‘Εκθεση εμβρύου σε χημικές ουσίες ενοχοποιείται για πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια

Κορίτσια τα οποία είχαν εκτεθεί σε διάφορες χημικές ουσίες ενώ ήταν έμβρυα ενδεχομένως να παρουσιάσουν πρόωρη εφηβεία, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως οι οδοντόπαστες, τα σαπούνια, τα σαμπουάν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Παλαιότερες μελέτες σε ζώα έχει καταδείξει ότι όσα είχαν εκτεθεί σε ουσίες όπως parabens και phenols (φαινόλη), ανέπτυξαν πρόωρη εφηβεία.

Για την συγκεκριμένη μελέτη οι επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Μελέτης και Υγείας των Παιδιών στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, εξέτασαν 338 παιδιά από την γέννηση έως την εφηβεία. Εξέτασαν τα ούρα των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη και έλαβαν συνεντεύξεις για πιθανή χρήση προϊόντων με τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα ούρα των παιδιών όταν έφτασαν στην ηλικία των εννέα ετών και παρακολουθούσαν την ανάπτυξή τους ως τα 13 έτη. Πέραν του 90% των δειγμάτων ούρων των παιδιών έδειξαν υψηλή συγκέντρωση σε ουσίες που ενοχοποιούνται για αλλαγή των ορμονών .

Μάλιστα στις περιπτώσεις συγκέντρωσης στα ούρα της μητέρας της ουσίας phthalate, οι κόρες τους ανέπτυξαν ηβικό τρίχωμα σχεδόν ενάμιση μήνα νωρίτερα από το κανονικό. Τα μισά από τα κορίτσια που εξετάστηκαν είχαν αναπτύξει ηβικό τρίχωμα όταν ήταν 9,2 χρόνων και είδαν περίοδο στην ηλικία των 10,3 ετών.

Πηγή:ΚΥΠΕ