Περιπλανώμενος στην παλιά Λευκωσία…

Η τραγική περίπτωση ενός 26χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές

Του Μάριου Δημητρίου

Πρόσβαση σε άδεια διαμονής και σε πόρους διαβίωσης, για άτομα που δεν μπορούν να φύγουν από την Κύπρο, λόγω της σχέσης τους με εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις, ζητά από το κράτος η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), με αφορμή την τραγική περίπτωση του 26χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές,  Mohammad Raihan Ahmed, που τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, περιπλανιέται στην παλιά Λευκωσία, άστεγος, άπορος και χωρίς πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας, παρά το ψυχιατρικό ιστορικό του. Ο Mohammad, διαμένει το τελευταίο διάστημα στο Τέμενος Ομεριέ, στην εντός των τειχών πόλη, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται για ανθρωπιστικούς λόγους, σε προσωρινή  βάση, μουσουλμάνοι άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και παρακολουθείται από κυβερνητικό ψυχίατρο, στα Εξωτερικά Ιατρεία Στροβόλου. Είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση εικονικού γάμου, που εκκρεμεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και γι’ αυτό, δεν μπορεί να επαναπατριστεί, αν και ο ίδιος αυτό επιθυμεί.

Ο φοιτητής που έγινε…«γαμπρός»…

Όπως ανέφερε στην «24» ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου, ο Mohammad Raihan Ahmed, «μέχρι το 2015 διέμενε στο Μπαγκλαντές – στην πόλη Moulvi Bazar – μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του, καθώς και τους γονείς και τα αδέλφια του. Το 2015 ήρθε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως φοιτητής  στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο American College στη Λευκωσία. Αυτό έγινε με τη διαμεσολάβηση ενός ατζέντη στο Μπαγκλαντές, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει πως στην Κύπρο, θα μπορούσε να εργάζεται και να στέλνει χρήματα στην οικογένειά του, στην πατρίδα του. Ο Mohammad, δανείστηκε τότε από τον πατέρα του και πλήρωσε στον ατζέντη αυτόν, 6 χιλιάδες ευρώ, για να διευθετήσει τον ερχομό του στην Κύπρο. Όταν όμως ήρθε στην Κύπρο, διαπίστωσε πως ο ατζέντης τον είχε ξεγελάσει, αφού δεν μπορούσε να εργάζεται, όπως του είχε υποσχεθεί. Μετά το πρώτο εξάμηνο, δεν μπορούσε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο κολέγιο, αφού δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρά του. Περαιτέρω, είχε και το χρέος των 6 χιλιάδων ευρώ, που είχε δανειστεί από την οικογένειά του. Βρισκόμενος σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση, ζήτησε τη βοήθεια φίλων του, οι οποίοι τον «συμβούλευσαν» να τελέσει γάμο με Ευρωπαία πολίτιδα, προκειμένου να αποκτήσει άδεια διαμονής και δικαίωμα εργασίας στην Κύπρο, ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Mohammad, δανείστηκε τότε από τον αδελφό του που εργάζεται στο Κουβέϊτ, 4.500 ευρώ και τα έδωσε στον «φίλο» του, Abdu, ο οποίος διευθέτησε τον γάμο του με κοπέλα από τη Ρουμανία. Όπως μας είπε ο Mohammad, ο γάμος τελέστηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας και εκεί βρισκόταν και Κύπριος συνεργάτης του Abdu. (σ. σ. αναφέρεται το όνομά του και σημειώνεται ότι «η ΚΙΣΑ έχει καταγγείλει επανειλημμένα στις Αρχές, τον Κύπριο αυτό, ο οποίος είναι αναμεμιγμένος, σε συνεργασία με δικηγόρους, σε πολλές υποθέσεις εξαπάτησης μεταναστριών/στών και διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών ατασθαλιών, όπως έκδοση ακάλυπτων επιταγών»).

Ύποπτος για εμπορία προσώπων-εικονικό γάμο

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, πρόσθεσε ότι «κατά το 2016, ο Mohammad συνελήφθηκε από την Αστυνομία, ως ύποπτος σε υπόθεση εμπορίας προσώπων, για τέλεση εικονικών γάμων. Ο ίδιος, μας κατάγγειλε πως ο αστυνομικός που εξέταζε τότε την υπόθεση, στο Γραφείο για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, τον κτύπησε ενώ τον ανέκρινε στο Γραφείο του. (σ. σ. Η ΚΙΣΑ υπέβαλε στον Πρόεδρο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Μελών της Αστυνομίας, γραπτό παράπονο  εκ μέρους του, για για αστυνομική βία εναντίον του). Στη συνέχεια, η Αστυνομία προχώρησε σε ποινική δίωξη του Mohammad και άλλων κατηγορουμένων στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε σχέση με εμπορία προσώπων και άλλες κατηγορίες. Ο Mohammad Raihan Ahmed κρατήθηκε ως υπόδικος για 9 μήνες, σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση, η οποία τελικά φαίνεται να αναστάλθηκε/αποσύρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Mohammad παρακολουθείτο από ψυχίατρο, ο οποίος του χορηγούσε φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη. Μετά την απόσυρση της εν λόγω υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, ο Mohammad αφέθηκε ελεύθερος και κατηγορήθηκε, μαζί με άλλους, για την τέλεση εικονικού γάμου, υπόθεση η οποία εκκρεμεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Έκτοτε, διαμένει στην Κύπρο, χωρίς άδεια διαμονής και χωρίς πρόσβαση σε οποιουσδήποτε πόρους διαβίωσης. Ακόμα, κάθε δυο μέρες πρέπει να μεταβαίνει στην Πάφο για να παρουσιάζεται στον εκεί Αστυνομικό Σταθμό, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους του Δικαστηρίου, παρά το γεγονός πως ο ίδιος διαμένει στη Λευκωσία και δεν έχει οικονομικούς πόρους για τη μετακίνησή του».

Ζητείται πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα

Με επιστολή της στις 24 Ιουλίου 2018, προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας, που υπογράφει ο Δώρος Πολυκάρπου, η ΚΙΣΑ, ζητά «να παραχωρηθεί στον Mohammad Raihan Ahmed, προσωρινή άδεια διαμονής, για όσο χρονικό διάστημα παραμένει σε εκκρεμότητα η υπόθεση του στο Δικαστήριο». Η οργάνωση ζητά ακόμα, «να του παραχωρηθεί πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αφού λόγω της κατάστασης της υγείας του, δεν μπορεί να εργαστεί στο παρόν στάδιο». Τέλος η οργάνωση, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και τους Υπουργούς, «να διαμορφώσετε πολιτική γενικότερα, για περιπτώσεις μεταναστριών/στών που σχετίζονται με ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είτε ως κατηγορούμενοι/ες, είτε ως μάρτυρες και είναι υποχρεωμένες/οι να παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα, όπως η προσωρινή άδεια διαμονής και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εργασία και την υγεία». Την ίδια μέρα, 24 Ιουλίου, η ΚΙΣΑ έστειλε επιστολή στην  Δρα Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, με την οποία, ζητά «να παραχωρηθεί στον Mohammad Raihan Ahmed, δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το ψυχιατρικό ιστορικό του, την παρούσα κατάσταση της ψυχικής του υγείας, καθώς και το γεγονός ότι στο παρόν στάδιο είναι αναγκασμένος να διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς οποιουσδήποτε οικονομικούς πόρους».

Για ανθρωπιστικούς λόγους, στο Τέμενος

Σημειώνουμε ότι στις 23 Ιουλίου 2018, επισκεφθήκαμε το Τέμενος Ομεριέ, στο πλαίσιο του παρόντος ρεπορτάζ για την «24» και συνομιλήσαμε με τον Ιμάμη Souhall Ahmed, από το Μπαγκλαντές, για την περίπτωση του Mohammad Raihan Ahmed, στην παρουσία του ιδίου. Ο ιμάμης, επιβεβαίωσε ότι ο Mohammad, φιλοξενείται για ανθρωπιστικούς λόγους το τελευταίο διάστημα στο Τέμενος, όπως και άλλοι νεαροί, άστεγοι μουσουλμάνοι.  (Μας πληροφόρησε ότι το Τέμενος Ομεριέ, όπως και τα Τεμένη σε άλλες πόλεις, τυγχάνουν διαχείρισης από την Πρεσβεία της Λιβύης). Πρόσθεσε ότι ο Mohammad, «έχει κατάθλιψη, κλαίει και θέλει να επιστρέψει στο Μπαγκλαντές». Μας ανέφερε περαιτέρω, ότι οι υπεύθυνοι του Τεμένους, φιλοξενούν κατά καιρούς στο χώρο του Τεμένους για ολιγοήμερη παραμονή, κυρίως άτομα της μουσουλμανικής κοινότητας, αλλά κάποιες φορές και άτομα άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως ινδουϊστές ή βουδιστές, μέχρι να βρουν σπίτι. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε ξενοδοχείο», πρόσθεσε, «αλλά για λόγους έμπρακτης αλληλεγγύης στη μουσουλμανική κοινότητα, τους παρέχουμε στέγη και διατροφή. Πρόκειται συνήθως για νεαρούς άντρες, αλλά πρόσφατα φιλοξενήσαμε και μουσουλμανική οικογένεια με παιδιά, από τη Ρωσία, για ένα-δύο βράδια, μέχρι που τους βρήκαμε διαμέρισμα».

Αριστερά ο Mohammad Raihan Ahmed, μαζί με τον συμπατριώτη του, ιμάμη Souhall Ahmed, στο Τέμενος Ομεριέ, στις 24 Ιουλίου 2018.

Αριστερά καθήμενος ο Mohammad, με συμπατριώτες του, που επίσης φιλοξενούνται στο Τέμενος. Μας είπαν ότι «κοιμάται μόνο μια δυο ώρες το 24ωρο, με διακεκομμένο ύπνο λίγων λεπτών κάθε φορά» και ότι «τους προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, αφού κάθε μέρα, τους ξυπνά από τις 4-5 τα ξημερώματα και τους ζητά να κουβεντιάσουν μαζί του»…

Το Τέμενος Ομεριέ.

 

Φωτό: Όταν τον συναντήσαμε στα γραφεία της ΚΙΣΑ, στις 20 Ιουλίου 2018.