Σημαντικές επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση της ΣΚΤ είχε ο Τ.Ταουσιάνης

Ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Τάκης Ταουσιάνης, ανέφερε ότι έφυγε από τον Συνεργατισμό γιατί είχε συνεχείς και σημαντικές επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση, κυρίως με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ, Νικόλα Χατζηγιάννη, αλλά και με την πλειοψηφία της Επιτροπείας της τράπεζας.

Σε κατάθεσή του, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, ο κ. Ταουσιάνης είπε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αποφάσεις της Επιτροπείας λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία, και ότι ο ίδιος ήταν στην πλευρά που μειοψηφούσε. Πρόσθεσε ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονταν στην Επιτροπεία ο συσχετισμός κατά την ψηφοφορία των μη εκτελεστικών μελών ήταν πέντε προς τέσσερα και όταν στο πέντε προστίθεντο και οι εκτελεστικοί η αναλογία διαφοροποιείτο σε επτά προς τέσσερα.

Είπε ότι ο ίδιος ήταν στην μειοψηφία και όταν έφυγε και το μέλος της Επιτροπείας Σουζάνα Πογιατζή η αναλογία έγινε επτά προς τρία και όταν αντιλήφθηκε ότι αυτοί οι συσχετισμοί δεν μπορούσαν να αλλάξουν έφυγε.

Ανέφερε ακόμη ότι αρκετοί συνάδελφοι (στην Επιτροπεία) ίσως με την εξαίρεση του κ. Πούρου, την τραπεζική (banking) και τον τρόπο λειτουργίας του ΔΣ τα βίωσαν για πρώτη φορά στον Συνεργατισμό.

Ο κ. Ταουσιάνης είπε επίσης ότι θέση του ήταν ότι τα μη εκτελεστικά δεν προχωρούσαν σε σημαντικό βαθμό για να κάνουν αυτό που ζητούσε επανειλημμένα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) το challenge management, σημειώνοντας ότι «μέσα στην κριτική που δεχόμασταν ως μη εκτελεστικά μέλη ήταν ότι δεν κριτικάραμε αρκετά την εκτελεστική ηγεσία».

Αναφορικά με τη συνεργασία της ΣΚΤ με την Altamira, ο κ. Ταουσιάνης είπε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ ”με έντονη παρότρυνση της διεύθυνσης αποφασίζει την απευθείας διαπραγμάτευση με την Altamira“, και όχι μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας με την προκήρυξη προσφορών.

Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα θα έπρεπε να διορίσει δικηγόρους για να υπογραφεί η συμφωνία και ήρθε η Altamira και πρότεινε τρία δικηγορικά γραφεία για να επιλέξουμε εμείς το ένα, όπως και έγινε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πώς βρέθηκε η Altamira στην υπόθεση αυτή, ανέφερε ότι υπήρχε μια πολύ σοβαρή εταιρεία στην Κύπρο, η Axia Venture, που είχε την σχέση με την Altamira.

Κατάθεση Τρόκκου

Εξάλλου, ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ανδρέας Τρόκκος είπε πως οι λόγοι αποχώρησης του ήταν λόγοι απογοήτευσης. Αλλά δεν μπορώ να πω, ανέφερε, ότι η απογοήτευση περιοριζόταν μόνο στα στεγανά της ΣΚΤ. Πρόσθεσε ότι ένας λόγος ήταν και το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ που έπρεπε να περάσει από την πολιτεία.

Αναφορικά με την ΣΚΤ, ο κ. Τρόκκος είπε ότι μπορούσαν να γίνουν και κάποια πράγματα από πλευράς της τράπεζας όπως είναι η βελτίωση της επικερδότητας.

Με διάφορα σημειώματα που ετοίμαζε η μονάδα αναδιάρθρωσης τονιζόταν η ανάγκη προσεκτικής μελέτης πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην επικερδότητα της τράπεζας, όπως για παράδειγμα η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ