Φονικό Στροβόλου: Τα ψέματα του Τζιωνή – Από ποιον «πιέστηκε»

Τη θέση ότι δεν πιέστηκε από τους ανακριτές του ΤΑΕ, αλλά από το γεγονός ότι έλεγε ψέματα κατά την ανάκριση του, υποστήριξε σήμερα ο πρώτος κατηγορούμενος στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, Λοίζος Τζιωνής.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο Τζιωνής αντεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης που διέταξε το δικαστήριο για εξέταση των ενστάσεων που ήγειρε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατά την εκδίκαση της κυρίως δίκης.

Η υπεράσπισή του Τζιωνή υποστήριξε αρχικά ότι οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις που έδωσε ο πελάτης του στις 27/4/2018 ως επίσης και οι υποδείξεις σκηνών και η παραλαβή τεκμηρίων από την οικία του πατέρα του στην Αγλαντζιά, δεν έγιναν με τη θέληση του πελάτη του αλλά μετά από καταπίεση του και υπό το καθεστώς του στερητικού συνδρόμου από το οποίο έπασχε λόγω της διακοπής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή, μέσω των μαρτύρων κατηγορίας που κάλεσε να καταθέσουν στη δίκη εντός δίκης, προέβαλε τη θέση ότι οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν επιστήσει την προσοχή του κατηγορουμένου στον νόμο και τον είχαν ενημερώσει για όλα τα δικαιώματα του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του να μιλήσει με δικηγόρο προτού πει οτιδήποτε.

Κατά τη σημερινή αντεξέταση του και απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο Τζιωνής είπε επί λέξει ότι «δεν πιέστηκα από τους αστυνομικούς, πιέστηκα από το εαυτό μου» επειδή, όπως εξήγησε, έλεγε ψέματα στους ανακριτές ως προς το τί πραγματικά έγινε το βράδυ του φόνου.

Στο σημείο αυτό, ο δικηγόρος του, Ανδρέας Αναστασίου, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η δεοντολογία του, ως δικηγόρος, δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη θέση ότι ο πελάτης του πιέστηκε από τους αστυνομικούς, από τη στιγμή που ο ίδιος είπε σήμερα ενόρκως ότι δεν πιέστηκε. Ο κ. Αναστασίου είπε ότι αποσύρει τη συγκεκριμένη θέση και πως θα συνεχίσει να προωθεί τη θέση ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του πελάτη του.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, ο κ. Αναστασίου ζήτησε αναβολή της σημερινής διαδικασίας προκειμένου, όπως είπε, να μελετήσει το πως επηρεάζεται το πλαίσιο που τέθηκε για τη διεξαγωγή της δίκης εντός δίκης από τα όσα ανέφερε σήμερα ο πελάτης του και το κατά πόσον θα συνεχίσει να προωθεί την αρχική υπερασπιστική γραμμή για τα επίδικα ζητήματα.

Είπε, επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα αυτό δεν θα έχει επικοινωνία με τον πελάτη του, ενώ απέσυρε και το αίτημα για κλήτευση εμπειρογνώμονα προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη εντός δίκης.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση στο αίτημα για αναβολή της σημερινής διαδικασίας η οποία και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας αντεξέτασης του, ο κατηγορούμενος είπε αρχικά ότι κατά την ανάκριση του τον πίεζαν να τους πει τί ξέρει για την υπόθεση και πως η ψυχολογία του εκείνη την ημέρα δεν ήταν καλή. Είπε ότι αυτός που τον πίεζε ήταν ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης, Γιώργος Θεμιστοκλέους από τον οποίο, όπως υποστήριξε, δέχθηκε «ψυχολογικό πόλεμο», λέγοντας ότι ο ίδιος «ήταν ψυχρός και εχθρικός απέναντι του» σε σύγκριση με τους άλλους δύο ανακριτές.

Επανέλαβε και σήμερα τον ισχυρισμό ότι κατά την ανάκριση του στο ΤΑΕ, ο κ. Θεμιστοκλέους του είχε υποδείξει ένα όπλο που υπήρχε στο ντουλάπι του γραφείου όπου έγινε η ανάκριση του, απειλώντας τον ότι θα το χρησιμοποιούσε αν επιχειρούσε να δραπετεύσει.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί για τα δικαιώματα του κατά την ημέρα της σύλληψης του και κατά τη διάρκεια της κράτηση του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος του να έχει δικηγόρο, επέμεινε ωστόσο στη θέση ότι οι ανακριτές του έλεγαν ότι δεν χρειαζόταν να μιλήσει με δικηγόρο από τη στιγμή που θα παραδεχθεί.

Ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές του είχαν πει ότι «αφού θα παραδεχτείς δεν χρειάζεσαι δικηγόρο» ως επίσης και ότι «επειδή σε αναγνώρισε ο μικρός Κωνσταντίνος καλύτερα μην βάλεις δικηγόρο».

Είπε επίσης ότι δεν ήθελε να υπογράψει τις σημειώσεις που ετοίμασε ο ίδιος ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, στις οποίες προέβαλλε διάφορους ισχυρισμούς και σενάρια για το ποίος ήταν ο δράστης του διπλού φονικού. «Ήταν ψέματα εκείνα που έγραψα στις σημειώσεις μου και είχα πρόβλημα να τις υπογράψω», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ο Τζιωνής είχε διαβάσει γραπτή δήλωση που ετοίμασε και η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης του.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ