Τα σενάρια διαδοχής εν μέσω θεραπείας από τον καρκίνο του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου (Δηλώσεις)

Μετά την είδηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πάσχει από καρκίνο και αναχωρεί αυτή την εβδομάδα για την θεραπεία του στο Λονδίνο πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν τα σενάρια περί αντικαταστατής του. Ο ίδιος μίλησε στην «Καθημερινή». 

Σε ερώτηση αν μεσούσης της δοκιμασίας με την υγεία του, του πέρασε από το μυαλό να αποσυρθεί από τον αρχιεπισκοπικό θώκο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε:

«Να σας πως, δεν εξαρτάται από μένα. Πρώτα-πρώτα έχουμε ένα καταστατικό και εξαρτάται από τον λαό για να αναδείξει το τριπρόσωπο και εξαρτάται από τη Σύνοδο ποιον θα εκλέξει από τους τρεις. Και αυτό γίνεται όταν δεν υπάρχει ο Αρχιεπίσκοπος.

Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να παραιτηθεί και πάει στη γωνιά, όμως δεν θα έχει πλέον λόγο. Λόγο έχει ο τοποτηρητής. Όσο μπορώ να υπηρετώ την Εκκλησία θα την υπηρετώ, και στην παρούσα κατάσταση, μιας και χτίζουμε τον νέο καθεδρικό ναό, δεν επρόκειτο να υποβάλω παραίτηση, γιατί θέλω να τον δω τελειωμένο.

Και επειδή, ναι μεν χτίσαμε τη Θεολογική Σχολή και λειτουργεί για τέταρτο χρόνο, δεν έχω κάνει τη μεγάλη βιβλιοθήκη και την αίθουσα τελετών, θα ήθελα, αν μου το επιτρέπει η υγεία μου, να μην αφήσω εκκρεμότητες. Ευελπιστώ σε δύο χρόνια όλα να είναι έτοιμα. Επιπλέον θέλω να ανοίξω και τη Θεολογική Σχολή και σε άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες και ειδικότερα στις σλαβικές.

Επίσης φανερά ενοχλημένος φάνηκε για τα σενάρια διαδοχής του λέγοντας, «τα έχω ακούσει. Μου προκάλεσαν θλίψη, διότι κάποιοι έμειναν μικροί. Αυτές είναι μικρότητες, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς. Την Εκκλησία δεν πρέπει να την κατεβάζουμε χαμηλά, πρέπει να την κρατούμε ψηλά. Αυτά δεν τα κανονίζουν οι άνθρωποι».