Λευκωσία: H καταδίκη του Τούρκου ληστή και η ιστορία της ζωής του

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 3,5 ετών σε 23χρονο τουρκικής καταγωγής, κάτοχο τουρκοκυπριακής ταυτότητας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατόπιν δικής του παραδοχής,  σε δεκαέξι κατηγορίες για τα αδικήματα της διάρρηξης και της κατοχής πυροβόλου όπλου.

Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί στην Αστυνομία τη διάπραξη σωρείας διαρρήξεων και κλοπών στην επαρχία Λευκωσίας, τους τελευταίους τρεις μήνες, αναφέροντας τα ονόματα άλλων 3 προσώπων με τα οποία συνωμότησε για τη διάπραξη των αδικημάτων, εκ των οποίων έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία των δύο και έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης τους.
Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του τόνισε «το νεαρό της ηλικίας του κατηγορουμένου ο οποίος είναι 23 ετών, γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά τώρα διαμένει στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο όπου συζεί με μία κοπέλα ηλικίας 20 ετών».

«Είναι ο τρίτος στη σειρά από 6 παιδιά, ενώ οι γονείς του είναι διαζευγμένοι και επίσης διαμένουν στα κατεχόμενα. Είχε άσχημες παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις λόγω της βιαιότητας του χαρακτήρα του πατέρα του, λόγω κατάχρησης αλκοόλ και έλλειψης ενδιαφέροντος προς την οικογένειά του.

Σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε σε διάφορες εργασίες, αλλά τώρα είναι άνεργος», όπως αναφέρεται στην απόφαση. Αναφέρεται επίσης «η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από την ηλικία των 17 ετών, καθώς και παραβατική συμπεριφορά από την ηλικία των 18 ετών που τον οδήγησε σε 2 ποινές φυλάκισης στα κατεχόμενα».
Το Δικαστήριο στην απόφαση του έλαβε υπόψη για μετριασμό ποινής την άμεση παραδοχή του κατηγορουμένου τόσο στην Αστυνομία, όσο και ενώπιον του Δικαστηρίου.

«Ιδιαίτερα όμως, λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη συνεργασία του με την Αστυνομία και τη βοήθεια που παρείχε σ’ αυτήν για την εξιχνίαση των υποθέσεων που αντιμετωπίζει, κατονομάζοντας προς τούτο, τους συνεργούς του για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και διαχωρίζοντας τη δική του στάση από αυτήν των συνεργών του», αναφέρει η απόφαση.
Το δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη στην επιβολή της ποινής τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορουμένου, το νεαρό της ηλικίας του και το λευκό του ποινικό μητρώο καθώς και το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι δεν αποζημιώθηκαν.

Πηγή:ΚΥΠΕ