Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφαίνεται για τις βρετανικές βάσεις – Αφορμή η υπόθεση Μαυρίκιου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλείται να γνωμοδοτήσει κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος στο νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο αποτέλεσε πρώην αποικία της και το οποίο η Βρετανία χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα έχει προεκτάσεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, όπου η Βρετανία διατηρεί Βάσεις. Η εκδίκαση της υπόθεσης του Μαυρίκιου εναντίον της Βρετανίας θα αρχίσει τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα αγορεύσουν σχετικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο 22 χώρες, ανάμεσά τους και ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Κληρίδης είπε ότι «εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα αρχής, τα οποία επηρεάζουν και ενδιαφέρουν όλες τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, όπως η Κύπρος, όπου η Βρετανία χρησιμοποιεί το 3% του εδάφους της ως στρατιωτική βάση».

Αν και η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης θα αφορά τον Μαυρίκιο, «εντούτοις η Κύπρος θα μπορεί να την αξιοποιήσει», πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

Πηγή:elefterotypos.gr