Διαξιφισμοί ΗΠΑ – Ρωσίας αφού ρωσικά βομβαρδιστικά έφτασαν στην Βενεζουέλα

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά που έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα προσγειώθηκαν στην Βενεζουέλα την Δευτέρα, ρίχνοντας «λάδι» στην φωτιά των ήδη κακών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα δύο Tu-160 και δύο μικρότερα στρατιωτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Καράκας, έχοντας διανύσει περίπου 10.000 χιλιόμετρα. Δεν διευκρίνισε εάν τα βομβαρδιστικά είναι οπλισμένα ή πόσο θα παραμείνουν στην Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας υποστήριξε πως τα αεροσκάφη της «φίλης» Ρωσίας θα εκτελέσουν κοινές ασκήσεις με την βολιβαριανή Αεροπορία. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες αξιωματούχους της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένου του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η μετάβαση των Tu-160 στην λατινοαμερικανική χώρα προκάλεσε την αιχμηρή αντίδραση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε λόγο για «δύο διεφθαρμένες κυβερνήσεις που σπαταλούν δημόσιους πόρους».

Η Μόσχα απάντησε πως θεωρεί την δήλωση Πομπέο «παντελώς απρεπή» και «διόλου διπλωματική».

«Δεν είναι πρέπον για μία χώρα της οποίας ο μισός αμυντικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να θρέψει όλους τους λαούς της Αφρικής να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σημείωσε ότι στο μέλλον η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει υπόψη της τέτοιου είδους δηλώσεις του κ. Πομπέο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Τα Tu-160, γνωστά ως «Blackjack» στο NATO, είναι τεράστια υπερηχητικά βομβαρδιστικά που μπορούν να οπλιστούν με συμβατικά ή πυρηνικά φορτία.

Πηγή: skai.gr