Υπέρ μιας συνόδου ΕΕ – αραβικού κόσμου γα το μεταναστευτικό τάχθηκε ο ΠτΔ

Yπέρ της διενέργειας μιας Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης και αραβικού κόσμου τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παρέμβασή του στο δείπνο των 28, χθες βράδυ στο Σάλτσμπουργκ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του δείπνου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να προτείνει μια προσεχή Σύνοδο ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο”, σημειώνοντας ότι “εκεί αναμένεται να ληφθούν θετικές αποφάσεις, διότι είναι γνωστό πόσο στενή είναι η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο”.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε ακόμη ότι “απόψε στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε παρέμβαση για το ζήτημα της Μετανάστευσης αναφέροντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια θέση, όπου περίπου έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, διότι είναι μεγάλες οι πιέσεις του μεταναστευτικού ρεύματος και ότι υπολογίζει στην κοινή στάση, στην αλληλεγγύη και σε μια πολιτική που θα εφαρμοστεί αναλογικά από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι καθώς πρόκειται για ένα άτυπο Συμβούλιο, “δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά γίνεται μια προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών, των πολιτικών και των πόρων που θα διατεθούν”. Σημείωσε ότι “η Κυβέρνηση έχει ήδη αποταθεί στην Κομισιόν και μελετώνται τρόποι με τους οποίους η Κύπρος θα συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση, με τον σωστό τρόπο, του μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η Λευκωσία στις προσπάθειες που καταβάλλουμε”.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συζήτηση για το Brexit, στο οποίο θα επικεντρωθούν οι 27 κατά τη διάρκεια του γεύματος, o εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ,

“Είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συζήτηση και η ΕΕ προσπαθεί και πρέπει να έχει μια κοινή θέση αποσκοπώντας στο να υπάρξει μια συντεταγμένη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου”, τόνισε ο εκπρόσωπος.

“Ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά το θέμα μέσα από το πρίσμα, από τη μια των στενών σχέσεων που έχει η χώρα μας με τη Βρετανία και οι οποίες δεν θα θέλαμε να διασαλευτούν, και από την άλλη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται ειδικά για τους Κύπριους πολίτες που είναι και θα παραμείνουν Ευρωπαίοι πολίτες κατοικώντας μόνιμα στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Είναι η επιθυμία και η κοινή προσπάθεια να υπάρξει τελικά μια συμφωνία, διότι, βεβαίως, όλοι απεύχονται μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, και αυτό το θέμα συγκεντρώνει τις συζητήσεις και την προσοχή όλων των μερών της ΕΕ”, ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Τέλος, όπως επεσήμανε, “κατά την πρωινή Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας, κυβερνοασφάλειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν την επιτήρηση των συνόρων της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ