ΥΠΟΙΚ: Οι σχεδιασμοί στον προϋπολογισμό διατηρούν την μακροοικονομική σταθερότητα

Βασικός συστατικός πυλώνας για την μακροοικονομική σταθερότητα είναι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί χωρίς ελλείμματα, αλλά με ικανοποιητική κάλυψη των αναπτυξιακών δαπανών, χωρίς νέους φόρους, αλλά με ελαφρύνσεις, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Cyprus Film Summit 2018, ο Υπουργός σχολίασε τον προϋπολογισμό αναφέροντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, χωρίς περικοπές, επιβαρύνσεις και νέους φόρους.

«Είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με πλεόνασμα, το οποίο επιβεβαιώνει τη συνετή διαχείριση των τελευταίων ετών», είπε.

Ένας προϋπολογισμός, όπως είπε, με αύξηση των δαπανών που επιτρέπει να υλοποιηθούν νέα έργα, νέες πολιτικές, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και κάποια ακόμα βήματα φοροελαφρύνσεων με βασικότερη τη μείωση της φορολογίας πάνω στις τραπεζικές καταθέσεις που θα ωφελήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

«Τέτοιους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς, χωρίς ελλείμματα, αλλά με κάλυψη ικανοποιητική των αναπτυξιακών δαπανών, χωρίς νέους φόρους, αλλά με ελαφρύνσεις θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε ως βασικό συστατικό πυλώνα για την μακροοικονομική σταθερότητα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, είπε ότι πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις κάποιες από τις οποίες αποτυπώνονται και στον κρατικό προϋπολογισμό όπως ο νέος θεσμός του επικεφαλής επιστήμονα, όπως υπάρχει και στο μοντέλο του Ισραήλ. Αυτός, όπως είπε, είναι ο συντονιστής όλων των προσπαθειών για ενθάρρυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων σε νέους τομείς ερευνητικούς και αναπτυξιακούς, ώστε να διευρύνεται συνεχώς η παραγωγική βάση της οικονομίας και να προκύπτουν θέσεις απασχόλησης σε νέους τομείς που να απορροφούν το επιστημονικό δυναμικό της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ