Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετέφερε στον ΠτΔ ο Στ. Μαλάς

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασίαδη, ο Σταύρος Μαλάς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου για το προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαλάς είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι οι τελευταίοι ηγέτες των δυο κοινοτήτων οι οποίοι μπορούν να φθάσουν σε μια συνεννόηση στο Κυπριακό, “οι εξελίξεις θα είναι πολύ καθοριστικές τα επόμενα χρόνια και δεν θα έχουμε τις ίδιες συνθήκες να συζητήσουμε και τα ίδια δεδομένα για το Κυπριακό”.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως είχαν μια πολύ ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα είπαν «έξω από τα δόντια» με πολλή ειλικρίνεια και με σεβασμό στις απόψεις του καθενός. Επεσήμανε πως μετέφερε στον Πρόεδρο την ανησυχία τον όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό όχι μόνο γιατί η τουρκική προκλητικότητα έχει εκτραχυνθεί, αλλά κυρίως γιατί έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση εντός της ε/κ κοινότητας η οποία προκαλεί σύγχυση.

Σημείωσε πως οι δυο ηγέτες επιβάλλεται να προχωρήσουν με θάρρος “και είμαι έτοιμος προσωπικά όπως και άλλες προσωπικότητες να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι κινείται στο σωστό πλαίσιο”.

Ο κ. Μαλάς εξέφρασε την άποψη ότι η στρατηγική μας για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να κινείται σε δυο άξονες, δηλαδή να αποδεχθούμε το Πλαίσιο Γκουτέρες και να ξεκαθαρίσουμε άμεσα τις προθέσεις μας, όπως να τiς ξεκαθαρίσει και η τ/κ κοινότητα, και “να αξιοποιήσουμε την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ και κυρίως την επιθυμία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την τελωνειακή ένωση, κάτι το οποίο θα είναι και η καταληκτική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας”.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε μερικώς για τις σκέψεις του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και πως ο ίδιος του είπε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτές οι θέσεις του» και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και οι όποιες προτάσεις να μην κινούνται εκτός του πλαισίου της ομοσπονδίας».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως «πρέπει να επεξηγηθεί αυτή η θέση μεταξύ χαλαρής ομοσπονδίας και λειτουργικότητας, διότι ο Κύπριος πολίτης θα διερωτάται αν χαλαρή ομοσπονδία και λειτουργικότητα σημαίνει ότι θα μπορούμε να ζούμε περισσότερο ξεχωριστά παρά μαζί για να έχουμε μια λειτουργική λύση».

Ανέφερε εξάλλου πως θέλει να αφήσει κατά μέρος πολλές συζητήσεις, που όπως είπε γίνονται, και τώρα αλλά και στο παρελθόν. «’Εχουν ακουστεί διάφορα περί συνομοσπονδίας, περί λύσης δυο κρατών», είπε, δηλώνοντας πως αυτά τα αφήνει κατά μέρος όπως αφήνει κατά μέρος και δηλώσεις ορισμένων οι οποίοι φαίνεται γνώριζαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου ότι αυτές οι συζητήσεις έγιναν. “Ο καθείς κρίνεται από τις πράξεις του. ‘Όμως δεν είναι η ώρα ορισμένοι να βάλλουν πάνω από όλα το προσωπικό τους συμφέρον, να επιδιώκουν αυτοδικαίωση, να περιχαρακώνονται και να έχουν ως στόχο το 2023”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το 2023 το Κυπριακό θα είναι πολύ διαφορετικό και “δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε θυσιάσει το Κυπριακό προς όφελος προσωπικών σκοπιμοτήτων”.

Για την οικονομία είπε ότι έκαναν μια διεξοδική συζήτηση, που θα συνεχιστεί με παράκληση του Προέδρου. Ανέφερε πως είδαν όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων ή διάθεση από μέρους της κυβέρνησης να υιοθετηθούν οι προτάσεις του.

Σημείωσε τη θετική προσέγγιση του Προέδρου να επεξεργαστούν ξανά την πρότασή του ιδίου του κ. Μαλά για νομοθετική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, νοουμένου ότι παρέχονται τα κίνητρα στους εργοδότες για να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Είπε πως επεξήγησε στον Πρόεδρο πως πρέπει” να επενδύσουμε στην καινοτομία, στην έρευνα, να δοθούν κίνητρα σε βιομηχανίες όπως οι φαρμακοβιομηχανίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα”, που απέδειξαν πως είναι πρωταθλητές στην οικονομία, όπως σημείωσε.

Ανέφερε πως συζήτησαν και για την παιδεία και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και είπε ότι θα συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση, ειδικότερα όσον αφορά την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία.

Για το ΓεΣΥ είπε πως εξέφρασε την ανησυχία του στον Πρόεδρο πως με τις εξελίξεις όπως τροχιοδρομούνται, με αρκετούς γιατρούς να μην θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο πραγματικά θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, έτσι ώστε να μην μπορέσει οποιοσδήποτε να εκτροχιάσει το Σχέδιο, “διότι το δημόσιο θα μπει στο ΓεΣΥ και για τους υπόλοιπους είναι προαιρετικό”.

Έκανε λόγο για «πρόκληση για την κυβέρνηση», σημειώνοντας πως «πρέπει να φανούν τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες» σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε επίσης πως η Κύπρος χρειάζεται ένα μακροχρόνιο και βιώσιμο οικονομικό σχεδιασμό και πως αυτό είπε και στον Πρόεδρο.

Σημείωσε πως φαίνεται πως τώρα η οικονομία μας κυρίως στηρίζεται στη δημιουργία «πύργων-ουρανοξυστών». Αυτή η οικονομία έχει ημερομηνία λήξης και τότε θα πάμε ενδεχομένως σε οικονομική παρακμή, ανέφερε.

Δεν πρέπει να φτιάχνουμε οικονομία η οποία να τονώνεται μόνο με οικονομικές πεθιδίνες, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει η οικονομία πρέπει να έχει εύρος, διάρκεια και να μπορεί να αντέξει στην οικονομική κρίση.

Πηγή: ΚΥΠΕ