Φλόμωσε στα ψέματα την Νομική Υπηρεσία η Έφορος Ασφαλίσεων (επιστολή)

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις μας για το θέμα των συνεχιζόμενων παρανομιών και καταχρήσεων της κας Νάταρ – Εφόρου Ασφαλίσεων, οφείλουμε να σας αποκαλύψουμε ότι η κα Νάταρ προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, επικαλούμενη ψευδώς και ανυπόστατα ότι ο Νόμος (Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμος) άλλαξε το 2016 και ότι δήθεν της επιτρέπει να αποφασίζει και να αφαιρεί τις άδειες ασφαλιστών με επίκληση την έλλειψη απαλλαγής (release) από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εκπροσωπούσαν.

Της Αλεξίας Καφετζή

Από έγκυρες πηγές της εφημερίδας μας η κα Νάταρ πρόσφατα – και μετά μάλιστα από τις αποφάσεις καταπέλτης εναντίον της από το πενταμελές Εφετείο – προβάλλει τη θέση ότι οι αποφάσεις αυτές δεν ισχύουν πλέον διότι όπως ισχυρίζεται ο Νόμος άλλαξε το 2016 (Ν. 38(I)/2016). Η κα Νάταρ προφανώς ψεύδεται. Με θρασύτητα υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας και κυριότερα των έγκριτων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας και του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα. Ιδού ο λόγος:

1. Ο Νόμος του 2016 μπορεί να αντικατέστησε τον προηγούμενο νόμο του 2002 αλλά δεν άλλαξε καθόλου τις πρόνοιες που ρυθμίζουν τις ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και ούτε τιςπροϋποθέσεις για εγγραφή, ανανέωση και επέκταση άδειας ασφαλιστή.

2. Ο Νόμος του 2016 πρόσθεσε μόνο πρόνοιες που αφορούν τον νέο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ασφαλιστικών Εταιρειών για σκοπούς εναρμόνισης με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Solvency ΙΙ.

3. Οι Εισηγητικές Εκθέσεις της Εφόρου Ασφαλίσεων και η Αιτιολογική Έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα που κατατέθηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων με το Νομοσχέδιοπριν από τη ψήφιση του για να γίνει ο Νόμος του 2016, επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω.

4. Η κοινοποίηση του σχετικού Νομοσχεδίου στον ΠΣΕΑΔ (Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών) με επιστολή ημερομηνίας 10 Οκτώβριο του 2014 της ίδιας της Εφόρου Ασφαλίσεων ρητά αναφέρει:

«Λόγο του ότι η νέα νομοθεσία γίνεται για σκοπούς εναρμόνισης με την Οδηγία για την Φερεγγυότητα ΙΙ, δεν είναι τώρα ο κατάλληλος καιρός για ουσιαστικές αλλαγές / τροποποιήσεις του κεφαλαίου της Διαμεσολάβησης . Επομένως δεν έχουμε προβεί σε οποιεσδήποτε ουσιαστικές αλλαγές / τροποποιήσεις όσον αφορά το υφιστάμενο κεφάλαιο της Διαμεσολάβησης (το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Νομοσχέδιο ως ξεχωριστό Μέρος με νέα αρίθμηση των άρθρων)…».

Γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν άλλαξε καθόλου ο Νόμος του 2016, αφού αυτό άλλωστε ρητά αναγράφει η ίδια η Έφορος.

5. Αντιπαραθέτοντας τα σχετικά άρθρα των δύο Νόμων του 2002 και του 2016 που αφορούν στην διαμεσολάβηση, είναι πολύ απλό για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε που γνωρίζει απλή ανάγνωση, ότι είναι οι ίδιες πρόνοιες με διαφορετική αρίθμηση. Ενδεικτικά, αναφερόμαστε στα άρθρα του παλαιού και του νέου νόμου αντίστοιχα 171 με 371, 172 με 372, 175 με 375, 176 με 376 και 53 με 44.

6. Ούτε οι σχετικοί Κανονισμοί έχουν αλλάξει παρά μόνο η αρίθμησή τους.

Προφανώς η κα Νάταρ παραπληροφορεί σκόπιμα και κακόπιστα ψεύδεται, για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της και για τις συνέπειες αποζημιώσεων που φόρτωσε στο Κράτος και αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφαση του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ημερομηνίας 30 Απριλίου, 2018 στην Προσφυγή Υπόθεση αρ. 1257/2016, όπου το Δικαστήριο αποφάσισε για πολλοστή φορά εναντίον της καςΝάταρ με βάση τον νέο Νόμο του 2016.

Σε αυτή την απόφαση το Δικαστήριο ερμήνευσε τις πρόνοιες του Νόμου 2016 και δικαιολογημένα καθοδηγήθηκε από όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που αφορούσαν την ερμηνεία και εφαρμογή του Νόμου του 2002. Αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι η Έφορος παρερμήνευσε τις εξουσίες της και η απόφαση της να μην ανανεώσει την άδεια του ασφαλιστή με επίκληση οικονομική διαφοράεκφεύγει των εξουσιών της, ως διοικητικό όργανο, εφόσον, ως ορθώς εισηγείται η πλευρά του αιτητή, μόνο αρμόδιο για να επιλύσει την προκύψασα μεταξύ της ασφαλιστικής και του αιτητή διαφορά, συμφώνως των προνοιών της μεταξύ τους σύμβασης, είναι το Δικαστήριο.

Παρεμπιπτόντως η απόφαση αυτή δεν εφεσιβλήθηκε από την Νομική Υπηρεσία και ο ασφαλιστής καταχώρησε αγωγή διεκδικώντας αποζημιώσεις πέραν των 400.000.- ευρώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αποδεδειγμένα η κα Νάταρ ψεύδεται και προφανώς προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες των παράνομων και καταχρηστικών της πράξεων. Αυτό δεν μας εκπλήσσει, διότι, όπως αποδείξαμε με όλα τα προηγούμενα μας δημοσιεύματα και μέσα από στοιχεία είναι ότι εκτός από ανίκανη, παρανομεί εν γνώσει της και μάλιστα κατ’ επανάληψη, αγνοώντας επιδεικτικά τα Δικαστήρια και τις αποφάσεις τους. Αυτό όμως που μας εκπλήσσει είναι πως τα ψέματα και οι παρανομίες της μπορούν και βρίσκουν έδαφος στην Νομική Υπηρεσία.

Μπορεί η μύτη της κας Νάταρ να μεγάλωσε τόσο που δεν μπορεί πλέον να την κρύψει, όμως για εμάς η ουσία είναι ότι με τα ψέματα της συνεχίζει ακάθεκτη να καταστρέφει ασφαλιστές και να κλείνει σπίτια.

Να σημειώσουμε ότι, όσες φορές μιλήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα με τον έντιμο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αυτό που αποκομίσαμε ήταν ηειλικρινής πρόθεσή του να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στην Έφορο Ασφαλίσεων, αφού φυσικά γίνουν οι σχετικές καταγγελίες από τους παραπονούμενους.