Κώστας Καδής: Οι αγροτικές κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές

Βασική μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι οι αγροτικές μας κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής στο Φεστιβάλ «Τ’ Αη Δημητριού»

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία αξιέπαινη προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή των άυλων και υλικών πολιτισμικών αγαθών του τόπου μας αλλά και των φυσικών πόρων της υπαίθρου. Η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων και του πολιτισμού καθώς και η ανάδειξη του απαράμιλλου φυσικού κάλλους της κυπριακής υπαίθρου, συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα στην οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο των κοινοτήτων μας. Το Φεστιβάλ «Τ’ Άη Δημητριού», που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, έχει ως στόχο να αποτελέσει μέσο ανάδειξης και προβολής των παραδοσιακών προϊόντων και τεχνικών της νότιας Μαραθάσας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού, που αποτελεί ιδιαίτερη παράδοση του Αγίου Δημητρίου” είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε επίσης ότι μέσα από τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η προσοχή μας εστιάζεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διατήρηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, στη δημιουργία υποδομών με προστιθέμενη αξία αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη εγκριθεί μέσα από το Πρόγραμμα η χρηματοδότηση για την κατασκευή 32 Πυροσβεστικών Φωλιών, με συνολικό κόστος 48.000 ευρώ. Επίσης, το Τμήμα Δασών επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία όλων των κοινοτήτων από τις δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, πρόσθεσε.

“Να είστε βέβαιοι πως η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για εμάς, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την αστυφιλία και την εγκατάλειψη της γεωργικής γης. Είμαι πεπεισμένος ότι η στήριξη της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις αστείρευτες δυνάμεις των κατοίκων της υπαίθρου, καθώς και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, θα συμβάλουν στην ανάδειξη των αγροτικών περιοχών ως πυρήνων οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης” είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ