ΥΠΑΜ: “Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με την κατοχή”

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν θέλει να συμβιβαστεί με διαχωριστικά συρματοπλέγματα, με την κατοχή και τη συνεχιζόμενη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της, υπογράμμισε ο Υπουργός `Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, προσθέτοντας πως το σημερινό status quo, η κατάσταση αυτή στην πατρίδα μας είναι απαράδεκτη, παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν την αποδεχόμαστε ως λύση του κυπριακού.

Σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση εις μνήμην του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, στα Φυλακισμένα Μνήματα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως “δε διαπραγματευόμαστε και δε συμβιβαζόμαστε με καμία λύση, καμία διευθέτηση που δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας”.

Πρόσθεσε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες αδιάκοπα για επίλυση του Κυπριακού, ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Μία λύση έντιμη, δίκαιη, αξιοπρεπή και βιώσιμη η οποία θα διασφαλίζει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων”, ανέφερε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, “αξιοποιώντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναβαθμίσει διμερείς και τριμερείς συμμαχίες καθώς επίσης και καλές σχέσεις με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι έχουμε καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”, υπογράμμισε ο Υπουργός `Αμυνας.

Παράλληλα, ανέφερε, “δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ενότητα και η ομοψυχία είναι τα μόνα θεμέλια στα οποία μπορούμε να βασιστούμε, ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε το καλό της Κύπρου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως πολιτική ηγεσία του τόπου έχουμε συγκεντρώσει τις προσπάθειές μας”, είπε.

“Καλούμε όλους, όσο ποτέ άλλοτε, να στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο μέλλον που μας αξίζει. Αυτό είναι άλλωστε το χρέος μας προς την ιστορία, προς τον Κυριάκο Μάτση και προς όλους τους ήρωές μας. Αυτό χρωστούμε και στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας αλλά και στις μετέπειτα γενεές”, σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ