Παρανομίες στα παραλιακά μέτωπα (Eικόνες)

Ρεκόρ παρανομιών καταγράφονται στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και της Λάρνακας βάσει των χαρτών του κτηματολογίου

Tης Αλεξίας Καφετζή

Οι παρανομίες που σημειώνονται επί σειρά ετών στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και της Λεμεσού έχουν πλέον παγιωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι επίσημοι χάρτες του κτηματολογίου απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά ουδείς κάνει οποιαδήποτε ενέργεια.

Συγκεκριμένα, σε παραλιακά «φιλέτα» της Λεμεσού αλλά και της Λάρνακας επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν καταπατήσει τόσο την παραλία όσο και διπλανά οικόπεδα, χτίζοντας κτίσματα σε περιοχές που δεν επιτρέπονται και αγνοώντας τις διαχωριστικές γραμμές των οικοπέδων.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες των οικοπέδων που έχουν παρθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, η ροζ γραμμή υποδεικνύει την παραλία, δηλαδή την προστατευόμενη περιοχή, όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κτίσμα. Στο παράδειγμα της εικόνας βλέπουμε την περιοχή όπου λειτουργεί ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και το εστιατόριο ιδιώτη, όπου ενδιάμεσα η άσφαλτος φτάνει κυριολεκτικά μέχρι το νερό της θάλασσας, έχουν γίνει εγκαταστάσεις με πέτρες και σκέπαστρο με αποτέλεσμα η παραλία να είναι χαμένη για τους επισκέπτες της περιοχής.

Η κατάσταση σε εκείνο το σημείο της παραλίας πλάι στο γνωστό κλαμπ Guaba είναι απαράδεκτη και παράνομη βάσει των επίσημων χαρτών και κανονισμών του Κτηματολογίου, αλλά επί χρόνια ουδείς διαμαρτύρεται και καμία δράση δεν αναλαμβάνει το Κτηματολόγιο, ως όφειλε για να προστατέψει το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Παρόμοιες παρανομίες σημειώνονται σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού, υπό την ανοχή ή και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Η άναρχη ανάπτυξη που σημειώθηκε στην περιοχή της Μουταγιάκκας φαίνεται και από τις γραμμές των υπόλοιπων οικοπέδων σύμφωνα με τους χάρτες του κτηματολογίου. Πέρα από τη ροζ γραμμή που υποδεικνύει τον χώρο όπου θα έπρεπε να φτάνει η παραλία, φαίνονται ότι έχουν χτιστεί σπίτια και άλλα υποστατικά ανάμεσα στις γραμμές που χωρίζουν δύο οικόπεδα, κάτι το οποίο φαίνεται ότι ισχύει ακόμη και για το πιο επιτυχημένο beach bar της Κύπρου, το γνωστό σε όλους μας Guaba, αλλά και για το Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας.

Στα επόμενα φύλλα της «24» θα δείτε αναλυτικά πως ορισμένοι καταπατούν συστηματικά κάθε κανονισμό του κτηματολογίου σε όλες σχεδόν τις παραλιακές πόλεις.

Οι επίσημοι χάρτες από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου αποδεικνύουν την παράνομη ανάπτυξη που έχει γίνει στην περιοχή εδώ και χρόνια. Οικοδομές και κτίσματα που πατάνε πάνω σε γραμμές οικοπέδων, κατασκευές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γιατί είναι πάνω στην παραλιακή ζώνη και άλλες παρανομίες συνθέτουν ένα παζλ “ζούγκλας”.

H εικόνα του παραλιακού μετώπου της Μουταγιάκκας αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που είναι σε γνώση του κτηματολογίου αλλά ουδείς δεν πράτει τα δεόντα. Κτίσματα που έχουν φτάσει μέχρι το κύμα, παράνομες κατασκευές με άσφαλτο, πέτρες και σκαλάκια μέχρι τη θάλασσα και μία παραλία μη προσβάσιμη στο κοινό, συνθέτουν την απογοητευτική εικόνα.

 

Φωτό: Το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει αμμουδιά και παραλία είναι αυτό μπροστά στο γνωστό beach bar Guaba, όπου όμως εκμεταλλεύεται την παραλία σαν να ήταν ιδιωτική.