Δικαιώθηκαν οι πρόσφυγες της Δεκέλειας

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Επ’ αόριστο άδεια εισόδου και παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δόθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση στους πρόσφυγες που είχαν ναυαγήσει και εγκλωβιστεί για πάνω από 20 χρόνια στη Βρετανική Βάση της Δεκέλειας. Όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), Δώρος Πολυκάρπου, «είναι με ιδιαίτερη χαρά που η οργάνωση ενημερώθηκε για τη δικαίωση των προσφύγων των βρετανικών βάσεων. Μαζί με αυτές και αυτούς – πρόσθεσε – δικαιώθηκε μια πολύχρονη προσπάθεια της ΚΙΣΑ, η οποία ξεκίνησε αυτήν τη διαδικασία και τη συνέχισε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αποθαρρυντικές προγνώσεις. Η ΚΙΣΑ επιθυμεί να ευχαριστήσει τα δικηγορικά γραφεία Leigh Day Solicitors και Νικολέττα Χαραλαμπίδου ΔΕΠΕ για την επιμονή τους να συνεχίσουν την υπόθεση και να τονίσει ότι η υπόθεση αυτή συνιστά τρανταχτό παράδειγμα της σημασίας της στρατηγικής νομικής διεκδίκησης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δήλωση έκανε και η  Tessa Gregory, δικηγόρος της Leigh Day, που εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί όπως είπε, «η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών χειρίστηκε με ανθρωπιά την υπόθεση και αποφάσισε να χορηγήσει στις και στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους, άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β) για μόνιμη διαμονή. Οι επικεφαλείς αυτών των έξι οικογενειών προσφύγων που κατέληξαν στις βρετανικές βάσεις το 1998, τράπηκαν σε φυγή από τις χώρες τους εξαιτίας ανυπόφορων συνθηκών. Αντί να γίνουν ευπρόσδεκτες/οι από το Η.Β. ως πρόσφυγες, οι άνθρωποι αυτοί αφέθηκαν σε κατάσταση αβεβαιότητας για είκοσι χρόνια και αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε πολύ κακής ποιότητας οικήματα, γεμάτα από θανατηφόρο αμίαντο και χωρίς επίσημη ταυτότητα. Οι πελάτες μου, θέλουν τώρα να αφήσουν πίσω τους όλα αυτά τα χρόνια και να χτίσουν μια νέα ζωή στο Η.Β. με σταθερότητα και ασφάλεια. Τις επόμενες μέρες ελπίζουμε να δουλέψουμε στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους άλλους φορείς, για να εξασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες των προσφύγων θα λάβουν την κατάλληλη στήριξη κατά την άφιξή τους στο Η.Β. και να κάνουμε τη μετάβασή τους όσο το δυνατόν πιο ομαλή». Σε δική του δήλωση  ο Tag Bashir, ο κύριος αιτητής στην υπόθεση, είπε ότι «το μόνο που θέλουμε είναι να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να μας βοηθήσουν να διαφύγουμε από τον εικοσάχρονο εφιάλτη μας. Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο χαρούμενες είναι οι οικογένειές μας, που μας δόθηκε η ευκαιρία να πάμε στο Η.Β. και να ξεκινήσουμε τις ζωές μας ξανά».

Ο Matthew Saltmarsh, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, (UNHCR), υπέμνησε ότι «η Αρμοστεία  παρακολουθούσε στενά από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, υπερασπίζοντας μια μόνιμη λύση για τα άτομα που βρέθηκαν αποκλεισμένα στις βρετανικές βάσεις, αφότου τράπηκαν σε φυγή από τις χώρες τους προκειμένου να ξεφύγουν από διώξεις και βία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει στις και στους πρόσφυγες, επ’ αόριστο άδεια διαμονής στο Η.Β. και που το ζήτημα έχει πλέον διευθετηθεί νομικά. Εξετάζουμε πλέον, σε συνεργασία με τους εταίρους μας επί του ζητήματος, τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσαν τα άτομα αυτά να βοηθηθούν, έτσι ώστε να ενταχθούν στο Η.Β. και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας εδώ και πολλά χρόνια».

Μέχρι και σήμερα, οι έξι οικογένειες διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά καταλύματα στην Βάση της Δεκέλειας, κοντά στην Λάρνακα. Οι οικογένειες  παρέμειναν στις βάσεις υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, διαμένοντας σε μπανγκαλόου που επρόκειτο να κατεδαφιστούν το 1997 και στα οποία βρέθηκαν δυνητικά επιβλαβείς ποσότητες αμίαντου το 2008.