Γιατί παραμένει στη θέση της η κ. Νάταρ;

Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ανέδειξε την ανεπάρκεια της Εφόρου Ασφαλίσεων και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι: Γιατί έμεινε στη θέση της;

Της Αλεξίας Καφετζή

Η κατάρρευση της Olympic ασφαλιστικής έγινε πρώτο θέμα στην Βουλγαρία, προκαλώντας ακόμη και μίνι διπλωματική κρίση ανάμεσα στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα τρίτο κράτος, ενώ ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος θα είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω των αποφάσεων και των παραλείψεων της αρμόδιας εποπτικής αρχής του κράτους, της Εφόρου Ασφαλίσεων, κ. Βικτωρίας Νάταρ.

Αυτά τα γεγονότα φάνηκαν ξεκάθαρα μετά την παρουσία της κ. Νάταρ στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπου δεν δίστασε να αρνηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάρρευση της Olympic και τα υπόλοιπα θέματα που «μαστίζουν» την ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο και να πει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών είναι αυτά που φταίνε.

Η κ. Νάταρ απάντησε μόνο σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την κατάρρευση της Olympic και αρκετοί βουλευτές έμειναν με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όσον αφορά το ρόλο της και τις ευθύνες της για τα όσα συμβαίνουν στην ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου.

Η Έφορος Ασφαλίσεων είπε ενώπιον των βουλευτών ότι: «Οι ευθύνες για την κατάρρευση μιας ασφαλιστικής εταιρείας, πρέπει πρωτίστως να βαρύνουν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και πρόσθεσε ότι η διάλυση της Olympic Insurance είναι ενώπιον του δικαστηρίου και υπάρχει ακόμα περίπτωση να εγερθούν αγωγές εναντίον μας».

Τουλάχιστον, μάθαμε ότι η κ. Νάταρ είναι εξαιρετικά εφευρετική όσον αφορά τον ορισμό λέξεων, όπως για παράδειγμα την λέξη «εποπτεία», καθώς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποδίδεται η ευθύνη μόνο στην εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Πρόσθεσε ότι «η έσχατη τιμωρία σε μια εταιρεία επιβάλλεται εάν δεν συνεργάζεται ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ευθύνες βαρύνουν πρώτα τα διοικητικά συμβούλια και την εταιρική διακυβέρνηση».

«Οι παρεμβάσεις και οι προειδοποιήσεις μας αρχίζουν από τη στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι αρχίζουν να περιορίζονται τα περιθώρια φερεγγυότητας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πορεία μιας εταιρείας είναι αποδεδειγμένη από πολλούς, περιλαμβανομένων των ελεγκτών και των αναλογιστών της.

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο σύμφωνα με την κ. Νάταρ έχουν τους μεγαλύτερους οίκους ως ελεγκτές.

Σε ότι αφορά τους πελάτες των εταιρειών που ενδεχομένως να ζημιώνονται από το κλείσιμο μιας ασφαλιστικής εταιρείας, η κ. Νάταρ ανέφερε ότι καλύπτονται από το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκίνητων οχημάτων (MIF) εάν πρόκειται για ασφάλιση μηχανοκίνητου οχήματος, ενώ για γενικές ασφάλειες καλύπτονται με ότι μένει από την εκκαθάριση της εταιρείας.

Σημείωσε ότι όπως έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση (της Olympic Insurance) παγοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Επεσήμανε ότι η αφαίρεση της άδειας δεν γίνεται αυτόματα αλλά σταδιακά και αποτελεί διαδικασία που παίρνει αρκετούς μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί.

«Αν δεν είμαστε σωστοί με τις αποφάσεις μας, έχουμε πάντα την απειλή ότι οι εταιρείες θα έρθουν με αξιώσεις εκατομμυρίων έναντι του κράτους γιατί είμαστε δημόσια υπηρεσία», είπε η κ. Νάταρ προσθέτοντας πως όσες φορές έγινε αυτό κερδήθηκαν οι υποθέσεις και δεν χρειάστηκε να πληρωθούν αποζημιώσεις.

Υπό συνεχή παρακολούθηση η Olympic, αλλά…

Σε ότι αφορά το πότε διαπιστώθηκαν τα θέματα αφερεγγυότητας της εταιρείας, η αρμόδια λειτουργός σημείωσε ότι από το 2009 που η εταιρεία πήρε την άδεια για δραστηριοποίηση στη Βουλγαρία, υπήρχε συνεχής έλεγχος, όπως και προηγουμένως.

Σημείωσε ότι η πρώτη ειδοποίηση στάλθηκε στην εταιρεία το 2013. Αργότερα όταν η εταιρεία εισήλθε σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ειδοποιήσεις δίνονταν συστηματικά ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο δείκτης κάλυψης κεφαλαίων της εταιρείας ήταν στο 115%-117% και δεν υπήρχε πρόβλημα εισροής χρημάτων, αλλά επρόκειτο για προληπτικές ενέργειες.

Την περίοδο που εξαγοράστηκε η εταιρεία το 2015, το γραφείο της εφόρου προχώρησε σε stress test όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ το 2016.

Τότε, όπως αναφέρθηκε, διαπιστώθηκε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες της εταιρείας ανέρχονταν στα €2,6 εκ.

Η λειτουργός σημείωσε ότι γίνονταν συνέχεια κινήσεις επί αυτού και τόσο οι ελεγκτές όσο και το γραφείο της εφόρου, είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση την εταιρεία. Οι ελεγκτές της Olympic Insurance όπως αναφέρθηκε, είχαν αλλάξει κατόπιν αιτήματος του γραφείου της εφόρου και από το 2014 ήταν η KPMG.

Με πολλά ερωτηματικά οι βουλευτές

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι όπως ήταν λογικό τέθηκε το ζήτημα της Olympic Insurance κατά τη συζήτηση ωστόσο «δεν θελήσαμε να επεκταθούμε καθώς ο ρόλος μας είναι θεσμικός» όπως είπε, σημειώνοντας πως το θέμα θα εξετάσει πιο εξειδικευμένα η επιτροπή ελέγχου.

Μας ενδιαφέρει όπως είπε, να δούμε εάν έχουν ελεγχθεί τα κεφάλαια, η φερεγγυότητα και οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι τα ερωτήματα παραμένουν εκεί και αφορούν κατά πόσο είχε διασφαλιστεί η κεφαλαιουχική επάρκεια της εταιρίας όταν εγκρίθηκε η εξαγορά της το 2016 από τις κυπριακές αρχές, αν είχαν διενεργηθεί οι απαραίτητοι εποπτικοί έλεγχοί και πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κύπριοι πολίτες μετά την πτώχευση της εταιρείας.

Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, προσθέτοντας πως ο κύπριος πολίτης έχει ζημιώσει από αυτή την πτώχευση και κάποιοι, πέραν της ίδιας της εταιρείας, πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας κύπριος ασφαλισμένος σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο δεν θα βρεθεί στο μέλλον ξεκρέμαστος και ανασφάλιστος.

Ανεύθυνο-υπεύθυνη σε βιομηχανία μεγέθους €930 εκ.

Στην ίδια συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, αναφέρθηκε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών φτάνει τα €930 εκ. και οι εκπρόσωποι του γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων ανέφεραν ότι εποπτεύονται περί τις 30 ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες με έδρα τους την Κύπρο καθώς και 2 χιλ. ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του νέου πλαισίου μέσω της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ της ΕΕ και τον τρόπο που αντιδρούν σε αυτή οι ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέρθηκε ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί όσες χρειαζόταν να το κάνουν.

Η κ. Νάταρ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν μετά από οδηγία της αναφορικά με τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων, σημείωσε ότι το μέτρο έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό. «Το σύστημα δούλεψε και όλοι είναι ευχαριστημένοι, πλην αυτών που οφείλουν πολλά ασφάλιστρα», είπε.