Την πολιτική παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων σχολιάζουν Βουλευτές

Επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για τον χειρισμό της στο θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων διατύπωσαν Βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον ΔΗΣΥ να δηλώνει πως η πολιτική επέφερε οφέλη, όταν υπήρχε οικονομική ανάγκη και τώρα συμβαδίζει με τις πολιτικές που ακολουθούν και άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως η Κυβέρνηση ακολούθησε μια πρακτική και μια πολιτική προσεγμένη την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν κάτω από δύσκολες συνθήκες, και η οποία απέδωσε τα μέγιστα. Η Βουλή είναι πάντοτε ενήμερη για τις παραχωρούμενες υπηκοότητες και για τα διαβατήρια και τις αιτήσεις και απ’ εκεί και έπειτα η Κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει αυτή την πρακτική και πολιτική κατά τρόπο που συνάδει με την πραγματικότητα, δηλαδή την βελτίωση των οικονομικών αλλά και τα μηνύματα πως πρέπει να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο τρόπος που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην παραχώρηση υπηκοοτήτων και διαβατηρίων δεν απέχει καθόλου από τον τρόπο που ακολουθούν άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως ο ΟΟΣΑ τοποθέτησε την Κύπρο στην μαύρη λίστα μαζί με άλλες 20 χώρες λόγω της πολιτικής παραχώρησης διαβατηρίων. Όπως είπε, η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση η οποία κωφεύει επιμελώς και σιωπά στα όσα γράφονται και λέγονται και τα οποία εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς.

Είπε επίσης πως η Κυβέρνηση παρέλαβε μια πολιτική για τα διαβατήρια που ξεκίνησε μέσα σε άλλες εποχές και για να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια και όρους, και τη μετέτρεψε σε βιομηχανία από την οποία θησαυρίζουν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα και κατεστημένα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως φαίνεται να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ στην πολιτική παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων και κάποιοι οικονομικοί κύκλοι προωθούν ακόμα και την ιδέα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Κύπρου και της Μάλτας.

«Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας σε αυτή τη δύσκολη φάση, θα υποστηρίξουμε τη θέση ότι υπάρχουν τρόποι για αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων από τα προγράμματα παραχώρησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων αλλά θα πρέπει και η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει κάτι, να ακούσει και τη δική μας θέση και τις δικές μας προτάσεις», είπε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως ως Κίνημα έχουν προ πολλού προειδοποιήσει ότι η υπηρεσία των διαβατηρίων και η απόδοση της κυπριακής ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε ξένους είναι ένα εργαλείο που θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε με φειδώ και προσοχή.

«Δυστυχώς έχουν ξεφύγει τα πράγματα και έχουν μετατρέψει την κυπριακή υπηκοότητα σε προϊόν με διαφημιστικές καταχωρήσεις στο εξωτερικό. Είναι η ώρα τώρα το ΥΠΕΞ και η Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα πριν να είναι πολύ αργά», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ