Το πρώτο crash test του ενδιάμεσου χώρου

Βαθύτατες πολιτικές προεκτάσεις επιφέρει στο εσωτερικό μέτωπο το φλέγον θέμα του Συνεργατισμού.

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Η αδήριτη ανάγκη για εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στα νομοθετήματα της κυβέρνησης, έφερε στο προσκήνιο τη σύναψη μιας διαφαινόμενης πρόσκαιρης (έστω) συμμαχίας. Το ΔΗΚΟ δεν φαίνεται μόνο να σώζει την κατάσταση, αλλά να δημιουργεί και ερωτήματα που αγγίζουν την επόμενη ημέρα. Τελικά, υπάρχει αρραγές μέτωπο του ενδιάμεσου χώρου, ή αυτό πλέον πνέει τα λοίσθια;

Η αλήθεια είναι πως ο Ν.Παπαδόπουλος κατακρίθηκε όσο λίγοι για τις προεκλογικές του τοποθετήσεις στο θέμα του Συνεργατισμού. Η εκλογική του αποτυχία επέφερε τους συνεπακόλουθους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος του, με τον ίδιο να εναποθέτει τις όποιες ελπίδες αποφυγής πρόωρου πολιτικού ολέθρου, στην επιβίωση του λεγόμενου ενδιαμέσου χώρου, ο οποίος συστάθηκε πρωτίστως με σκοπό να εκλέξει τον ίδιο στον προεδρικό θώκο.

Από όλα τα κόμματα και σχηματισμούς που απάρτιζαν αυτό το χώρο, εκφραζόταν δημόσια η πρόθεση όπως διατηρηθεί ζωντανή αυτή η κίνηση, γύρω από τρείς άξονες. Πρώτον η ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής επιρροής, χωρίς ωστόσο να πολτοποιείται η αυτονομία εκάστου κόμματος, δεύτερον τέθηκε ως ορίζοντας οι ευρωεκλογές του 2019, όπου ει δυνατόν από κοινού θα προωθούσαν υποψήφιο. Τρίτο αλλά και πιο μακρόπνοο, μια ενδεχόμενη σύμπραξη και στις προεδρικές του 2023, εκεί όπου πλέον δεν θα υπάρχει θέμα επανεκλογής του Ν.Αναστασιάδη.

Εν προκειμένω, και στα του Συνεργατισμού, ο Ν.Παπαδόπουλος προτίμησε όπως λειτουργήσει αυτοβούλως και άνοιξε διαύλους επικοινωνίας απευθείας με το Προεδρικό, σε μια προσπάθεια υιοθέτησης από την κυβέρνηση των δικών του αντιπροτάσεων, με αντάλλαγμα τη θετική ψήφο των ΔΗΚΟικών βουλευτών στην επικείμενη ψηφοφορία της Ολομέλειας του Σώματος. Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τα κόμματα που τον υποστήριξαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κάτι που εγείρει φυσικά ερωτήματα.

Πέραν της πρωτοβουλίας όμως, εξάγονται και κάποια άλλα πολιτικά συμπεράσματα. Η υιοθέτηση της πλειοψηφίας των αιτημάτων του κ.Παπαδόπουλου από τον Ν.Αναστασιάδη, έδωσε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που εκπορεύεται μέσω «κύκλων» του κόμματος του. Αιτήματα που ηγέρθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για παραίτηση τόσο του Υπ.Οικ. Χ. Γεωργιάδη όσο και της διευθύντριας της Κ.Τράπεζας Χ.Γιωρκάτζιη φαίνεται να τέθησαν από τον κ.Παπαδόπουλο στον Ν.Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να αποτελούν κόκκινες γραμμές επί του παρόντος. Όπως γράφθηκε ανωτέρω, η υιοθέτηση της πλειονότητας των προτάσεων Παπαδόπουλου αποτελεί από μόνη της τεράστια πολιτική κατάκτηση, σε μια περίοδο που κυριολεκτικά την είχε ανάγκη όσο τίποτα άλλο.

Στην πολιτική όμως, δεν μετρά μόνο το σήμερα, αλλά κυρίως το αύριο. Μια «επικράτηση» μπορεί σε μεταγενέστερο στάδιο να αποδειχθεί «Πύρρειος» αν δεν εξαργυρωθεί σωστά. Και στο σημείο αυτό ο κ.Παπαδόπουλος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Ήδη το κίνημα Οικολόγων μέσω ανακοίνωσης του, ξεκαθαρίζει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα, και είναι η πρώτη χρονικά αποστασιοποίηση δυο τέως συνεργατών του ενδιάμεσου χώρου. Παρόμοια επιφύλαξη κρατά επί του παρόντος, και η ΕΔΕΚ του Μ.Σιζόπουλου, με τον τελευταίο να δηλώνει χθες Πέμπτη σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, πως «η ΕΔΕΚ δεν έχει κάτι να προτείνει». Εμμέσως και στα αυτιά κάποιων, ηχεί ως αποστασιοποίηση από την πρωτοβουλία Παπαδόπουλου.

Σχετικές αποστάσεις κράτησε επί του θέματος και η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη
Ε.Θεοχάρους, η οποία μέσω ανακοίνωσης της κατακεραυνώνει τον Υπ.Οικονομικών αλλά και το Δ.Σ του Συνεργατισμού. Σε σημείο της εν λόγω ανακοίνωσης επισημαίνει χαρακτηριστικά «Γιατί ο Πρόεδρος ενημέρωσε κατ’ ιδίαν μόνο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως το θέμα του Συνεργατισμού; Αναζητεί ευκαιριακές συμμαχίες ή θέλει συναίνεση και συλλογική διαχείριση;» Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μέχρι και την ώρα που συντάσσεται αυτό το κείμενο, κανένα συλλογικό όργανο κόμματος που υποστήριξε την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, δεν έχει αποφασίσει για την στάση που θα τηρήσει κατά τη ψηφοφορία της Παρασκευής.

Ασχέτως του νομοθετικού πλαισίου και της εξέλιξης που θα έχει η κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαχείριση της πρώτης χρονικά αυτονόμησης ενός κρίκου της αλυσίδας στην συμμαχία των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου. Η πρωτοβουλία Παπαδόπουλου θα αποδειχθε αρκετή για να διχάσει τους μέχρι σήμερα συμμάχους, ή μήπως η προοπτική των ευρωεκλογών αποτελεί ισχυρό κίνητρο να απορροφήσει τον κραδασμό;