Αθηνά Ζένιου: Όταν η ομορφιά  γίνεται τέχνη στα χέρια της πλαστικής χειρουργικής

Η ιατρική της  εκπαίδευση άρχισε με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Ακολούθως για την απόκτηση της Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής εκπαιδεύτηκε στο Γ.Ν. Λευκωσίας και στο Istituto Nationale dei Tumori στο Μιλάνο, Ιταλία. Μετά εργάστηκε ως ειδικός Πλαστικός Χειρουργός στο Hamm, στη Γερμανία σε κλινική Πλαστικής Χειρουργικής.

Επέστρεψε στην Κύπρο πριν ένα χρόνο περίπου και διατηρεί Ιατρείο στη Λευκωσία. Την συναντώ σε μια καφετέρια ανάμεσα σε μια παρέα και ως γυναίκα την «βομβαρδίζω» με δεκάδες ερωτήσεις. Πρόθυμη να απαντήσει σε όλα, ένας ευχάριστος άνθρωπος που με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε να μοιραστεί δημόσια όσα λένε κυρίως οι «γυναίκες μεταξύ τους»… Γνωρίζοντας την κ. Ζένιου και μιλώντας μαζί της ένα πράγμα μου ήρθε στο μυαλό: «Στον άνθρωπο όλα πρέπει να είναι ωραία: και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, και οι σκέψεις», όπως είπε ένας από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας ο Άντον Τσέχωφ.

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο που ασχολείστε;

Είμαι Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός. Ασχολούμαι δηλαδή με επεμβατικές και μη επεμβατικές τεχνικές για ασθενείς τόσο με πρόβλημα υγείας που χρειάζεται επανόρθωση, όσο και για εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν κάτι αισθητικό.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε θεραπείες στην πλαστική χειρουργική;

Όχι Νικολέτα μου, δεν μπορούν όλοι να υποβληθούν σε θεραπείες της Πλαστικής Χειρουργικής όπως δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι, σ’ όλη την γκάμα θεραπειών. Πρώτα λαμβάνονται υπόψη άλλες ασθένειες που μπορεί να αυξάνουν τα ρίσκα πιθανών επιπλοκών. Ειδικά αν πρόκειται για μια αμιγώς αισθητική θεραπεία, εάν τα ρίσκα είναι αυξημένα, τότε η απόφαση πρέπει να είναι πολύ συνειδητοποιημένη. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που αντενδεικνύονται ιατρικά κάποιες θεραπείες. Για τις χειρουργικές  επεμβάσεις, ο ασθενής πρέπει να μπορεί να υποβληθεί στην νάρκωση και  την όλη διαδικασία χειρουργείου και ανάρρωσης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναφέρονται όλα τα προβλήματα υγείας, οι αλλεργίες και η λήψη φαρμάκων.

Ποιες είναι οι θεραπείες που προτείνετε για ένα λαμπερό πρόσωπο;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν ένα πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο. Οι βαθιές ρυτίδες για παράδειγμα κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται σκυθρωπό. Οι ρυτίδες μπορούν να εξομαλυνθούν είτε με έγχυση  βοτουλινικής τοξίνης (botox, dysport), η οποία μειώνει την κίνηση των μυών που τις προκαλούν, είτε με την έγχυση υαλουρονικού οξέως το οποίο προσφέρει όγκο. Όταν οι ρυτίδες αντιμετωπιστούν με αυτές τις θεραπείες τότε το πρόσωπο φαίνεται πιο λείο και νεανικό. Πολύ καλά αποτελέσματα μπορεί να πετύχουμε επίσης με την μεσοθεραπεία, την έγχυση δηλαδή διαφόρων συστατικών στην επιδερμίδα. Κατά την προσωπική μου άποψη η αυτόλογος μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma) είναι ένα από τα πιο δυνατά όπλα για βελτίωση της υφής του δέρματος, αύξηση της σφριγυλότητας και ενυδάτωσης. Όλα αυτά κάνουν το πρόσωπο πιο λαμπερό.Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιδερμίδα. Η καλή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η χρήση αντηλιακού και μείωση έκθεσης στον ήλιο. Σημασία παίζουν όμως και παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως τα γονίδια.

Δεν πρέπει να παίρνουμε «επιπόλαια» μια απόφαση για μια επίσκεψη στο πλαστικό χειρουργό, έτσι;

Ακριβώς. Αν κάποια/ος επισκεφθεί ένα Πλαστικό Χειρουργό τότε πρέπει να το κάνει επειδή είναι δική της/ου απόφαση και όχι επειδή το κάνουν και οι άλλοι. Πριν κάποια/ος αποφασίσει να προχωρήσει με κάποια θεραπεία ή επέμβαση τότε πρέπει να έχει μια καλή επεξήγηση από τον Πλαστικό ως το ποιο αποτέλεσμα θα φέρει η θεραπεία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, ο καθένας αντιδρά αλλιώτικα άρα τα αποτελέσματα διαφέρουν. Είναι καλό να προετοιμάσουν τις απορίες τους και να μην διστάσουν να ρωτήσουν κάτι για επεξήγηση. Πριν προχωρήσει με οτιδήποτε πρέπει να είναι σίγουροι ότι πραγματικά το θέλουν για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους.

 

Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες σας επιτυχίες στον κλάδο σας;

Όπως όλες οι ειδικότητες, έτσι και η Πλαστική Χειρουργική εξελίσσεται. Συνεχώς υπάρχουν βελτιωμένες τεχνικές για την επούλωση τραυμάτων, ενθέματα που είναι πιο ανθεκτικά, χειρουργικές τεχνικές που κάνουν τα αποτελέσματα πιο φυσικά. Προσωπικά βρίσκω τις εξελίξεις στην αποκατάσταση μαστού μετά από καρκίνο τις πιο συναρπαστικές. Η επανόρθωση ενός μαστού που έχει υποστεί μια ακρωτηριαστική επέμβαση όπως η μαστεκτομή  ή η επιλογή να γίνει ταυτόχρονα με την αφαίρεση του όγκου μια διαμόρφωση του μαστού με αποτελέσματα που συγκρίνονται με αισθητικές επεμβάσεις, είναι πιστεύω πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Ποιο σημείο του σώματος θεωρείται πιο δύσκολο μετά από μια πλαστική επέμβαση σε ότι αφορά την  ανάρρωση;

Όπως ανάφερα και πριν ο καθένας αντιδρά διαφορετικά μετά από μια επέμβαση. Κλασσικά όμως οι επεμβάσεις επανορθωτικής  και εκείνες που έχουν  μεγαλύτερες ουλές, θεωρούνται να έχουν μια πιο παρατεταμένη επούλωση. Μια κοιλιοπλαστική για παράδειγμα, με μια μεγάλη τομή και συμπλησιασμό των μυών  συνοδεύεται με πιο πολλούς πόνους και πιο μεγάλη διάρκεια αποθεραπείας. Γενικά όμως, επεμβάσεις που αφορούν το πρόσωπο επουλώνουν πιο εύκολα και γρήγορα, και ότι αφορά τα άκρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και αφήνει πιο έντονες ουλές.

Να τολμήσω να ρωτήσω ποιες είναι οι  τελευταίες τάσεις στην “μόδα” στην πλαστική χειρουργική;

Το συζητάς; (γέλια). Λόγω της ανησυχητικής αύξησης της υπερχρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει η τάση της αναζήτησης της τέλειας selfie. Έτσι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε θεραπείες επεμβατικές και μη που αφορούν το πρόσωπο. Υαλουρονικό, Botox, PRP, βλεφαροπλαστική, λίφτιγκ. Παρά όμως αυτά η νούμερο ένα επεμβατική θεραπεία συνεχίζει να παραμένει η αυξητική μαστού στις γυναίκες, η λιπαναρρόφηση στους άντρες και από τις μη επεμβατικές είναι το botox. Μεγάλη αύξηση ζήτησης υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην αιδιοπλαστική, την βελτίωση δηλαδή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Αν σας ζητήσουν κάτι υπερβολικό θα το κάνατε;

Δυστυχώς βλέπουμε πολλά αποτελέσματα μετά από θεραπείες τα οποία φτάνουν όντως την υπερβολή. Στόχος μου πάντα είναι η ασφάλεια των ασθενών μου και η επίτευξη ενός αποτελέσματος που να ταιριάζει με το πρόσωπο και το σώμα. Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το μέγεθος ενός μαστού κατά την επέμβαση αυξητικής. Δεν μπορούμε να υπερβούμε κάποια ανατομικά στοιχεία επειδή μετά ο μαστός ξεφεύγει από τα φυσιολογικά του όρια και αυξάνονται οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. Εάν κρίνω ότι οι επιθυμίες ενός ατόμου δεν είναι ρεαλιστικές ή ξεφεύγουν την καλαισθησία, τότε δεν θα προχωρήσω με την ζητούμενη θεραπεία.

Της Νικολέτας Χρήστου