Η εθνική μας ταυτότητα και οι αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας: O Υπ.Παιδείας κάνει την πρώτη τοποθέτηση

Σημαντικές αλλαγές στο μάθημα Ιστορίας από το Δημοτικό έως το Λύκειο προωθεί το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Της Νικολέτας Χρήστου

Οικογενειακή και τοπική ιστορία του μαθητή στη Δ’ Δημοτικού αντί για τα γεγονότα στην αρχαία Ελλάδα και σαρωτική αλλαγή στην Ιστορία της Α’ Λυκείου προς τη σύγχρονη Ιστορία που φθάνει μέχρι τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την εισβολή στο Ιράκ, το τζιχάντ και το Ολοκαύτωμα, τον συνδικαλισμό και τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι κάποιες από τις αλλαγές που προτείνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα στο Σχέδιο Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας από τη Γ’ Δημοτικού έως και την Α’ Λυκείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο θέμα».

Το θέμα αφορά και τα σχολεία της Κύπρου αφού ως γνωστό αγοράζονται από την Ελλάδα.

Μιλώντας αποκλειστικά στο 24h o Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης για τις αλλαγές που προτίθενται να γίνουν στην διδακτική ύλη έτσι όπως προγραμματίζει η Ελλάδα, μας απάντησε πως: «Όταν έρθει κοντά μας το θέμα θα το μελετήσουμε με κάθε σοβαρότητα». «Η ιστορική μας καταβολή, συμπλήρωσε, «είναι δεδομένη μέσω των αιώνων, όπως και οι ήρωες, τα συναισθήματα και όλα όσα έχουν καταγραφεί μέσα από την πάροδο των χρόνων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος στην Τρίτη δημοτικού έχει επανέλθει και διδάσκεται η Ελληνική μυθολογία αφού είχε αφαιρεθεί πριν από περίπου οκτώ σχεδόν χρόνια.