Παλιό ΓΣΠ: Σ’ αυτές τις αναμνήσεις δεν μπαίνει γκολ (Φωτος)

Το παλιό στάδιο ΓΣΠ  χτίστηκε με μετοχές των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών κατοίκων της Λευκωσίας όπου αγοράστηκε ο χώρος και  ιδρύθηκε το Στάδιο Γ.Σ.Π. Τον ίδιο χρόνο ο Σύλλογος τέλεσε με λαμπρότητα τα Ε’ Παγκύπρια. Είχε χωρητικότητα 12.000 χιλιάδων θεατών και κατασκευάστηκε το 1902. Το 1934 υστερα από απόφαση, το Στάδιο ονομάστηκε «Στάδιο Γ.Σ.Π., Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου», προς τιμή των μεγάλων ευεργετών του, για την προς το Γυμναστικό Σύλλογο σημαντική δωρεά τους. Αρχικά ανήκε στον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.) μέχρι το 1999 όπου η ιδιοκτησία του πέρασε στο κράτος και στη συνέχεια στον Δήμο Λευκωσίας.Το στάδιο ήταν η έδρα πολλών ομάδων της Λευκωσίας: Ένωσις Νέων Τραστ, ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Ομόνοια, Ορφέας Λευκωσίας, ΑΫΜΑ Λευκωσίας και Τσετίν Καγιά Λευκωσίας.

Στις 24 Ιουνίου 1991 υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής του Παλιού Σταδίου Γ.Σ.Π. με την κυβέρνηση της Κύπρου, με σκοπό την ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου. Το νέο σύγχρονο στάδιο ανεγέρθηκε και άρχισε την λειτουργία του στις 6 Οκτωβρίου 1999. Το στάδιο αυτό ονομάζεται Νέο Γ.Σ.Π. και ανήκει στον ΓΣΠ. Το παλιό στάδιο ΓΣΠ σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999. Το 2016 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του.

Τα μόνα που έμειναν ανέγγιχτα είναι οι δύο είσοδοί στην ανατολική και δυτική πλευρά του σταδίου  όπως και το Ιστορικό του ρολόι όπου σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων έργων, το θα παραμείνει στη θέση του και θα αποτελεί σημείο αναφοράς του Παλιού Γ.Σ.Π.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ στο ΓΣΠ

Εκεί στο παλιό ΓΣΠ η Ομόνοια πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα και το το χρησιμοποίησε τα πρώτα χρόνια της πρώτης χρυσής δεκαετίας η Ομόνοια.

Στο Παλιό ΓΣΠ η Ομόνοια αγωνίστηκε μέχρι το 1978 όπου μαζί με το Αποέλ μετακόμισαν στο Μακάρειο στάδιο, ενώ ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε το Μακάρειο ως έδρα του αρκετά χρόνια αργότερα.

 ΑΠΟΕΛ  – ΠΑΟΚ  στο ΓΣΠ

Ήταν Σεπτέμβριος του ’73, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε από τη Βαρσοβία, όπου είχε αντιμετωπίσει τη Λέγκια (1-1), στη Λευκωσία για την πρεμιέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου συμμετείχαν τότε και κυπριακές ομάδες. Στο παλιό «ΓΣΠ» είχαν συρρεύσει πάνω από 10.000 Κύπριοι για να θαυμάσουν από κοντά την σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον. Κι ο ΠΑΟΚ τους αποζημίωσε με το παραπάνω…

Με «χατ τρικ» του «Καίσαρα» του επικράτησε 3-2 και το τρίτο γκολ στο 86’ «ήταν το πιο όμορφο που έχω σημειώσει ποτέ», θυμάται. «Πάτησα ένα μέτρο έξω από την περιοχή, η μπάλα από τη σέντρα του Παρίδη, πήγε στο ύψος του πέναλτι, πετάχτηκα και με κεφαλιά την έστειλα στα δίχτυα. Όταν σηκώθηκα ήμουν μες τα αίματα! Το γήπεδο ήταν γεμάτο χαλίκια, ο κόσμος παραληρούσε από ενθουσιασμό και εγώ έψαχνα λίγο οινόπνευμα για τις πολλές πληγές στο σώμα μου…», αναφέρει στην gazzeta.gr o Σταύρος Σαράφης.

Το γκολ που δεν θα ξεχάσει ποτέ 1973

Στην Κύπρο κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ, Σταύρος Σαράφης, πέτυχε ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ. Κι έχει να το λέει κάθε φορά που τον ρωτάς «ποιο ήταν το καλύτερο γκολ που έχεις βάλει στην καριέρα σου», «αυτό που γέμισα αίματα, αλλά δεν υπήρχε τηλεόραση για να το δει ο κόσμος, να το βλέπουν και σήμερα κάποιοι που κλωτσάνε το τόπι και παίρνουν χιλιάδες ευρώ».

Φωτο: omonoialive.com/ apoelnet

Της Νικολέτας Χρήστου