Π. Καυκαρής: O 74χρονος ισοβίτης ελεύθερος από χθες – Σκότωσε πατέρα και δύο παιδιά (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΦΩΤΟΣ)

Μετά από 31 χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές, και σε ηλικία 74 ετών ο Παναγιώτης Καυκαρής, απο χθες το απόγευμα είναι πλέον ελεύθερος.

Στις 10 Ιουλίου 1987, ένα στυγερό έγκλημα συγκλόνισε την κυπριακή γνώμη. Από την έκρηξη μίας βόμβας, δολοφονήθηκαν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Continental» στη Λεμεσό, Πανίκου Μιχαήλ 45 ετών και οι δύο ανήλικοι γιοι του 11 και 13 χρονών. Ο πατέρας είναι νεκρός από την βιαιότατη έκρηξη που τον κομμάτιασε κυριολεκτικά, ο γιός του Χριστάκης πέθανε μια ώρα αργότερα και ο δεύτερος γιος του, Μιχαλάκης χαροπαλεύει στο νοσοκομείο της Λεμεσού. (Ο μικρός Μιχαλάκης πέθανε λίγες μέρες αργότερα).

Δύο χρόνια αργότερα, ως ένοχος για την τοποθέτηση της βόμβας κατηγορήθηκε ο υπάλληλος του γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, Παναγιώτης Καυκαρής.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κι έγινε γνωστός ως ο μακροβιότερος ισοβίτης της Κύπρου. Μάλιστα, το 2008 ο Καυκαρής κέρδισε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το βιολογικό τέλος. Η νομοθεσία τροποποιήθηκε ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης….

Όταν συνάντησε τον Γιώργο Βασιλείου

Ο Καυκαρής φωτογράφισε τους ηθικούς αυτουργούς που του έταξαν 10.000 λίρες για να δολοφονήσει τον Πανίκο Μιχαήλ, ενώ απολογήθηκε χαρακτηρίζοντας το έγκλημα που διέπραξε «κατάπτυστο». Αποκάλυψε επίσης και μια επίσκεψή του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1991.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου επ’ αδεία αποφυλάκισης, ο Παναγιώτης Καυκαρής τον Φεβρουάριο του 1991 μεταφέρθηκε από τον τότε διευθυντή φυλακών Άντρο Καπαρδή στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Στη συνάντηση εκτός από τον Γιώργο Βασιλείου, τον Άντρο Καπαρδή και τον Παναγιώτη Καυκαρή ήταν και ο τότε γενικός εισαγγελέας Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και η χήρα του Πανίκου Μιχαήλ και μητέρα των δύο δολοφονημένων παιδιών Γαλάτεια Μιχαήλ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Π. Καυκαρή ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης τον προέτρεψε να αποκαλύψει στον Πρόεδρο Βασιλείου τα ονόματα των ηθικών αυτουργών και να δώσει κατάθεση ώστε να μπορέσουν να τους συλλάβουν.

Μάλιστα του προσφέρθηκε το ποσόν των 100.000 λιρών και δέσμευση για αποφυλάκισή του και μεταφορά του στο εξωτερικό σε χώρα που διαθέτει πρεσβεία η Κύπρος ώστε να εργοδοτηθεί στη διπλωματική αποστολή. Μάλιστα σύμφωνα με τη μαρτυρία φέρεται να προσφέρθηκε να συνεισφέρει σε οικονομικό επίπεδο και η χήρα του Πανίκου Μιχαήλ.

Ο Παναγιώτης Καυκαρής ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να καταθέσει για τους ηθικούς αυτουργούς, αν και η ταυτότητά τους ήταν γνωστή, γιατί δεν είχε καμία εγγύηση για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. Εκείνη την περίοδο δεν λειτουργούσε θεσμός των υπό προστασία μαρτύρων. Έτσι εκείνη η συνάντηση απέβη άκαρπη και επέστρεψε στη φυλακή όπου παρέμενε για 31 χρόνια.

 

Επιμέλεια:Νικολέτα Χρήστου – Συλλογή πληροφορίων:newsbomb.gr/mixanixronou