Η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις για το θέμα της έξωσης από κτίριο στη Λευκωσία

Η αστυνομία διερευνά το θέμα, που είδε το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την έξωση προσώπων από συγκεκριμένο κτίριο στη Λευκωσία, ενώ αυτή τη στιγμή λαμβάνει καταθέσεις από άτομα που διέμεναν στο κτίριο, με σκοπό να εξεταστεί και να διερευνηθεί η πιθανότητα διάπραξης -από μέρους είτε του ιδιοκτήτη, είτε άλλων προσώπων- αδικήματος, δήλωσαν σήμερα οι Υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις της, με αφορμή το θέμα, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει κανένα άτομο στο δρόμο και το Υπουργείο της έχει μεριμνήσει, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, με οποιοδήποτε τρόπο οι ίδιοι επιθυμούν, αλλά και που είναι προς το συμφέρον τους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, διαβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που υπάρχουν κάποια αδικήματα αυτά θα διερευνηθούν πλήρως και τα πρόσωπα, τα οποία ενέχονται στη διάπραξη αυτών των αδικημάτων, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κληθείς να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η πολιτεία κινήθηκε νομικά ενάντια στους ιδιοκτήτες, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «ακόμα δεν έχει γίνει οποιοδήποτε νομικό διάβημα εναντίον ιδιοκτήτη, γιατί ουσιαστικά τώρα λαμβάνονται οι καταθέσεις και στα πλαίσια αυτών των καταθέσεων θα ληφθούν και οι καταγγελίες, παράπονα από πλευράς των ενοικιαστών αλλοδαπών».

«Από τη στιγμή που θα ληφθούν τα παράπονα να είστε βέβαιοι ότι στη βάση αυτών καταγγελιών παραπομπών θα γίνουν και οι απαιτούμενες ενέργειες, πιθανόν και οποιαδήποτε νομικά μέτρα χρειάζεται να ληφθούν», είπε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της πολιτείας, είπε ότι «χθες το απόγευμα η αστυνομία συνόδευσε λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας στο συγκεκριμένο υποστατικό, όπου υπήρξε πληροφορία για ενέργειες, που είχαν να κάνουν με έξωση και πρόκληση προβλημάτων σε σχέση με το χώρο διαμονής αλλοδαπών», συμπληρώνοντας ότι «στο χώρο εκεί δεν βρέθηκε οτιδήποτε, δεν υπήρξε κανένας αλλοδαπός, παρά μόνο ο ιδιοκτήτης ο οποίος έδωσε τις δικές του εκδοχές στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος είχε προβεί σε ενέργειες, ώστε οι πλείστοι από αυτούς τους αλλοδαπούς, που έμεναν στο συγκεκριμένο υποστατικό μετακινήθηκαν οικειοθελώς σε άλλα υποστατικά, για σκοπούς διαμονής».

Σημείωσε ότι «σήμερα το πρωί η αστυνομία επισκέφθηκε εκ νέου το χώρο, όπου βρέθηκε ένας αριθμός αλλοδαπών, εφτά από αυτούς εξέφρασαν την πρόθεση να δώσουν κατάθεση και δίνουν κατάθεση στην Αστυνομία, με σκοπό να εξεταστεί διερευνηθεί η πιθανότητα διάπραξης από μέρους είτε του ιδιοκτήτη είτε κάποιων άλλων προσώπων αδικήματος, που σχετίζεται με την παράνομη είσοδο σε ξένη περιουσία, με σκοπό την παράνομη διάπραξη ποινικού αδικήματος, που συνδέεται με την εξύβριση, την οχληρία, την επίθεση, την απειλή και περιλαμβάνει στο χώρο της ξένης περιουσίας περιλαμβάνεται και η ενοικίαση συγκεκριμένου χώρου διαμονής κατοχή χώρου διαμονής».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «εικόνες, οι οποίες ήταν πράγματι ντροπιαστικές και δεν περιποιούν τιμή για κανένα Κύπριο πολίτη», για να σημειώσει πως «υπήρξαν πληροφορίες για ενέργειες οι οποίες πάλι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως είναι η διακοπή του ρεύματος και του νερού».

Επίσης, ανέφερε πως «έγινε καταγγελία από πλευράς της ΑΗΚ ότι αφαιρέθηκαν από το χώρο των μετρητών 20 ασφαλειοφορείς, οι οποίοι ουσιαστικά αποσυνέδεσαν την παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένα υποστατικά, κάτι το οποίο είναι παράνομο και διερευνάται επίσης από την αστυνομία».

Επιπρόσθετα, είπε πως «η αστυνομία εξετάζει και την πληροφόρηση ότι υπήρξε διακοπή της υδατοπρομήθειας παρά την πληροφόρηση την οποία είχαμε πριν από λίγο ότι το ρεύμα και η υδατοπρομήθεια είχαν επανασυνδεθεί».

«Η Αστυνομία διερευνά όλες τις περιπτώσεις και έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκρουόμενα ή ασαφή γεγονότα θέλω να επισημάνω ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέσα από τις ανακρίσεις οι οποίες θα γίνουν από πλευράς της αστυνομίας. Να είστε βέβαιοι ότι στην περίπτωση που υπάρχουν κάποια αδικήματα αυτά θα διερευνηθούν πλήρως και τα πρόσωπα τα οποία ενέχονται στη διάπραξη αυτών των αδικημάτων θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Το κράτος μεριμνά ούτως ώστε να μη μείνει κανείς άστεγος», είπε ο κ. Νικολάου.

Δύο οικογένειες έχουν ήδη μετακινηθεί και βρίσκονται σε ξενοδοχεία, είπε η Ζ. Αιμιλιανίδου

Αναφερόμενη στο θέμα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δύο από αυτές τις οικογένειες έχουν ήδη μετακινηθεί και βρίσκονται σε ξενοδοχεία από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ πρόσθεσε ότι «κάποιες άλλες περιπτώσεις θα συνεχίσουν να διαμένουν εκεί».

«Χθες μόλις πληροφορηθήκαμε αυτά τα δεδομένα σε συνεργασία με την αστυνομία επισκεφθήκαμε το συγκεκριμένο κτίριο, όπου χθες δεν είχαμε εντοπίσει οποιοδήποτε πρόσωπο. Σήμερα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι λειτουργοί ξαναπήγαν με την αστυνομία στο συγκεκριμένο τόπο, όπου πήραν καταθέσεις από 7 περιπτώσεις», ανέφερε.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «έχει ήδη επανασυνδεθεί ο ηλεκτρισμός και το νερό, που είχε διακοπεί», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα μείνει οποιοσδήποτε στο δρόμο, αλλά έχουμε μεριμνήσει ώστε να μπορέσουμε αυτές τις μέρες και τις επόμενες να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων με οποιοδήποτε τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν αλλά είναι και προς το συμφέρον τους».

Είπε, τέλος, ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ζήτησαν ήδη τα στοιχεία όλων όσοι διέμεναν στο συγκεκριμένο κτίριο, έτσι ώστε να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους, για να μπορέσουν να δουν τι χρειάζονται και που βρίσκονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ