Ωρολογιακή βόμβα η ασφαλιστική βιομηχανία

Αναμενόμενο το κλείσιμο της Olympic – Σειρά παίρνουν άλλες ασφαλιστικές
εταιρίες


Της Αλεξίας Καφετζή

Η «24», με αφορμή το «κλείσιμο» της Ασφαλιστικής εταιρίας Olympic και το «φέσι» των 50εκ ευρώ το οποίο θα καλεστούν να πληρώσουν οι κύπριοι ιδιοκτήτες μηχανοκινήτων οχημάτων με αύξηση του ετήσιου ασφάλιστρου τους, ανοίγει για τα καλά το φάκελο των Ασφαλιστικών Εταιρειών και αναρωτιέται ποιος ο ρόλος της Βικτώριας Νάταρ.

Η κα Νάταρ είναι η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών και έχει την ευθύνη του Ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Λειτουργεί ως «Αυτού Μεγαλειότης» και διευθύνει το τμήμα ως ένα Βασίλειο.

Βρίσκεται στο θρόνο της 19 χρόνια και μετά από έρευνα ψάχνουμε ακόμα το έργο και τον ρόλο της.

Μέσα από την έρευνα θα καταλάβετε γιατί η συγκεκριμένη κυρία είναι ανεπαρκής, άρα και επικίνδυνη για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που διοικεί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών (Υπηρεσία) είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας των ασφαλιστικών  επιχειρήσεων με βάση τους περί της Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμους του 2002 έως 2013 και των σχετικών Κανονισμών του 2002 έως 2009. Οι εν λόγω Νόμοι και οι εν λόγω Κανονισμοί ρυθμίζουν την άσκηση των ασφαλιστικών εργασιών και καθορίζουν τον τρόπο παρακολούθησης και εποπτείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Υπηρεσία αξιολογεί αιτήσεις για παροχή άδειας ασφαλιστικής επιχείρησης, αναλύει και εξετάζει τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων για διακρίβωση της φερεγγυότητας και της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επιβλέπει τις επενδύσεις τους και γενικά παρακολουθεί ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν πάνω σε υγιείς ασφαλιστικές αρχές.

Η αρμοδιότητα εφαρμογής του πιο πάνω Νόμου ανατίθεται στον Έφορο Ασφαλίσεων ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος και διορίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ιδίου Νόμου, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να διορίσει ακόμη δύο δημόσιους υπαλλήλους ως Βοηθούς Εφόρους Ασφαλίσεων.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Τμήμα του οποίου ηγείται η κ. Νάταρ, ακολουθεί τις σαφείς διατάξεις του νόμου;

Γίνεται με επάρκεια ο έλεγχος των Ασφαλιστικών Εταιρειών ή «κλείνει» το
μάτι, κατά το δοκούν η κ. Νάταρ;

Με συγκεκριμένες αναφορές και στοιχεία που θα δημοσιεύσουμε στις επόμενες εκδόσεις, θα σας αποκαλύψουμε, δυστυχώς, ότι ο έλεγχος είναι επιεικώς ανεπαρκής και οι Αξιωματούχοι των Ασφαλιστικών Εταιρειών, χειρίζονται, ανάλογα με τα «θέλω» και τα «πρέπει» της κ. Νάταρ.

Αυτή βέβαια την ανεπάρκεια την πληρώνουμε εδώ και καιρό, αφού έχουμε χάσει ήδη πολλά εκατομμύρια από τις επενδύσεις μας, τα σπουδαστικά μας, τα στεγαστικά μας, τα επενδυτικά μας σχέδια και όχι μόνο…

Αναμενόμενο το κλείσιμο της Olympic – Σειρά παίρνουν άλλες ασφαλιστικές εταιρίες

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας υπέβαλε στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Ετήσια Έκθεσή του, για το έτος 2014, κατ΄εφαρμογή της παραγράφου 4 του ΄Αρθρου 116 του Συντάγματος.

Απαραίτητο συστατικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η λογοδοσία των κυβερνώντων προς τους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν…

Καταπέλτης με σοβαρές συστάσεις η τελευταία Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Υπηρεσία Ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών της οποίας προΐσταται η κυρία Βικτώρια Νάταρ. Από τις 33 ασφαλιστικές εταιρείες που υπάρχουν στην Κύπρο έκαναν έλεγχο το 2014 μόνο σε πέντε!

Σωστά καταλάβατε! Μόνο σε πέντε εκ των 33 ασφαλιστικών εταιρειών.

Προφανώς η κυρία Έφορος έχει τυφλή εμπιστοσύνη στους Διευθύνοντες Συμβούλους και αξιωματούχους των υπόλοιπων 28 εταιρειών οι οποίοι διαχειρίζονται κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Λεφτά του κόσμου που αποταμιεύουν για τη σύνταξη τους, για τις σπουδές των παιδιών τους, για χίλιους δυο λόγους.

Σωστά κυρία Έφορε;

Θυμίστε μας πόσα σας πληρώνουμε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες, για να κάνετε απλά την δουλειά σας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;

Αν το συγκεκριμένο Τμήμα συνεχίσει με το ίδιο τέμπο του δήθεν ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή κάνοντας επιλεκτικούς και ελάχιστους ελέγχους κατά το δοκούν, τότε χιλιάδες συμπολίτες μας θα κλάψουν επί ερειπίων. Τότε θα ζήσουμε ένα δεύτερο εφιάλτη παρόμοιο με αυτόν που ζήσαμε με το κούρεμα των καταθέσεων.

Σχεδόν ανύπαρκτος ο έλεγχος των Ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο εν έτει 2018. Αν και οι Ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν καθοριστικό ρόλο για την Οικονομία του Κράτους μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία το σύνολο των ασφαλίστρων που εισέπραξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2014 ανήλθε σε €906,9 εκ. ποσό που αντιπροσωπεύει το 5,69% του ΑΕΠ, κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται αρκετά.

Μέσα από την ετήσια Έκθεση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας για το 2014, ο επιτόπιος έλεγχος των Ασφαλιστικών Εταιρειών φαίνεται να είναι ανύπαρκτος.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, ο επιτόπιος έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Κατά το έτος 2014 έγινε επιτόπιος έλεγχος μόνο στις 5 από τις 33 ασφαλιστικές εταιρείες. Ενώ βάσει των στοιχείων που έδωσε η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε 6 ασφαλιστικές εταιρείες δεν διεξήχθη ποτέ επιτόπιος έλεγχος και σε 3 ασφαλιστικές εταιρείες ο τελευταίος επιτόπιος έλεγχος που διεξήχθη ήταν το 2009 και σε 1 ασφαλιστική εταιρεία το 2008.

Άξιο αναφοράς είναι πως σε μία περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας για την οποία, παρόλο ότι ο επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε το 2012 κατέδειξε αρκετά προβλήματα, εκ των οποίων ορισμένα κρίθηκαν υψηλού κινδύνου, εντούτοις, δεν διεξήχθη άλλος επιτόπιος έλεγχος μέσα στα επόμενα 2 έτη.

Σχεδόν κανένας επιτόπιος έλεγχος στις 33 Ασφαλιστικές Εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο. Η σύσταση από πλευράς Γενικού Ελεγκτή είναι ξεκάθαρη: «Ο επιτόπιος έλεγχος είναι σημαντικός και επιβεβλημένος, καθώς, σύμφωνα και με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, κατά τη διεξαγωγή του ελέγχονται οι πολιτικές, οι διαδικασίες, τα συστήματα που διαθέτει μια ασφαλιστική εταιρεία, εντοπίζονται τυχόν οργανωτικά προβλήματα,
αξιολογείται ο τρόπος χειρισμού των πελατών και επιπλέον ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στα περιουσιακά της στοιχεία με τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα πιστοποιητικά επενδύσεων, τα αποδεικτικά για χρεώστες, οι βεβαιώσεις τραπεζικών υπολοίπων κλπ».

Κυρία Βικτώρια Νάταρ,

– Υπάρχει πράγματι καταλληλότητα των διευθυνόντων; Σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση είναι ρητά όχι κ. Νάταρ και θα σας το αποδείξουμε με στοιχεία.

– Πόσες άδειες αναμένεται να ανακληθούν λόγω της μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια που ορίζονται από την οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II);

– Τι προληπτικές ενέργειες έχει λάβει η Έφορος Ασφαλίσεων για να αποφύγει την άτακτη ανάκληση αδειών (π.χ. έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία ξεχωριστά μετά την υποβολή των αποτελεσμάτων της Άσκησης Αντοχής 2014 και της σχετικής Εκτίμησης Ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας);

– Τι επιπτώσεις θα υποστεί ο φορολογούμενος πολίτης από τις αναμενόμενες ανακλήσεις; Ο απλός ασφαλιζόμενος καταναλωτής;

– Έχει προχωρήσει η Έφορος Ασφαλίσεων σε εκτίμηση της επίδρασης στις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών λόγω τηςεφαρμογής της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ;

Πάμπολλα και εύλογα τα ερωτήματα, τα οποία θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημοσίως, στις επόμενες εκδόσεις, προς την κυρία Β. Νάταρ, Έφορο Ασφαλίσεων.

Δεν είχε γίνει έλεγχος ούτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών

Αν και ο τομέας των Ασφαλιστικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικός, σε μια μικρή έρευνα που κάναμε στις προηγούμενες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώνουμε πως η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν είχε ελεχθεί ποτέ!

Στην Ετήσια Έκθεση του 2013 δεν υπάρχει καθόλου αναφορά για τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών ενώ για τις εκθέσεις του 2012 και 2011 η αναφορά που γίνεται είναι μικρή.

O Στόχος

Μέσα από αυτή την έρευνα στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα νέα δεδομένα στο χώρο, τις μεγάλες αδυναμίες της Ασφαλιστικής Αγοράς, να επισημάνουμε και να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τις καλές, φερέγγυες, εξυπηρετικές, σωστές και ανθρώπινες ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και για αυτές που κρύβονται πίσω από νομικά σημεία, δικαιολογίες ή ακόμα και από δικαστήρια.

Θα καταδείξουμε τις μεγάλες αδυναμίες της Εποπτικής Αρχής αλλά και τις ευθύνες της Εφόρου Ασφαλίσεων, κυρίας Βικτώριας Νάταρ.

Στην «24» θα διαβάσετε μεταξύ άλλων τα πιο κάτω σοβαρότατα θέματα:

1. Γιατί είναι απρόσωπη η υπηρεσία της Εφόρου Ασφαλίσεων. Πως διορίστηκε, με ποια κριτήρια και ικανότητες, τι έκανε και τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην θέση αυτή. Πώς ελέγχει.

Γιατί δεν αρκεί αυτός ο έλεγχος και γιατί δεν προστατεύονται οι Ασφαλισμένοι.

2. Πού βρίσκεται σήμερα η αγορά που το 2011 είχε συνολικά ασφάλιστρα 815 εκατομμύρια ευρώ; Τι μέτρα παίρνουν οι Εταιρείες και τι η Έφορος;

3.Πώς «μεγάλωσαν» κάποιες εταιρείες;

Πόσο επικίνδυνο είναι για την αγορά;

Πόσο υποφέρουν από αυτές οι ανυποψίαστοι ασφαλισμένοι;

4. Γιατί η Έφορος δεν ενημερώνει έγκαιρα την αγορά και τους
ασφαλισμένους;

5. Πόσο στοιχίζει η εποπτεία που δεν έχουμε;

6. Ποιες Εταιρείες ευνοεί η Έφορος και σε ποιες δεν παρουσιάζεται καν;

Η «Αυτού Μεγαλειότης» κ. Νάταρ

Ζητήσαμε επανειλημμένα – τηλεφωνικά – την Βικτωρία Νάταρ για να μας απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, αναφορικά με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Η επικοινωνία έγινε με την ιδιαιτέρα της. Εξηγώντας ακριβώς ποιοι είμαστε και τι θέλουμε, η ιδιαιτέρα της κ. Νάταρ, προφανώς κατόπιν εντολών, προσπάθησε να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τα ερωτήματα που θέλαμε να θέσουμε στην κυρία Έφορο. Εννοείται ότι δεν λέχθηκε κανένα από τα ερωτήματά μας. Η απάντηση που λάβαμε τρεις φορές, όσες και οι προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με την κ. Νάταρ ήταν ότι: «Η κ. Νάταρ δεν μιλά με κανένα δημοσιογράφο και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας συνδέσω μαζί της». Ωμά και ξεκάθαρα.

Δεν μιλά με κανένα δημοσιογράφο…

Προφανώς η κ. Νάταρ θεωρεί ότι ηγείται ενός βασιλείου και πράττει σύμφωνα με τις ορέξεις της.

Προφανώς κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στην κ. Νάταρ, ότι στη θέση που βρίσκεται οφείλει να ενημερώνει το κοινό.

Εκτός εάν κρύβεται για άλλους λόγους. Εμείς εδώ θα είμαστε και θα μιλήσουμε μαζί σας κ. Νατάρ. Είτε το θέλετε είτε όχι. Οφείλετε να δώσετε αρκετές εξηγήσεις.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μην λαμβάνονται μέτρα.