Κριτική ΝΔ για την επίσκεψη Κοτζιά στη Σμύρνη

Δύο ερωτήματα προς την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ θέτει με δήλωση του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σμύρνη.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς όρους και έναρξη υψηλόβαθμων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας σε όλο το εύρος των αξιώσεών της».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν αντέδρασε στις «προκλητικές δηλώσεις» του Τούρκου ΥΠΕΞ και ότι «ο κ. Κοτζιάς, ανταποκρινόμενος στο αίτημα Τσαβούσογλου, έσπευσε να μεταβεί στη Σμύρνη για να συναντήσει τον ομόλογό του, ο οποίος συνέχισε τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, η συγκεκριμένη στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ εγείρει δύο θεμελιώδη ερωτήματα. Πρώτον, το κατά πόσο «έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου χωρίς όρους», παραιτούμενη από «την πάγια ελληνική θέση ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί βάση οποιαδήποτε συζήτησης», και δεύτερον κατά πόσο «έχει αποδεχθεί να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις που η Ελλάδα παγίως απέρριπτε ως παντελώς ανυπόστατες», όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή:ΚΥΠΕ