Χιλιάδες ευρώ του φορολογούμενου πολίτη για κεραστικά αξιωματούχων

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ επωμίζεται το κράτος ετησίως μόνο για τους καφέδες και τα κεραστικά αξιωματούχων και υψηλόβαθμων δημοσιών υπαλλήλων της Κύπρου που καταναλώνουν εν ώρα εργασίας με ή χωρίς τους φιλοξενούμενους τους.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το ποσό που προβλέπεται σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή είναι 38,280 ευρώ για τους 11 Υπουργούς.

Κάθε Υπουργός λαμβάνει κάθε μήνα 290 ευρώ ως επίδομα φιλοξενίας για ποτά και άλλα παρεμφερή που προσφέρονται σε φιλοξενούμενους στο γραφείο των υπουργών και κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων των Υπουργών.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στις περιπτώσεις των 13 Γενικών διεθυντών των Υπουργείων, της Βουλής και της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμμάτων. Το ποσό που τους αναλογεί είναι 170 ευρώ το μήνα. Συνολικά το κόστος που επωμίζεται το κράτος για τα κεραστικά των 13 Γενικών Διευθυντών ανέρχεται στις 22,620 ευρώ.

Επίσης επίδομα για έξοδα φιλοξενίας λαμβάνουν και ένας μεγάλος αριθμός επιτροπών, εφόρων, πρόεδρων και μελών Αρχών όπως και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων. Τα ποσά κυμαίνονται από 1,032 ευρώ μέχρι 5,100 ευρώ ανά άτομο ετησίως και καταβάλλεται ανάλογα με το ύψος της αντιμισθίας τους.

Να σημειωθεί πως τα επιδόματα φιλοξενίας καταλήγουν στον μισθό των δικαιούχων ανεξαρτήτως εάν δαπανηθούν ή όχι για τον σκοπό που καταβάλλονται.

Τέλος πέραν από το επίδομα φιλοξενίας ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων περίπου 120 που κατέχουν διευθυντικές θέσεις, λαμβάνουν και επίδομα τηλεφώνου το όποιο ανέρχεται στα 595 ευρώ τον χρόνο. Συνολικά το κονδύλι για αυτό το επίδομα ξεπέρνα τις 70 χιλιάδες ευρώ ετησίως.