ΕΣΚ: Ερχόμαστε από μακριά και πάμε ακόμα πιο μακριά

Σκληρή αντιπαράθεση δημοσιογράφων για το Γλωσσάρι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η σκληρή λεκτική αντιπαράθεση και έκφραση διαφωνιών μεταξύ συναδέλφων δημοσιογράφων για τα ζητήματα που αφορούν το Γλωσσάρι του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) για αμοιβαία αποδεκτούς όρους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και για τη νέα πρόνοια που επιτρέπει την ένταξη στην Ένωση Συντακτών Κύπρου, δημοσιογράφων που εργοδοτούνται ως εκπρόσωποι Τύπου διαφόρων οργανισμών, κυριάρχησε – τόσο σε χρονική διάρκεια, όσο και σε συναισθηματική ένταση – στην 59η Τακτική Γενική Συνέλευση και στην Καταστατική Συνέλευση της συντεχνίας των δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018. Η προσωπική αίσθηση του υπογράφοντος, είναι ότι πέρα από την επικράτηση ενός συγκρουσιακού κλίματος στις δύο Συνελεύσεις, που στο κάτω κάτω συνιστά υγιές στοιχείο δημοκρατίας, η οργάνωση συνεχίζει την πορεία της με ισχυρότερη τη συνοχή και την ενότητά της, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει τη συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής το επικείμενο 2019 – σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Γιώργο Φράγκο, «η επέτειος θα πρέπει να τιμηθεί ποικιλότροπα και όπως αξίζει στη μακρά συνδικαλιστική πορεία του επαγγελματικού μας κλάδου, γιατί ερχόμαστε από μακριά και έχουμε χρέος να πάμε ακόμα πιο μακριά».  

Σημειώνουμε ότι οι εργασίες των δύο Συνελεύσεων άρχισαν με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που πέθαναν μέσα στο 2018, Βαγγέλη Ευαγγελίδη, Κωστάκη Αντωνίου, Άκη Φάντη και Θανάση Αλιστρατλή.

Ανεργία, υποαπασχόληση, παραβιάσεις θεσμίων

Στην Τακτική Συνέλευση παρευρέθηκαν υπερδιπλάσια σε αριθμό (77) μέλη της οργάνωσης, σε σύγκριση με την αριθμητική προσέλευση στις Συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ η Έκθεση Δράσης της ΕΣΚ για το 2018, εγκρίθηκε με ποσοστό 89% (με μόνο 8 ψήφους κατά) και η οικονομική έκθεση, με δύο ψήφους κατά. Στην Τακτική Συνέλευση, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, «συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δημοσιογραφικό κλάδο όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετερο-απασχόληση και οι παραβιάσεις των εργασιακών θεσμίων εκ μέρους εργοδοτών. Η Συνέλευση έθεσε ως στρατηγικούς στόχους για το 2019 την έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη συλλογικής σύμβασης με την εργοδοτική πλευρά και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μέσω της νέας νομοθεσίας περί Τύπου».  Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γιώργος Φράγκος είπε ότι εργάζονται στη δημοσιογραφία σήμερα, περίπου 800-900 άτομα με πλήρη ή μερική απασχόληση. Τα μέλη της ΕΣΚ, συμπεριλαμβανομένων των ανενεργών, ανέρχονται περίπου στα 500, από τα οποία οι 200 περίπου, δεν έχουν τακτοποιημένες συνδρομές.

Τα κριτήρια εγγραφής μέλους

Στην Καταστατική Συνέλευση που ακολούθησε, συμμετείχαν 45 μέλη. Εγκρίθηκαν με μυστική ψηφοφορία στην κάλπη, σύμφωνα με το Καταστατικό της οργάνωσης και οι 16 εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για καταστατικές τροποποιήσεις, με ποσοστά μεταξύ 66% και 75%. Η κυριότερη πρόνοια, με την οποία διαφώνησε αριθμός συναδέλφων, που αφορά τα κριτήρια για εγγραφή μέλους στην ΕΣΚ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «α) Εργάζεται κατά κύριο επάγγελμα σε εφημερίδα ή περιοδικό, εκδιδόμενα στη Κύπρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πρακτορείο ειδήσεων με έδρα την Κύπρο, ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό επαγγελματικού επιπέδου, ο οποίος λειτουργεί στην Κύπρο, ηλεκτρονικές εφημερίδες ή ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε με έδρα την Κύπρο ή ως ανταποκριτής στο εξωτερικό Κυπριακού Μέσου Ενημέρωσης ως ανωτέρω περιγραφομένου ή ως ανταποκριτής ξένου ή/και διεθνούς Μέσου Ενημέρωσης ή/και πρακτορείου ειδήσεων.

(β) Απασχολείται στη σύνταξη, διόρθωση ή επιμέλεια δημοσιογραφικής ύλης ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, καλύπτοντας την καθημερινή και τρέχουσα επικαιρότητα, ενημέρωση και πληροφόρηση, είτε ως εκπρόσωπος Τύπου οργανισμού.

(γ) Εξασφαλίζει το κύριο βιοποριστικό εισόδημα του από την ως άνω περιγραφόμενη εργασία του, είτε σε καθεστώς μόνιμης απασχόλησης είτε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή προσφοράς υπηρεσιών, είτε ως αυτοεργοδοτούμενος».

Το δυσχερές συνδικαλιστικό τοπίο

«Το συνδικαλιστικό τοπίο παρέμεινε δυσχερές και το 2018», αναφέρεται στην Έκθεση Δράσης σε σχέση με τα συνδικαλιστικά ζητήματα, που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος. Συνέχισε με τα εξής: «Στις συνήθεις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, όπως άρνηση καταβολής 13ου μισθού, μη καταβολή  Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, προστέθηκαν και νέες ακόμη πιο κραυγαλέες. Σε νεοεισερχόμενους στον κλάδο συναδέλφους, δεν καταβάλλονται καν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντί των πλήρως απασχολουμένων δημοσιογράφων, προτιμούνται ολοένα και συχνότερα οι συνεργάτες, με δυσχερέστερους όρους, με πενιχρότερες απολαβές. Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ ολοένα και συχνότερα επιλέγουν να αντλούν δημοσιογραφικό προσωπικό όχι από την αγορά εργασίας αλλά από τον φοιτητόκοσμο. Αντί να αντλούν προσωπικό από τη μεγάλη δεξαμενή των άνεργων αποφοίτων σχολών δημοσιογραφίας, των άνεργων ή υποαπασχολούμενων ή ετεροαπασχολούμενων συναδέλφων, επιλέγουν τους φοιτητές δημοσιογραφίας, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Οι λόγοι είναι προφανείς, αυτοί οι φοιτητές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι πινακίου φακής, για ψίχουλα δηλαδή, €300 και €400 μηνιαίως. Κι ενώ προσλαμβάνονται με καθεστώς συνεργάτη για μερική απασχόληση, συχνά προσφέρουν υπηρεσίες και πέραν του 8ώρου ημερησίως. Εκ των πραγμάτων, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Ενώ υπάρχει μια σχετική κινητικότητα στη δημοσιογραφική αγορά εργασίας, κυρίως σε ιστοσελίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο κατάλογος των ανέργων υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων δημοσιογράφων μεγαλώνει. Μάλιστα, άρχισε να προσλαμβάνει διαστάσεις ειδικά ο κατάλογος των μακροχρόνια άνεργων συναδέλφων, των συναδέλφων που είναι άνεργοι από δύο μέχρι και πέντε χρόνια. Και το πλέον τραγικό είναι ότι λόγος γίνεται για συναδέλφους ηλικίας 50-55 ετών και άνω, με εμπειρίες και γνώσεις δεκαετιών στον κλάδο, αλλά δυστυχώς με πολύ περιορισμένες προοπτικές επαναδραστηριοποίησης».

Η κόκκινη γραμμή για την ταυτότητα

«Δύο είναι οι στρατηγικοί στόχοι που τίθενται ενώπιον μας ενόψει του 2019», είπε ο Γιώργος Φράγκος. «Ο πρώτος έχει να κάμει με την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης και επανασύναψης συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΚ και εργοδοτικής πλευράς και ο δεύτερος με τη νέα νομοθεσία περί Τύπου, που τελεί υπό συζήτηση αυτή την περίοδο. Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος, έχει να κάμει με την όσο το δυνατό πιο ισχυρή θεσμική κατοχύρωση του συνδικαλίζεσθαι, αλλά και της ίδιας της υπόστασης της ΕΣΚ. Ήδη δίνουμε μάχη, ούτως ώστε να εκλείψει η δυαρχία, να εκδίδει δημοσιογραφικές ταυτότητες και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του δημοσίου να ανταγωνίζεται μια συντεχνία. Λάβαμε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι το θέμα θα λήξει προς όφελος της ΕΣΚ. Το ζήτημα αυτό αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή, γι’ αυτό και τελούμε σε επαγρύπνηση, έτοιμοι για κάθε μορφής κινητοποίηση». Σε σχέση με τους οργανωτικούς στόχους της ΕΣΚ, η Έκθεση Δράσης αναφέρει ότι «αυτοί παραμένουν αναλλοίωτοι, όπως όλα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε χρέος να καταστήσουμε τη συντεχνία, το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων στον τόπο μας, ισχυρότερη, μαζικότερη, δυναμικότερη, αντιπροσωπευτικότερη, αποτελεσματικότερη! Δύο είναι τα στοιχήματα που οφείλουμε να κερδίσουμε, οι νεότερες γενιές των δημοσιογράφων, αλλά και τα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ».

Η συντεχνία είναι εδώ για να ενώνει

«Θέμα εκπόνησης Γλωσσαρίου κοινά αποδεκτών όρων, ηγέρθη για πρώτη φορά από αξιωματούχους του ΟΑΣΕ σε σύνοδο στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία, στις 9 Οκτωβρίου 2017», ανέφερε στην Έκθεση Δράσης ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γ. Φράγκος. «Η θέση της ΕΣΚ, από την πρώτη στιγμή», συνέχισε, «με την οποία συμφώνησαν και οι Τουρκοκυπριακές οργανώσεις, ήταν ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων, αν και προκρίνουν κάθε ιδέα που μπορεί να φέρει πιο κοντά τους επαγγελματίες του κλάδου των δύο κοινοτήτων, δεν πρέπει να εμπλακούν άμεσα στην όλη προσπάθεια, καθώς αυτή δεν εμπίπτει στις δικαιοδοσίες και την αποστολή τους. Αυτή τη στάση τήρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ από την αρχή μέχρι και το τέλος. Περί τα μέσα Ιουνίου της φετινής χρονιάς, διέρρευσαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες για τη δρομολογηθείσα ήδη συγγραφή Γλωσσαρίου. Παρά το προαιρετικό και εθελούσιο του όλου εγχειρήματος, οι πλείστες αντιδράσεις υπήρξαν προληπτικά αρνητικές. Στις 3 Ιουλίου το Δ.Σ. της ΕΣΚ απηύθυνε έκκληση για συναίνεση και μετριοπάθεια, προς όλους τους συναδέλφους. Τόνισε δε ότι η συντεχνία είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει τους δημοσιογράφους. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΣΚ δεν είναι μέρος καμιάς διελκυστίνδας γύρω από το όλο θέμα. Στις 10 Ιουλίου παρουσιάστηκε επισήμως το Γλωσσάρι του ΟΑΣΕ. Τότε και μόνον τότε, το Δ.Σ. έλαβε γνώση του περιεχομένου του. Στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Σώματος, στις 17 Ιουλίου, το Δ.Σ. τοποθετήθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίζοντας ότι δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του Γλωσσαρίου και ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προθέσεις των εμπνευστών του, χαρακτήρισε δε άτοπη εκ του αποτελέσματος, την όλη προσπάθεια. Τέλος, κάλεσε τον κάθε συνάδελφο να πράξει κατά συνείδηση, θεωρώντας το όλο ζήτημα λήξαν. Ως εκ τούτου, εάν είναι να λεχθεί κάτι επιπρόσθετο επί του όλου θέματος, ας λεχθεί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Και ως ΕΣΚ συνολικά ας γυρίσουμε σελίδα».

«Έπεσαν από τον ουρανό και βρήκαν το Γλωσσάρι»

«Είναι ευχάριστο που ακούσαμε τον Πρόεδρο να διαπιστώνει και να επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι το αρμόζον Σώμα για να συζητήσουν τα μέλη της ΕΣΚ όλα όσα αφορούν το Γλωσσάρι, είναι τα θεσμοθετημένα καταστατικά όργανα της συντεχνίας», είπε στην τοποθέτησή του ο συνάδελφος Φίλιππος Στυλιανού, ανοίγοντας πρώτος τη συζήτηση, με την έκφραση της διαφωνίας του. «Ναι συνάδελφε, αλλά εκ των προτέρων, όχι εκ των υστέρων», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας διεθνής οργανισμός όπως ο ΟΑΣΕ, ετοίμαζε ένα Γλωσσάριο και δεν σκεφτήκατε ότι έπρεπε να ενημερώσετε σχετικά, τα μέλη σας, εμάς τους Κυπρίους δημοσιογράφους. Λέτε ότι το χαρακτηρίσατε άτοπο, εκ του αποτελέσματος. Δεν ήταν άτοπη εκ του αποτελέσματος η προσπάθεια αυτή, ήταν άτοπη εξ αντικειμένου και εξ υπαρχής και οφείλατε να μας ενημερώσετε, όταν λάβατε γνώση αυτής της προσπάθειας. Ο ίδιος ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι συζητούσατε αυτορρύθμιση και αυτό διαψεύδει τους ισχυρισμούς σας ότι το πληροφορηθήκατε την τελευταία στιγμή». Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αντώνης Μακρίδης, παρατηρώντας ότι «ένας που έρχεται εδώ και διαβάζει και την Έκθεση Δράσης, νομίζει ότι πέφτει από τον ουρανό. Και μαζί του και το Συμβούλιο. Έπεσαν από τον ουρανό και βρέθηκαν μπροστά σε ένα Γλωσσάρι…Πήγαν στη Βιέννη εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου και το συζήτησαν εκεί και μετά που ήρθαν πίσω, είπε ο Πρόεδρος Γιώργος Φράγκος σε δήλωση του, ότι «επεξεργαζόμαστε Γλωσσάρι». Μετά από τον σάλο των 238 υπογραφών εναντίον του Γλωσσαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε απόφαση ότι ούτε το υιοθέτησε, ούτε το απόρριψε. Ο πρωτεργάτης που το σύνταξε, παρέμεινε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και συνέχισε και μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προπαγανδίζει υπέρ του Γλωσσαρίου». Παρέμβαση στο θέμα έκανε στη συνέχεια ο συνάδελφος Γιώργος Θεοδούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, που είπε μεταξύ άλλων ότι «συζητήθηκε θέμα Γλωσσαρίου στο Συμβούλιο στις 10 Οκτωβρίου 2017 και αποφασίσθηκε ότι το Συμβούλιο, με τη δική μου διαφωνία, ευνοεί τη σύνταξη του Γλωσσαρίου, αλλά ότι είναι στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Δεοντολογίας».

Οι σωστές και οι λάθος λέξεις

Η συνάδελφος Νάσια Παλάλα, θέλοντας, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα, τόνισε ότι «δεν εξετάζει το περιεχόμενο του Γλωσσαρίου» και ότι «η δική της ένσταση, από την αρχή, αφορούσε την εισήγηση προς την ΕΣΚ να αποδεχτεί εισηγήσεις για χρησιμοποίηση από τα μέλη της, κάποιων λέξεων. Ένα από τα πρώτα άρθρα του Καταστατικού μας – συνέχισε – αναφέρεται στην προάσπιση της ελευθερίας του λόγου. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν η ΕΣΚ να δεχτεί εισηγήσεις έστω, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιούμε τις λέξεις; Η θέση μου δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική χροιά που πήρε το θέμα και δεν γνώριζα το περιεχόμενο του Γλωσσαρίου». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση της συναδέλφου Μικαέλας Λοϊζου: «Ήμουν ανάμεσα στους 238 που αντέδρασαν», είπε «και για μένα ήταν για θέμα αρχής, γιατί θεωρούσα απαράδεκτο, ένας εξωτερικός παράγοντας να συντονίζει διαδικασίες για σωστές και λάθος λέξεις. Έπρεπε να σταματήσουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση στο πιο ιερό πράγμα που έχουμε, την ελευθερία μας». Ενισχύοντας τις πιο πάνω τοποθετήσεις, η συνάδελφος Τώνια Σταυρινού σχολίασε ότι «από τη στιγμή που μια πολύ μεγάλη ομάδα 238 συναδέλφων καταδίκασε το Γλωσσάρι, αναμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση από την ΕΣΚ, που το χαρακτήρισε τελικά ατόπημα, ενώ έπρεπε τουλάχιστον να το αποσύρει και να το καταδικάσει. Δεν το έκανε αυτό και αντιθέτως είδαμε μια υποκριτική στάση, «είμαι και δεν είμαι υπέρ», είδαμε δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου της ΕΣΚ, που μετά αναιρούνταν, είδαμε ότι είναι μέσα στις διαδικασίες ο Γενικός Γραμματέας, αλλά όχι η ΕΣΚ και είδαμε μια ασυνέπεια λόγων και έργων».

Ανοικτοί σε διάλογο, με εξωστρέφεια

Από τους διαφωνούντες με τους… διαφωνούντες, πρώτη πήρε το λόγο η συνάδελφος Νίκη Κουλέρμου που παρατήρησε ότι «υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να επικεντρώσουμε το θέμα σε ένα πολιτικό ζήτημα, το Γλωσσάρι, που διασπά εκ των προτέρων την ενότητα της ΕΣΚ, ενώ η συντεχνία δεν είναι πολιτικό κόμμα. Κι εγώ προσωπικά διαφωνώ με το Γλωσσάρι – πρόσθεσε – αλλά δεν πρέπει να μπαίνει σφήνα, στην ενότητα της συντεχνίας. Περνά ο συνδικαλισμός πολύ δύσκολες εποχές και θα ήταν μεγάλο λάθος να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αφήσουμε αυτό το θέμα να διασπάσει τη συντεχνία. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί π. χ. με το Κεφάλαιο του Μάρξ, αλλά τι πρέπει να κάνουμε, να το ρίξουμε στην πυρά; Δηλαδή θα περάσουμε από τον εργασιακό Μεσαίωνα, στον πολιτικό Μεσαίωνα; Θα αφήσουμε το Γλωσσάρι να διασπάσει τη συντεχνία; Έχουμε ανέργους και πρέπει να τους προστατεύσουμε έχουμε προβλήματα με τις συλλογικές συμβάσεις και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε». Στη δική του θέση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ Αριστείδης Βικέτος, είπε ότι «η οργάνωση είναι και πρέπει να είναι ανοικτή σε διάλογο και να έχει εξωστρέφεια και με βάση αυτή τη λογική, αποδέχτηκε την ιδέα να γίνει το Γλωσσάρι. Όταν είδαμε στο Συμβούλιο περί τίνος επρόκειτο – πρόσθεσε – είπαμε ότι δεν υιοθετείται. Αυτή είναι μια σαφής θέση και θα έπρεπε το θέμα να έληγε εκεί. Σεβαστές οι διαφωνίες, αλλά ο πολύ μεγάλος θόρυβος από τους διαφωνούντες, έδωσε την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να εκμεταλλεύεται το θέμα πολιτικά. Πρέπει το Γλωσσάρι να το αφήσουμε και να πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί του γιατί μας τρώει χρόνο και ενέργεια και έχουμε άλλα σημαντικά ζητήματα ν’ ασχολούμαστε».

Περί φράξιας και ξένων σωμάτων

«Από τους διαφωνούντες περίμενα σήμερα να υπάρχει μια καλή κουβέντα για τα όσα άκουσαν ο Χρίστος Χριστοφίδης και η Μαρία Σιακαλλή που συνέγραψαν το Γλωσσάρι», είπε στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Κωνσταντίνου, θέτοντας θέμα «φράξιας» των 238 διαφωνούντων και αμφισβητώντας τον αριθμό τους – «πίνει πολύ νερό ότι είναι 238», είπε. «Καλούμαστε εμείς, στη Γενική Συνέλευση, να αντιμετωπίσουμε τους 238 σαν να είναι ξένο σώμα στην ΕΣΚ, τη στιγμή που οι ίδιοι φωνάζουν για τα ξένα σώματα που επηρεάζουν την ΕΣΚ», πρόσθεσε. «Κι εγώ διαφωνώ με το Γλωσσάρι και το έχω καταθέσει και δημόσια», συνέχισε, «αλλά εδώ μιλούμε για ένα οχετό και βόθρο, όταν συνάδελφοι δέχονται απειλές και  καθυβρίζονται ως προδότες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όταν εξυβρίζεται και απειλείται ο Πρόεδρος της ΕΣΚ με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Κι όμως δεν είδα κανένα από εσάς, να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, είναι ένα θέμα. Αλλά το να μαζέψουν άτομα που δεν είχαν καν διαβάσει το Γλωσσάρι, υπογραφές με ψέματα ότι υπάρχουν μέσα στο Γλωσσάρι απαγορευμένες λέξεις, είναι άλλο θέμα και δεν τιμά κανένα συνάδελφο». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η θέση του συναδέλφου Σωτήρη Παρούτη, που υπέδειξε ότι «σήμερα αντί να μας απασχολεί ως μείζον θέμα, η έλλειψη κατοχύρωσης του επαγγέλματος, αναλωνόμαστε στο θέμα του Γλωσσαρίου, που σαφώς είναι πολιτικό. Ούτε εγώ συμφωνώ με το περιεχόμενο του – πρόσθεσε – αλλά ως δημοσιογράφοι, ως προασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, θα έπρεπε πρώτοι εμείς να μπούμε μπροστά για να προασπισθούμε το δικαίωμα κάποιων συναδέλφων, να καταθέσουν μια πρόταση. Κανένας δεν υποχρεώθηκε να υιοθετήσει τα όσα περιλαμβάνει το περιβόητο Γλωσσάρι. Μιλώντας πολιτικά, η διχοτόμηση έχει έρθει, όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε κι αυτό είναι το δράμα – η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη». Στη δική του τοποθέτηση ο συνάδελφος Πέτρος Πασιάς μίλησε για «υποκρισία» των διαφωνούντων και σχολίασε ότι «την πραγματικότητα της εισβολής ή του πραξικοπήματος του 1974, δεν μπορεί να την αλλάξει κανένα Γλωσσάρι. Διαφωνώ – είπε – με το περιεχόμενο του Γλωσσαρίου και κανένας δεν μπορεί να μου επιβάλει πώς θα γράψω. Όμως εκείνοι που επικαλούνται την ελευθερία του λόγου και ισχυρίζονται ότι μας επιβάλλουν το Γλωσσάρι, ας σκεφτούν ότι είναι ελάχιστοι οι συνάδελφοι που γράφουν στα μέσα ενημέρωσης, με τη δική τους σκέψη και άποψη. Οι περισσότεροι μεταφέρουν τι λένε οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι καναλάρχες και οι εκδότες κι αυτή είναι η αλήθεια. Αν θέλετε λοιπόν να κάνουμε αγώνες για ελευθερία έκφρασης και για ελευθεροτυπία, ας τους κάνουμε, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις όλων των αρχών της δεοντολογίας και της ισότιμης παρουσίας κομμάτων, πολιτικών και ιδεολογημάτων».

Στιγμιότυπα από την αθρόα προσέλευση στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΚ.

Στην κάλπη ο υπογράφων, για τις τροποποιήσεις του Καταστατικού της ΕΣΚ.

Ο Αντώνης Μακρίδης, η Νίκη Κουλέρμου και ο Γιώργος Παυλίδης, στις παρεμβάσεις τους. Ο τελευταίος μίλησε για «απαράδεκτη εκμετάλλευση φοιτητών δημοσιογραφίας, με μισθούς 300 ευρώ».

Στιγμιότυπο από τη ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές.

Φώτο: Στο βήμα ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος.