Ο Τραμπ πίεζε το επιτελείο του για… εισβολή στη Βενεζουέλα

Στη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας το περασμένο καλοκαίρι, οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έμειναν άφωνοι με το ερώτημα του προέδρου: αφού η Βενεζουέλα απειλεί την εθνική ασφάλεια, γιατί να μην εισβάλλουν οι ΗΠΑ στην πολύπαθη χώρα;

Ο ένας μετά τον άλλο, οι σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Μακ Μάστερ, οι οποίοι συμφώνησαν με το υπόλοιπο επιτελείο ότι σε περίπτωση εισβολής η Ουάσιγκτον θα έχανε τη στήριξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ, όμως, παρέμεινε ανυποχώρητος, επικαλούμενος την επιτυχία των εισβολών στον Παναμά και τη Γρανάδα τη δεκαετία του 1980.

Και επανήλθε στο θέμα την επόμενη ημέρα, στις 11 Αυγούστου, όταν έκανε λόγο για «στρατιωτικές επιλογές» προκειμένου να ρίξει τον Μαδούρο από την κυβέρνηση. Τις επόμενες ημέρες έθεσε μάλιστα το ζήτημα στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος –κάτι που επιβεβαίωσαν και δύο Κολομβιανοί αξιωματούχοι.

Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τις προειδοποιήσεις των συμβούλων του να μην αναφερθεί στο θέμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΟΗΕ. Στο δείπνο που παρατέθηκε, ο Τραμπ ξεκίνησε λέγοντας «Το επιτελείο μου μού είπε να μην το πω αυτό», πριν τελικά ζητήσει τη γνώμη των συνδαιτημόνων του για τη δυνατότητα εισβολής.

Ο Χέρμπερτ ΜακΜάστερ ανέλαβε τότε ρόλο πυροσβέστη, απομακρύνοντας τον Τραμπ από τη συζήτηση για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά.

Παρόλο όμως που ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ιδέα τόσο πολλές φορές, η υπόθεση έμεινε εν πολλοίς άγνωστη μέχρι σήμερα, αν και το Politico είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο στη συνάντηση της Ολομέλειας του ΟΗΕ.

Και ο Μαδούρο, εξάλλου, είχε λάβει γνώση των συζητήσεων περί εισβολής, και μάλιστα κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε σχέδιο ανατροπής του.

Την αποκάλυψη κλήθηκε να σχολιάσει την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, ο οποίος αρνήθηκε να αναφερθεί σε «ιδιωτικές συζητήσεις» του προέδρου.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν όλες τις επιλογές τους προκειμένου να «αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και τη σταθερότητα» στη Βενεζουέλα.

Πηγή:ΚΥΠΕ