Τεράστιο τουριστικό έργο στη Λάρνακα προχωρά χωρίς άδειες!  

Προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τις άδειες μέσα από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων

Της Γιώτας Δημητρίου

Φαίνεται πως παράνομα έχει χτιστεί μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου Castle Project στη Λάρνακα και πως χωρίς άδειες πραγματοποιήθηκαν διάφορες οικοδομικές δραστηριότητες γύρω από αυτό, πάνω στη παραλία, στην περιοχή της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου.

Η «24» διερευνά το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «24»:  «Σήμερα ο ιδιοκτήτης προσπαθεί μέσα από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων να κερδίσει τις άδειες τις οποίες δεν έχει εξασφαλίσει, έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο ακόμη να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τελευταία εξέλιξη γύρω από το θέμα αυτό είναι ότι η Επαρχιακή Διοίκηση κινείται νομικά και κατάφερε να σταματήσει τα έργα τα οποία προχωρούσαν μέχρι το Μάιο χωρίς καμιά άδεια. «Ο Δήμος Λάρνακας σκέφτεται επίσης να κινηθεί νομικά αφού άλλα σχέδια παρουσίασαν οι υπεύθυνου του έργου στον Δήμο και άλλα ξεκίνησαν να κάνουν».

Χωρίς πολεοδομικές άδειες και παρά το διάταγμα που εξέδωσε ο  Δήμος Λάρνακας για να σταματήσουν οι εργασίες, εντούτοις οι εργασίες στο Castle Project συνεχίζονταν κανονικά μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «24» : «Ο Δήμος Λάρνακας αντιμετώπιζε πρόβλημα με το εν λόγω έργο καθότι ο Διευθυντής του έργου βρισκόταν στο εξωτερικό και δεν μπορούσε να γίνει επίδοση του διατάγματος για να σταματήσουν οι εργασίες. Ο δικηγόρος του Δήμου Λάρνακας προσπάθησε να βρει τους κατάλληλους νομικούς τρόπους για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα».

Εύλογα είχε δημιουργηθεί το εξής ερώτημα: γιατί  δεν είχε δοθεί το διάταγμα στον αρχιεργολάβο αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτό θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να είναι αναγκασμένοι οι εργολάβοι να ακολουθήσουν το διάταγμα για τερματισμό των εργασιών;
Δεν είναι εις γνώση του δικηγόρου του Δήμου αυτό; Ή μήπως κάποιοι  ήθελαν να καλύψουν τις παράνομες εργασίες;

Επιστολή από Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ

Τον Απρίλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΑΚΕΛ Άθως Καζαντζής, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ έστειλε σχετική επιστολή στον Έπαρχο για εργασίες που γίνονται πάνω στη παραλία που βρίσκεται το εν λόγω έργο.

Η επιστολή την οποία εξασφάλισε η «24» είχε ως τίτλο/θέμα «Παράνομη Επέμβαση στην Παραλία επί της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου» και έγραφε τα πιο κάτω:

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα έχει έρθει στην αντίληψη μας πιθανή επέμβαση εντός της Περιοχής προστασίας της παραλίας σε ανεγειρόμενη οικοδομή.
Δίπλα στην παραλία που ανεγείρεται στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, γίνονται εργασίες εντός της παραλίας.

Υπάρχουν εκσκαφείς και μεταφέρουν μπάζα εντός της παραλίας.

Παρακαλώ όπως γίνει η αναγκαία έρευνα για το πιο πάνω θέμα. Η Επαρχιακή Διοίκηση ως η Αρμόδια Αρχή για την προστασία της παραλίας, αναμένουμε να διερευνήσει τις καταγγελίες μας και να μας ενημερώσει. Σας επισυνάπτω φωτογραφίες από την συγκεκριμένη περιοχή.

Είμαστε σίγουροι ότι η άμεση σας επέμβαση θα προστατεύσει την παραλία μας από τυχών παρανομίες και την τεράστια ζημιά που προκαλείται στη ακτογραμμή μας.

Μεγάλο έργο, γραφειοκρατία και παρανομία

Το Castle Project είναι μια μεγάλη επένδυση των 70 εκατομμυρίων που στα αρχιτεκτονικά του σχέδια περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων (13 ορόφων και 400 κλινών), ένα πολύεστιατόριο, καφετέριες, beach bar και ένα μικρό τεχνητό νησί στο σχήμα της Κύπρου για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις αφού κάτι τέτοιο δεν είχε μελετηθεί πολεοδομικά και περιβαλλοντικά και ούτε είχε πάρει τις ανάλογες άδειες. Το τεχνητό νησί σκόπευε στο να γίνεται ορατό σε όλους τους τουρίστες λίγο πριν την προσγείωση τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά οι σχεδιαστές του έργου ήθελαν να διατηρήσουν το χαρακτήρα του παλιού ξενοδοχείου «Kάστρο» το οποίο θα ενωνόταν με αερογέφυρα με το νέο ξενοδοχείο.
Αρχικά διάφορα δημοσιεύματα ασχολήθηκαν με την γραφειοκρατία που καθυστερούσε τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη στη πόλη του Ζήνωνα, αφού πραγματικά υπήρχε μια μεγάλη καθυστέρηση.

Στη συνέχεια όμως όταν οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και παρόλο το διάταγμα του Δήμου για να σταματήσουν οι εργασίες, ξεκίνησαν οι καταγγελίες.

Αυτή τη στιγμή έχει ήδη ανεγερθεί μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου αλλά…..παράνομα καθότι φαίνεται πως το έργο προχώρησε χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

«Νόμιμες παρανομίες»;

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας του project, Antone Saniour είναι λάτρης της Λάρνακας και έχει ήδη επενδύσει 20 εκατομμύρια στη πόλη του Ζήνωνα. Στο παρελθόν όταν ανακοινώθηκε το μεγαλεπήβολο έργο ο ιδιοκτήτης είχε δηλώσει ότι ο στόχος του Castle Project είναι η δημιουργία ενός έργου «στολίδι» για τη Κύπρο αλλά και τη Μέση Ανατολή, μάλιστα είχε τονίσει ότι στο εν λόγω έργο θα εργοδοτηθεί προσωπικό μόνο από τη Λάρνακα.
Ωστόσο φαίνεται πως η Λάρνακα δεν επιθυμεί παράνομα έργα γι αυτό και η όλη υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και τα έργα έχουν σταματήσει.
Εκτός βέβαια αν κερδηθεί από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, τότε η Λάρνακα (Δήμος και Επαρχιακή Διοίκηση) θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δεχθούν «νόμιμες παρανομίες» ή αν θα δράσουν.