Λαζάρου: «Σε καλό δρόμο η Κύπρος για πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων»

Σε καλό δρόμο, η Κύπρος για πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, τόνισε το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πρόεδρος του Τμήματος του Συνεδρίου για την Χρηματοδότηση και Διοίκηση της ΕΕ Λάζαρος Λαζάρου, προσθέτοντας ότι «μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2018 ο μέσος όρος απορρόφησης κονδυλίων στην ΕΕ είναι 21%, ενώ η Κύπρος βρίσκεται υψηλότερα, στο 25%».

Σε δηλώσεις, ύστερα από την παράδοση της έκθεσης του Συνεδρίου στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και την παρουσίαση της έκθεσης στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου, Οικονομικών και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Λαζάρου είπε ότι το 2017 η Κύπρος ήταν πρώτη από όλες τις χώρες της ΕΕ στην υποβολή αιτήσεων πληρωμών στον τομέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και έκτη για όλα τα Ταμεία της ΕΕ.

Ανέφερε ότι η όλη προσπάθεια είναι να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια που αφορούν την Κύπρο μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι «η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει ότι η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο, αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, για πλήρη απορρόφηση (των κονδυλίων) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Ενώπιον των Επιτροπών, ο κ. Λαζάρου επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού για το έτος 2017, είπε ότι τα έτη 2016 και 2017 η Κύπρος είναι «καθαρή δικαιούχος», καθώς το 2017 είχε συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ €158,9 εκ. και έλαβε €206,7 εκ., ενώ για το 2016 η συνεισφορά ήταν €173 εκ. και έλαβε €185,1 εκ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαζάρου είπε ότι από τα €206,7 εκ. που απορρόφησε η Κύπρος το 2017 τα €48 εκ. αφορούσαν για την ανταγωνιστικότητα, τα €64 εκ. για την Συνοχή, τα €74 εκ. για την γεωργία, εκ των οποίων τα €57 εκ. απευθείας πληρωμές σε γεωργούς, τα €8,2 εκ. για ασφάλεια και ιθαγένεια, τα €6 εκ. για Διοίκηση και €6,6 εκ. για βοήθεια για τις πυρκαγιές.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος λαμβάνει για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ποσό €1,34 δισεκατομμύρια εκ των οποίων €824 εκ. από τον τομέα της συνοχής, μέσω των προγραμμάτων ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη και απασχόληση, ανθρώπινοι πόροι και κοινωνική συνοχή, €483 εκ. μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και €40 εκ. μέσω του προγράμματος θάλασσα.

Ο κ. Λαζάρου είπε ότι το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να απορροφήσει η Κύπρος ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ανέρχεται στα €445 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι προεκτείνεται η περίοδος που θα μπορούσαν να απορροφηθούν αυτά τα ποσά και δεν κλείνει.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος από τα €445 εκ. έχει απορροφήσει το 25% και πρόσθεσε ότι οι ενδιάμεσοι στόχοι που έχουν τεθεί δείχνουν ότι «μπορεί η Κύπρος να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια».

«Οι κρατικές μας υπηρεσίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Λαζάρου μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας των Επιτροπών.

Ανέφερε επίσης ότι όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για απάτη στέλνεται το θέμα στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και πρόσθεσε ότι για το 2017 έχουμε στείλει 13 τέτοιες υποθέσεις και καμία δεν αφορά την Κύπρο.

Ευρωπαϊκά κονδύλια για τουρκοκυπριακή κοινότητα

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λαζάρου είπε ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 υπάρχει ένας προϋπολογισμός για να λάβουν οι Τ/κ €229,5 εκ., προσθέτοντας ότι αυτό είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζεται απευθείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Λαζάρου είπε ότι υποβάλλονται προτάσεις για έργα, εγκρίνονται από την Επιτροπή, στην οποία υποβάλλονται τα δικαιολογητικά, και γίνεται η πληρωμή.

Είπε ακόμη ότι τα έργα που γίνονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και οι απαλλοτριώσεις δεν αφορούν ιδιώτες.

Επίσης, ανέφερε ότι το 2017 η τ/κ κοινότητα έχει λάβει €17,8 εκ. τα οποία δαπανώνται απευθείας από την Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος είπε ότι κάθε χρόνο δίδονται στην τ/κ κοινότητα €30 εκ. και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα που αναφέρει που θα πάνε αυτά τα χρήματα, εγκρίνεται και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μέχρι τώρα, δηλαδή από το 2004 – 2017, συνολικά έχουν δοθεί στην τ/κ κοινότητα περίπου €500 εκ.», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Λαζάρου είπε ότι η Κύπρος έχει επιλεγεί μαζί με άλλες τρεις χώρες σε σχέση με την ειδική έκθεση που ετοιμάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ερημοποίηση και η οποία θα δημοσιοποιηθεί τέλος του 2018 και πρόσθεσε ότι σκοπός του ελέγχου «δεν είναι για να ελεγχθεί η Κύπρος αλλά κατά πόσον οι πολιτικές δράσεις και οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης έχουν επιτευχθεί»

Εξάλλου, σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ενώ κάναμε κοινό νόμισμα στην ΕΕ, έχουμε διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι ενώ το νόμισμα μιας οικονομίας είναι σημαντικό εργαλείο της οικονομίας, τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη του Βορρά χρησιμοποίησαν αυτό το εργαλείο εις βάρος των χωρών του Νότου.

Ανέφερε ότι οι Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής και πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να έχεις ένα νόμισμα και διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Αναφορικά με τα κονδύλια για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Κουλίας είπε ότι αυτά ανέρχονται μέχρι σήμερα στα €500 εκ. και άρχισαν να ρέουν από το 2008, προσθέτοντας ότι επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπορούσαν να δοθούν τα χρήματα διότι δεν δέχονταν να είναι κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και «δεν ξέρω στην πορεία πως έγινε».

Ανέφερε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να στείλει στην Επιτροπή Ελέγχου όλα τα ποσά που στάλθηκαν κατά έτος και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ένα θέμα με το οποίο «παραγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να το επαναφέρουμε στις σωστές νόμιμες ράγες και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ανεξαρτησία ΕΚΤ

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έθεσε θέμα να αλλάξει η Συνθήκη της ΕΕ που αφορά την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και εξέφρασε την ανάγκη να αλλάξει η Συνθήκη της ΕΕ με πρωτοβουλίες των κρατών μελών και του Κοινοβουλίου και να μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγχει την ΕΚΤ.

«Οι νομοθέτες της ΕΕ που είναι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, θα πρέπει πλέον να παρέμβουν και δεν μπορούν να δίδουν υπερεξουσίες στην ΕΚΤ και μετά να κλαίμε» για τα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Επί του προκειμένου, ο κ. Λαζάρου είπε ότι «υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ του Συνεδρίου και της ΕΚΤ ως προς την ερμηνεία της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της διαχείρισης της ΕΚΤ», προσθέτοντας ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που περιμένουμε κάποιες απαντήσεις από την ΕΚΤ, έχοντας διαβιβάσει κάποια έγγραφα κοντά τους».

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2019 θα έχουμε κάποια ανταπόκριση», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο «θα μελετήσει όλες τις οδούς μέσω των οποίων θα μπορούμε να φέρουμε το θέμα υπόψη και επίσημα (ανεπίσημα υπάρχει υπόψη) και να συζητηθεί σε ανώτατα επίπεδα».

Επίσης, ο κ. Λαζάρου παραδέχθηκε ότι το Συνέδριο δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ