Ο Ντράγκι θα επιμείνει στα σχέδια του για τερματισμό του QE

Τα αυξημένα σημάδια αναταραχής για την Ευρωζώνη δεν θα εμποδίσουν τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από το να επιμείνει στα σχέδια του κατά τη σημερινή συνεδρία της τράπεζας για τερματισμό του μαζικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE), σύμφωνα με αναλυτές.

Ο κατάλογος των δυνητικών παγίδων κυμαίνεται από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας μέχρι τον αυξανόμενο κίνδυνο από μη ύπαρξης συμφωνίας για το Brexit, τις εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και τους μη σταθερούς οικονομικούς δείκτες.

Μια μεγάλη αναστάτωση θα μπορούσε να απειλήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – και την μακροχρόνια προσπάθεια της ΕΚΤ σε σχέση με τον στόχο που έθεσε για σταθερότητα του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2,0%.

Ενώ ο Ντράγκι χαρακτήρισε τους θετικούς και αρνητικούς κινδύνους “σε γενικές γραμμές ισορροπημένους”, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των 19 εθνικών Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης και των έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου που καταρτίζουν τη νομισματική πολιτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ