθωσης της γης από το τμήμα δασών, πριν καν γίνουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες.

Ποιος διαβεβαίωσε τον επιχειρηματία πως θα εξασφαλίσει τις άδειες, πριν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών; Ή μήπως στην Κύπρο έχουν καταργηθεί οι
περιβαλλοντικές μελέτες; Κάτι τέτοιο είναι, ή όχι, σκάνδαλο;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, ενώ την ίδια ώρα σημαντικές Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και
οδηγίες παραβιάζονται.

Συχνά βλέπουμε έργα για τα οποία επιβάλλονταν δημόσιες διαβουλεύσεις (σύμφωνα με τη Σύμβαση Άαρχους) να προχωρούν, με συμφωνίες που έχουν γίνει κάτω από τραπέζια και κλειστές αίθουσες.

Περισσότερο από κάθε άλλη ίσως φορά το έργο των Περιβαλλοντικών οργανώσεων και σωματείων είναι μεγάλο. Ίσως είναι καιρός να αντιδράσουν και οι πολίτες όπως και όσο μπορούν, εκεί όπου παρατηρούν να διαπράττονται περιβαλλοντικά εγκλήματα.