Η Έφορος Ασφαλίσεων προσβάλλει το δικηγορικό επάγγελμα

Η κα Νάταρ έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αφού όλα τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους επιβεβαίωσαν τις θέσεις του δικηγόρου των ασφαλιστών και μεταξύ άλλων την θέση ότι ενεργεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας.


Της Αλεξίας Καφετζή

Θυμίζουμε ότι κα. Νάταρ πριν δύο χρόνια κατήγγειλε τον δικηγόρο των ασφαλιστών ότι δήθεν την εκφόβησε όταν της ζήτησε κατ’ εντολή πελάτη του ασφαλιστή να ανακαλέσει την απόφαση της που αφορούσε άρνηση της να του ανανεώσει την άδεια, με πρόσχημα ότι δήθεν έχει οικονομική διαφορά με ασφαλιστική εταιρεία. Η κα. Νάταρ όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε το λάθος της απόφασης της και να την ανακαλέσει αλλά προχώρησε ακόμα ένα βήμα και κατάγγειλε εκδικητικά και κακόπιστα τον δικηγόρο του ασφαλιστή στο Πειθαρχικό των Δικηγόρων.

Ο δικηγόρος του ασφαλιστή ακόμα και μετά την καταγγελία της κας Νάταρ συνέχισε να λειτουργεί προς όφελος του πελάτη που τον διόρισε και δεν υπέκυψε ποτέ στα ψευτοδιλήμματα που ήθελε η κα Νάταρ με την καταγγελία της να δημιουργήσει. Ο δικηγόρος όχι μόνο δεν εγκατάλειψε ποτέ τον πελάτη του. Συνέχισε να τον εκπροσωπεί όπως και δεκάδες άλλους ασφαλιστές σε παρόμοιες υποθέσεις με απόλυτη επιτυχία, κερδίζοντας την κα. Νάταρ σε όλα τα δικαστήρια και σε όλα τα επίπεδα.

Ο ασφαλιστής στο μεταξύ νόμιμα προχώρησε με τον εν λόγω δικηγόρο και καταχώρησε προσφυγή εναντίον της Εφόρου Ασφαλίσεων την οποία κέρδισε πανηγυρικά στο Δικαστήριο. Μάλιστα ο ασφαλιστής μετά την επιτυχία της προσφυγής του προχώρησε και καταχώρησε αγωγή αξιώνοντας εύλογα και νόμιμα αποζημιώσεις πέραν των €400.000- από την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανεπανόρθωτη ζημία που του προξένησε η κα Νάταρ.

Παρεμπιπτόντως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι Κανόνες Δεοντολογίας επιβάλλουν ρητά σε κάθε δικηγόρο την υποχρέωση να ενεργεί πάντοτε επιμελώς με γνώμονα τα συμφέροντα του πελάτη του και κατ’ εντολών του. Συγκεκριμένα οι διατάξεις του Κώδικα Δικηγορικής Δεοντολογίας αναφέρουν:

Διάταξη 16 «Ο δικηγόρος έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του πελάτη του»
Διάταξη 20(2) «Ο δικηγόρος συμβουλεύει και υπερασπίζεται τον πελάτη του σε εύλογο χρόνο, ευσυνείδητα και με επιμέλεια. Αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της εντολής που του έχει εμπιστευθεί και ενημερώνει τον πελάτη του για την εξέλιξη της υπόθεσης που έχει αναλάβει.»

Με βάση τους ξεκάθαρους αυτούς Κανόνες Δεοντολογίας προκύπτει ότι η κα Νάταρ κατάγγειλε τον δικηγόρο που λειτούργησε δεοντολογικά ορθά, απλά γιατί είναι αντίδικος της.

Κλήθηκε να παρουσιαστεί και θα αντεξεταστεί από τον δικηγόρο των ασφαλιστών

Η κα Νάταρ κλήθηκε να παρουσιαστεί στο πειθαρχικό που συνεδριάζει στις 28 Νοεμβρίου 2018 όπου και θα αντεξεταστεί από τον συγκεκριμένο δικηγόρο. Εμείς έχουμε τις επιφυλάξεις μας εάν θα τολμήσει να παρουσιαστεί για να αντεξεταστεί, αφού τελικά η καταγγελία της αποδείχθηκε «μπούμερανγκ» εναντίον της. Η κα Νάταρ έχει εκτεθεί άλλωστε ανεπανόρθωτα αφού όλα τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους επιβεβαίωσαν τις θέσεις του δικηγόρου των ασφαλιστών και μεταξύ άλλων την θέση ότι ενεργεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Θέτουμε λοιπόν τα εξής εύλογα ερωτήματα προς την κα Νάταρ:

  1. Από πότε ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί πελάτη του και ενεργεί προς το συμφέρον του και κατ’ εντολή του διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα;
  2. Μήπως για εσάς κα. Νάταρ διέπραξαν παράπτωμα και όλοι οι Δικαστές του Ανωτάτου και Διοικητικού Δικαστηρίου που εξέδωσαν αποφάσεις καταπέλτη εναντίον σας;
  3. Μήπως ο δικηγόρος που αδίκως κατάγγειλες σου έδωσε την ευκαιρία να επανορθώσεις έγκαιρα το λάθος σου;
  4. Μήπως εάν εξέταζες σοβαρά τις θέσεις του δικηγόρου των ασφαλιστών θα προστάτευες και τα συμφέροντα του Κράτους που σε πληρώνει;
  5. Μήπως κα Νάταρ τυφλώθηκες από την αλαζονεία και την κακεντρέχεια σου και δεν ανέχεσαι την αντιδικία και ούτε τον δικαστικό έλεγχο των αποφάσεων σου;
  6. Μήπως κα Νάταρ την ίδια κακεντρέχεια που εφαρμόζεις εδώ και χρόνια με τους ασφαλιστές δοκιμάζεις να την επιβάλλεις και στους δικηγόρους;

Εμείς, με την σειρά μας οφείλουμε να επικροτήσουμε την μαχητικότητα και την στάση συνέπειας του δικηγόρου των ασφαλιστών. Παράλληλα διερωτόμαστε, τι δικηγόρους θέλουν οι πολίτες. Θέλουν μαχητικούς δικηγόρους που να είναι αφοσιωμένοι στην προστασία των συμφερόντων των πελατών τους ή μήπως θέλουν δικηγόρους «μαριονέττες» του κατεστημένου που να σκύβουν το κεφάλι. Το σίγουρο πάντως είναι ένα, εάν ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν τολμούσε οι ασφαλιστές θα ήταν έρμαιο των ορέξεων της κας Νάταρ.

Αυτό που αναμένεται να δούμε τώρα, είναι τι δικηγόρους θέλει το Πειθαρχικό Σώμα των Δικηγόρων της Κύπρου, το οποίο παρεμπιπτόντως οφείλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των υψηλών παραδόσεων του δικηγορικού επαγγέλματος.

Η άποψη μας είναι ότι η κα Νάταρ με την πράξη της προσβάλλει το ίδιο το δικηγορικό επάγγελμα αλλά και την νοημοσύνη όλων μας για ακόμα μία φορά.