Ήταν εκεί, όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Κύπρο

Πραγματοποίησαν την ετήσια Περιφερειακή τους Συνέλευση, στη Λεμεσό

Του Μάριου Δημητρίου

Περισσότεροι από 2 χιλιάδες Μάρτυρες του Ιεχωβά παρευρέθηκαν στην ετήσια Περιφερειακή τους Συνέλευση, το τριήμερο 27-29 Ιουλίου 2018 στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό και οι οργανωτές έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση, αφού συνολικά, τα μέλη αυτής της μικρής χριστιανικής ομάδας στην Κύπρο, αριθμούν 2564 άτομα, όπως μας πληροφόρησε ο τοπικός εκπρόσωπος Τύπου, Γιαννάκης Αριστείδου. Πρόσθεσε ότι «οι 28 παρακολούθησαν το πρόγραμμα στην Ελληνική Νοηματική, οι 55 στη Βουλγαρική σε ροή βίντεο και οι υπόλοιποι, στο ελληνόφωνο τμήμα, ενώ η Συνέλευση, είχε γενικό θέμα «Να είστε θαρραλέοι». Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο κ. Αριστείδου,  «παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων Γραφικών θεμάτων, πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίζουμε τωρινές και μελλοντικές δυσκολίες με θάρρος και επίσης παρουσιάστηκε μια δημόσια Γραφική διάλεξη, με θέμα  «Μη φοβάσαι» και μια Γραφική  ομιλία το πρωί της Κυριακής, με θέμα «Πώς μας γεμίζει θάρρος η ελπίδα της Ανάστασης;». Το τριήμερο πρόγραμμα αποτελείτο από 54 μέρη και περιέλαβε ομιλίες, ηχητικά δράματα, συνεντεύξεις και σύντομα βίντεο. Σημειώνουμε  ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αριθμούν διεθνώς, περίπου 8 εκατομμύρια άτομα και έχουν παγκόσμια έδρα τους, τη μικρή πόλη Warwick, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ.

Η θέση τους στον κόσμο, άλλοτε και σήμερα

Να αναφέρουμε πληροφοριακά, σε σχέση με τη θέση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στον κόσμο και την πίστη τους, ότι βασική πεποίθησή τους, είναι ότι επίκειται η καταστροφή του κόσμου στον Αρμαγεδώνα και ότι η κατίσχυση της βασιλείας του Θεού στη γη, είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι γνωστοί για το κήρυγμα από πόρτα σε πόρτα, για την άρνηση στρατιωτικής υπηρεσίας και για την άρνηση μετάγγισης αίματος – ακόμα και σε περιπτώσεις ζωής ή θανάτου. Η άρνηση να υπηρετήσουν στρατιωτική υπηρεσία και να χαιρετίσουν εθνικά σύμβολα, προκάλεσε διακρίσεις και κρατικές διώξεις σε βάρος τους, κατά καιρούς, σε διάφορες χώρες, όπως η Κούβα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και η Ναζιστική Γερμανία. Η δογματική επιμονή τους για πολιτική ουδετερότητα, οδήγησε σε φυλάκιση μελών τους, που αρνούνταν να καταταγούν στο στρατό – όπως στη Βρετανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και αργότερα στη διάρκεια της περιόδου της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έγιναν στόχος στις ΗΠΑ, τον Καναδά και σε άλλες χώρες, για την άρνησή τους να υπηρετήσουν στο στρατό, ενώ οι δραστηριότητές τους, είχαν παλαιότερα απαγορευτεί στη πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Ισπανία. Οι θρησκευτικές τους δραστηριότητες, απαγορεύονται ή περιορίζονται σήμερα, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και πολλές Μουσουλμανικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειές τους για υπεράσπιση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, επηρέασαν θετικά, στην υιοθέτηση και εφαρμογή νομοθεσιών σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων σε πολλές χώρες.

Αυτοπροσδιορισμός και βασικές πεποιθήσεις

«Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων από εκατοντάδες έθνη και γλώσσες, ενωμένοι με κοινούς στόχους», όπως αυτοπροσδιορίζονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, στην ιστοσελίδα τους και συνεχίζουν: «Θέλουμε πάνω από όλα, να δίνουμε τιμή στον Ιεχωβά, τον Θεό της Αγίας Γραφής και Δημιουργό των πάντων. Ως Μάρτυρες του Ιεχωβά, προσπαθούμε να είμαστε προσκολλημένοι στη μορφή της Χριστιανοσύνης που δίδαξε ο Ιησούς και που ασκούσαν οι απόστολοί του. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για να μιμούμαστε τον Ιησού Χριστό και είμαστε περήφανοι που λεγόμαστε Χριστιανοί. Όλοι μας, αφιερώνουμε τακτικά χρόνο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν για την Αγία Γραφή και τη Βασιλεία του Θεού. Επειδή δίνουμε μαρτυρία μιλώντας για τον Ιεχωβά Θεό και τη Βασιλεία του, είμαστε γνωστοί ως Μάρτυρες του Ιεχωβά. Αν και πολλοί, μας αποκαλούν «Ιεχωβάδες» ή «Ιεχωβίτες», εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους θεωρούμε ανάρμοστους.  Προσπαθούμε να εκδηλώνουμε ανιδιοτελή αγάπη σε ό,τι κάνουμε. Αποφεύγουμε συνήθειες που δυσαρεστούν τον Θεό, όπως είναι η εσφαλμένη χρήση αίματος μέσω μεταγγίσεων αίματος. Είμαστε ειρηνικοί και δεν συμμετέχουμε στον πόλεμο. Σεβόμαστε την κυβέρνηση εκεί όπου ζούμε και υπακούμε στους νόμους της, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν απαιτούν να παρακούσουμε τους νόμους του Θεού. Ο Ιησούς είπε ότι οι Χριστιανοί «δεν είναι μέρος του κόσμου». Έτσι λοιπόν, προσπαθούμε να «εργαζόμαστε το καλό προς όλους», αλλά παραμένουμε αυστηρά ουδέτεροι στις πολιτικές υποθέσεις και δεν διατηρούμε σχέσεις με άλλες θρησκείες. Ωστόσο, σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων σε παρόμοια ζητήματα».

Η Αγία Γραφή και η Βασιλεία του Θεού

Αναφέρουν επίσης οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ότι «αναγνωρίζουν την Αγία Γραφή, ως το άγγελμα του Θεού προς τους ανθρώπους» και ότι «βασίζουν τις πεποιθήσεις τους και στα 66 βιβλία της, τα οποία απαρτίζουν τόσο την «Παλαιά Διαθήκη» όσο και την «Καινή Διαθήκη». Προσθέτουν τα εξής: «Ενώ δεχόμαστε ολόκληρη τη Γραφή, δεν είμαστε φονταμενταλιστές. Αναγνωρίζουμε ότι κάποια τμήματά της, είναι γραμμένα σε μεταφορική ή συμβολική γλώσσα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κυριολεκτικά. Ακολουθούμε τις διδασκαλίες και το παράδειγμα του Ιησού Χριστού και τον τιμούμε ως Σωτήρα μας και ως τον Γιο του Θεού. Συνεπώς, είμαστε Χριστιανοί. Ωστόσο, έχουμε μάθει από τη Γραφή ότι ο Ιησούς, δεν είναι ο Παντοδύναμος Θεός και ότι δεν υπάρχει καμία Γραφική βάση, για τη δοξασία της Τριάδας. Η Βασιλεία του Θεού, είναι μια πραγματική κυβέρνηση στον ουρανό, όχι μια κατάσταση μέσα στην καρδιά των Χριστιανών. Αυτή θα αντικαταστήσει τις ανθρώπινες κυβερνήσεις και θα εκπληρώσει τον σκοπό του Θεού για τη γη. Θα αναλάβει δράση σύντομα, εφόσον οι Βιβλικές προφητείες, δείχνουν ότι ζούμε στις «τελευταίες ημέρες».

Οικογενειακά και άλλα κοσμικά ζητήματα

«Προσκολλούμαστε στο αρχικό πρότυπο του Θεού για τον γάμο που είναι η ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική ανηθικότητα, είναι η μοναδική έγκυρη βάση για διαζύγιο – και είμαστε πεπεισμένοι, ότι η σοφία που υπάρχει στη Γραφή, βοηθά τις οικογένειες να πετύχουν», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα των Μαρτύρων του Ιεχωβά και προστίθεται, μεταξύ άλλων: «Δεν προσκυνούμε τον σταυρό ή οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό ομοίωμα, ή εικόνα. Βασικές πτυχές της λατρείας μας, περιλαμβάνουν προσευχή στον Θεό, ανάγνωση και μελέτη της Γραφής, στοχασμό γύρω από όσα μαθαίνουμε από τη Γραφή. Είμαστε οργανωμένοι σε εκκλησίες. Η επίβλεψη καθεμιάς από αυτές, έχει ανατεθεί σε κάποιο πρεσβυτέριο. Ωστόσο, οι πρεσβύτεροι δεν απαρτίζουν μια τάξη κληρικών, και είναι άμισθοι. Δεν δίνουμε δέκατα και ποτέ δεν περιφέρεται δίσκος, στις συναθροίσεις μας. Όλες οι δραστηριότητές μας, υποστηρίζονται από ανώνυμες συνεισφορές. Το Κυβερνών Σώμα, μια μικρή ομάδα ώριμων Χριστιανών, οι οποίοι υπηρετούν στα παγκόσμια κεντρικά μας γραφεία, παρέχει κατεύθυνση στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, παγκόσμια. Σε όλη τη γη είμαστε ενωμένοι, όσον αφορά τις πεποιθήσεις μας. Προσπαθούμε επίσης σκληρά, για να μην έχουμε κοινωνικές, εθνικές, φυλετικές ή ταξικές διακρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ενότητά μας, αφήνει χώρο για προσωπικές επιλογές. Κάθε Μάρτυρας, παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τη δική του ή τη δική της, Γραφικά εκπαιδευμένη συνείδηση. Το έργο κηρύγματος χρηματοδοτείται κυρίως από προαιρετικές συνεισφορές των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Στις συναθροίσεις μας, δεν περιφέρεται δίσκος, ούτε ζητείται από τα μέλη της εκκλησίας να δίνουν δέκατα. Ένας λόγος για τον οποίο καταφέρνουμε να καλύπτουμε τα έξοδα του έργου μας με αυτές τις συνεισφορές, είναι ότι δεν έχουμε κληρικούς που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι Μάρτυρες δεν πληρώνονται για να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, οι δε χώροι λατρείας μας είναι απλοί και λιτοί».

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι γνωστοί για το κήρυγμα από πόρτα σε πόρτα.

Φωτό: Γενική άποψη της Συνέλευσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό.