Σουζάνα Πογιατζή: H Τράπεζα βρισκόταν σε κατάσταση εργοταξίου

Στους τρεις λόγους της παραίτησης της από μέλος της επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), αναφέρθηκε το πρώην μέλος της επιτροπείας της τράπεζας Σουζάνα Πογιατζή, στην κατάθεσή της κατά την τρίτη μέρα των εργασιών της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Σύμφωνα με την κ. Πογιατζή, η οποία παραιτήθηκε 10 μήνες (12 Απριλίου του 2017) μετά τον διορισμό της τον Ιούλιο του 2016 ως μέλος της επιτροπείας της ΣΚΤ, οι λόγοι της παραίτησης της ήταν λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, στο ότι δεν ήταν διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός οργανισμού που δεν ήταν αρκετά εύρωστος, ώριμος και βρισκόταν σε κατάσταση εργοταξίου, αλλά και στο ότι ένοιωθε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά στον συγκεκριμένο οργανισμό, δηλαδή, όπως εξήγησε, ήταν μειοψηφία σε πολλά θέματα.

«Οι ισορροπίες στην επιτροπεία ήταν δεδομένες και έτσι αντιλήφθηκα ότι η συνεισφορά μου ήταν περιορισμένη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ένα από τα σοβαρά θέματα που είχαμε στην επιτροπεία που ήταν και θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής ανεξαρτησία στο Συμβούλιο».

Η κ. Πογιατζή, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων της επιτροπείας της ΣΚΤ και μέλος των επιτροπών Ελέγχου και Στρατηγικής και Αναμόρφωσης ΣΠΙΤ, είπε ότι όταν κάποιος είναι πρόεδρος της επιτροπείας είναι υπεύθυνος για τα μη εκτελεστικά μέλη της επιτροπείας, ενώ όταν μετά γίνει το ανώτατο εκτελεστικό όργανο μιας τράπεζας ή εταιρείας «είναι πολύ δύσκολο για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη να αλλάξουν νοοτροπία, ιδιοσυγκρασία και γραμμή κατεύθυνσης, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργούν ένα constructing challenge προς τους εκτελεστικούς».

Υπήρχε γενικά μια αφοσίωση, ένα loyalty (νομιμοφροσύνη), κυρίως από τα παλιά μέλη της επιτροπείας προς τον κ. Χατζηγιάνη», ενώ έπρεπε να είναι προς τον Πρόεδρο της επιτροπείας, που ήταν τότε ο Τάκης Ταουσιάνης, είπε.

«Αυτό είναι φυσιολογικό να είναι προς τον ΓΔ διότι αυτή είναι μια αρχή εταιρικής διακυβέρνησης. Από τη στιγμή όμως που ένας πρόεδρος του Συμβουλίου γίνεται ΓΔ τότε τα ανεξάρτητα μέλη by default δεν είναι πλέον ανεξάρτητα και για αυτό υπήρχε αυτό το κλίμα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η διαφωνία προς κάποιες αποφάσεις που έρχονταν στο Συμβούλιο για έγκριση ή απόρριψη «θα ερχόταν από τα καινούργια μέλη» και σημείωσε ότι η ίδια ήταν «μειοψηφία σε πολλές αποφάσεις».

Σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής Γιώργου Χαραλάμπους αν τα νέα μέλη της επιτροπείας είχαν μια ανεξαρτησία ενώ τα παλιά μέλη «πήγαιναν με το ρεύμα» και έλεγαν πάντα ναι, η κ. Πογιατζή απάντησε θετικά.

Αναφορικά με την επιστολή παραίτησης της, το πρώην μέλος της επιτροπείας είπε ότι την παρέδωσε στις 5 Απριλίου στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στον Πρόεδρο της επιτροπείας και αποχώρησε από τα καθήκοντα στις 12 Απριλίου του 2017.

Ανέφερε ότι όταν παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών την επιστολή παραίτησης συζήτησαν το θέμα του συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός «ήταν πρόθυμος να ακούσει τις ιδέες μου, με ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες μου και δέχθηκε την παραίτηση μου».

Ερωτηθείς κατά πόσον ως μέλος της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων έχει διαπιστώσει να γίνονται προσλήψεις με ανορθόδοξο τρόπο, η κ. Πογιατζή απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι δεν πρόσεξε να γίνονται τέτοια πράγματα γιατί η ίδια ασχολείτο κυρίως με θέματα πολιτικών.

Συνεργασία ΣΚΤ με Altamira για τα ΜΕΔ

Εξάλλου, ερωτηθείσα πώς λήφθηκε η απόφαση τον Δεκέμβριο του 2016 για την απευθείας ανάθεση στην Altamira για δημιουργία πλατφόρμας για την διαχείριση των ΜΕΔ, η κ. Πογιατζή είπε ότι όταν παρέλαβε την κλήση για να παραστεί στην ερευνητική επιτροπή, ζήτησε από τον Γραμματέα της ΣΚΤ να της παραδοθούν όλα τα πρακτικά των συνεδριών τον καιρό που ήταν μέλος της επιτροπείας και δεν της δόθηκαν λόγω του ότι δεν υπόγραψε δεσμευτική/εμπιστευτική δήλωση που της ζητήθηκε.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστης είπε ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει κατά πόσον η ΣΚΤ της έχει αποστείλει όλα όσα έχει ζητήσει.

«Διότι αν η (ερευνητική) επιτροπή τα έχει και μπορεί να κάνει χρήση τότε διερωτώμεθα γιατί δεν σας τα παρέδωσαν εσάς», πρόσθεσε ο κ. Αρέστη απευθυνόμενος στην κ. Πογιατζή, στην οποία ζητήθηκε στη συνέχεια και ανέγνωσε τη δεσμευτική δήλωση που της δόθηκε από την ΣΚΤ.

Ερωτηθείσα πώς ξεπεράστηκε από την επιτροπεία το πρόβλημα της μη λήψης προσφορών και της ανάθεσης απευθείας στην Altamira, η κ. Πογιατζή είπε ότι δεν θυμάται γιατί δεν της δόθηκαν τα πρακτικά.

Τότε, ο κ. Αρέστη είπε στην κ. Πογιατζή ότι θα καλεστεί εκ νέου να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή όταν η επιτροπή εντοπίσει το συγκεκριμένο πρακτικό της συνεδρίας της επιτροπείας της ΣΚΤ τον Δεκέμβριο του 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πογιατζή είπε ότι όταν υπέβαλε την παραίτηση της καλέστηκε τον Απρίλιο του 2017 από την Joint Supervisory Teams (JSTs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (από μια ομάδα υπό τον επικεφαλής εποπτείας της ΚΤ Γιάγκο Δημητρίου), ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 καλέστηκε σε συνάντηση στην Κύπρο από την ΕΚΤ.

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με την JSTs μίλησαν για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης – δηλαδή το θέμα της έλλειψης ανεξαρτησίας – για το θέμα της εισαγωγής του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ γιατί τότε συζητείτο η δωρεάν διάθεση του 25% του Συνεργατισμού στο ευρύ κοινό και «για λίγο το θέμα της κουλτούρας του Συνεργατισμού που τους ανησυχούσε».

Είπε ακόμη ότι με την ΚΤ συζήτησαν το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της έλλειψης της ανεξαρτησίας που υπήρχε στην επιτροπεία, καθώς και θέματα λειτουργίας της επιτροπείας.

Τέλος, ανέφερε ότι με την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο του 2018 συζήτησαν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Πηγή: ΚΥΠΕ