Παντελής Νικολάου: 18 χρόνια εμπειρίας στο βυθό (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ)

Με το “Ζηνοβία”, να είναι το νούμερο 3 ναυάγιο στην Ευρώπη, κάνει την Κύπρο ως ένα από τα  είναι ιδανικά μέρη στον κόσμο για καταδύσεις λόγω του συνδυασμού όλων των απαραίτητων προδιαγραφών.

Της Νικολέτας Χρήστου

Σύμφωνα με το Cyprus alive που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταδύσεων αναφέρει ότι «η σχεδόν ολόχρονα πεντακάθαρη θάλασσα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη σειρά συναρπαστικών υποβρυχίων αξιοθέατων που συμπεριλαμβάνει ναυάγια, σπήλαια, βυθισμένα αρχαία αντικείμενα και την πολυποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής, κάνει το νησί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για κατάδυση».

Δεν θεωρείται ένα από τα πιο εύκολα σπορ αφού χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ για την εξερευνήση του υποθαλάσσιου κόσμου χρειάζονται κατάλληλα είδη κατάδυσης – όπως μάσκες θαλάσσης, βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρες και άλλα αξεσουάρ.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μέρη για βουτιές στο βυθό είναι στο σκάφος Vera K Wreck, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εικοσιπέντε λεπτά μακριά από το λιμάνι της Πάφου, σε βάθος 11 μέτρων. Πρόκειται για ένα Λιβανέζικο φορτηγό πλοίο το οποίο προσάραξε το 1972 και διαλύθηκε το 1974, διότι θεωρήθηκε επικίνδυνο για τη ναυσιπλοία..

Η  κατάδυση στην περιοχή CYNTHIANA. δίνει μεγάλη χαρά στους δύτες και προσφέρεται ως μια καλή εναλλακτική λύση για εκπαιδευτικές καταδύσεις. Πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο Cynthiana κοντά στο χωριό Κισσόνεργα της Πάφου. Έχει βάθος 10 μέτρων και προσφέρει πολλές μικρές τρύπες, ρεματιές και τέντα για να εξερευνήσετε.

Η κατάδυση στον Άσπρο Ποταμό, WHITE RIVER, δίπλα στη μαγευτική χερσόνησο του Ακάμα. Είναι ένας μικρός κόλπος που δίνει πρόσβαση σε ένα πολύ ενδιαφέροντα λαβύρινθο ρευμάτων, σύμφωνα με το thematictourism.com.

Το ναυάγιο Ζηνοβία (Zenobia που όπως έχουν προαναφέρει έχει βαθμολογηθεί ως μια από τις δέκα καλύτερες καταδύσεις στον κόσμο. Το Ζηνοβία ήταν ένα σουηδικό οχηματαγωγό ro-ro 172 μέτρων που βυθίστηκε το 1980, με 108 νταλίκες άθικτες στο κατάστρωμα. Βρίσκεται σε βάθος 42 μέτρων και το υψηλότερο σημείο είναι στα 16 μέτρα. Η πρώτη κατάδυση γίνεται 35 μέτρα και η δεύτερη στα 30 μέτρα. Το Ζηνοβία είναι ένα παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο, στα κρυστάλλινα νερά της Κύπρου, μόλις 1400 μέτρα από τις ακτές της Λάρνακας.

Ένας  δύτης πρέπει απαραίτητα να έχει εκπαιδευτεί σε μία σχολή δυτών αναγνωρισμένη από το κράτος και να έχει παρακολουθήσει και επιμορφωτικά προγράμματα τόσο πρακτικού επιπέδου όσο και θεωρητικού  επιπέδου.

Ο Παντελής Νικόλαου 35 χρόνων  από την Λεμεσό και κάτοικο στο χωριό Παρεκκλήσια.  Είναι δύτης εδώ και 18 χρόνια κάνοντας καταδύσεις, παρατηρώντας το βυθό των θαλασσών, με μεγάλο ενθουσιασμό.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τις καταδύσεις ;

Από μικρός μου αρέσει ή θάλασσα και πείρα την απόφαση να ασχοληθώ με καταδύσεις στα 18 χρόνια.

Ποιες ήταν οι ανησυχίες σου πριν την πρώτη βουτιά ;

Η μεγαλύτερη μου  ανησυχία μου στην πρώτη κατάδυση ήταν να τα καταφέρω και τι θα αντιμετωπίσω το βυθό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορείς από την μια μέρα στην άλλη βάζοντας την ειδική στολή να εξερευνήσεις το βυθό. Πρέπει να εκπαιδευτείς για να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά, δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Υπομονή και η ψυχραιμία είναι τα βασικότερα «εφόδια» ενός δύτη.

Περιέγραψε μου τα συναισθήματα σου;

Καταρχήν αγαπώ και σέβομαι  τη θάλασσα. Μέσα στο βυθό γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Θεωρώ ότι έχω επιλέξει το καλύτερο χόμπι  ξεκινώντας κατάδυση – γίνεσαι ένα με την ζωή της θάλασσας και τα ψάρια.

Ποιοι ήταν οι εκπαιδευτές σου και ποια η εκπαίδευση σου;

Οι δάσκαλοι  μου είναι ο Μιχάλης και Σωτηρούλα Τσιρπονούρης έχουν την σχολή pro Dive. Η εκπαίδευσης διήρκησε αρκετό καιρό και έχω ήδη πάρει  5 διπλώματα. Το πρώτο είναι το scuba diver , το δεύτερο είναι το advanced scuba diver  το τρίτο είναι scuba rescue diver το τέταρτο είναι το nitrox diver και το πέμπτο είναι το deep diver με τον τρόπο που γίνονται και τον χρόνο εξαρτάται από εκπαιδευτής. Η επιλογή των εκπαιδευτών είναι αυτή που θέτει τις βάσεις για μια απολαυστική και ασφαλή ενασχόληση με τον υποβρύχιο κόσμο για ασφάλεια πάνω από όλα.

Έχουμε καλούς βυθούς;

Έχουμε αρκετά καλούς βυθούς στην Κύπρο: στον Ακάμα, στον Πρωταρά, στο Ακρωτήρι. Βέβαια υπάρχουν και οι τεχνικοί ύφαλοι και τα ναυάγια που κάνουν ακόμα καλύτερους τους βυθούς στην χώρα μας.

Περιέγραψε μας ένα γεγονός που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη σου;

Ένα γεγονός πού δεν θα ξεχάσω είναι την πρώτη φορά που πήγα Αίγυπτο για καταδύσεις. Υπέροχος βυθός τα κοράλλια τα ψάρια, είδα τεράστιους  καρχαρίες. Πραγματικά ήταν μια εμπειρία  που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Ασχολούνται όλο και περισσότεροι με τις καταδύσεις τα τελευταία χρόνια έτσι δεν είναι;

Ναι ασχολούνται πάρα πολύ με τες καταδύσεις και τα τελευταία χρόνια παραπάνω κόσμος. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι και παιδιά μικρότερης ηλικίας ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ.

 Ποιοι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας δύτης;

Όταν ακολουθηθείς τους κανόνες της κατάδυσης και είσαι πάντα με το ζευγάρι σου δεν υπάρχει κίνδυνος  να πάθεις τίποτα. Όταν υπάρχει πειθαρχία και αυτοέλεγχος, ωριμότητα, και αυτοπεποίθηση, όλα θα πάνε καλά. Φυσικά ο βασικότερος κίνδυνος που παραμονεύει σε κάθε βουτιά είναι η νόσος τον δυτών. Αν πας σε μεγάλα βάθη χωρίς να τηρήσεις τους χρόνους παραμονής και χωρίς να κάνεις την απαιτούμενη αποσυμπίεση, το άζωτο που έχεις εισπνεύσει από τον ατμοσφαιρικό αέρα το αποθηκεύει ο οργανισμός και αν κάνεις γρήγορη ανάδυση μπορεί να σου προκαλεί παράλυση.