Ν. Τορναρίτης – Α. Δημητρίου «ταράζουν» τα νερά της χώρας και ζητούν ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Την  αναγκαιότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα  και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητούν ζητεί  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  ΔΗΣΥ Νίκος  Τορναρίτης και η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου, μέσω επιστολής από τον Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γεώργιο Προκοπίου.

Η αιτιολόγηση της σχετικής εγγραφής του θέματος για συζήτηση στην συγκεκριμένη Επιτροπή αιτιολογείται  ανάμεσα σε άλλα ως εξής:

«Η Κύπρος είναι το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ, τοποθετημένη σε ένα κομβικό γεωγραφικά σταυροδρόμι, δίπλα στο ασταθές περιβάλλον της Μέσης Ανατολής. Ο μόνος όμως τρόπος μεταφοράς των πολιτών της στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι με το αεροπλάνο. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός πέραν της αεροπορικής σύνδεσης. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρούμε πως είναι αδιανόητο μια νησιωτική χώρα, πλήρες μέλος της ΕΕ, να μην συνδέεται διά θαλάσσης με την ΕΕ.  Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα, θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στους Κύπριους πολίτες αλλά και στους ξένους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Κύπρο, προσφέροντάς τους ένα επιπρόσθετο εναλλακτικό τρόπο διακίνησης από και προς την Ελλάδα και μέσω αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων Κύπρου – Ελλάδας με γειτονικές χώρες και να αναζητηθούν διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις. Με βάση αυτούς τους άξονες, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μια ευρύτερη επικαιροποιημένη στρατηγική στόχευση που να καλύψει τόσο τις ανάγκες σημαντικής μερίδας πολιτών όσο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Της Νικολέτας Χρήστου