Η Κύπρος ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας σε παρουσίαση του Invest Cyprus στο Λονδίνο

Μπορεί η Κύπρος να αποτελέσει κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας; Αυτό ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει το Κυπριακό Κέντρο Προώθησης Επενδύσεων Invest Cyprus στα πλαίσια του London IP Week.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, με αφορμή το Brexit, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανελλάς συντόνισε συζήτηση με καλεσμένους τον Αλέκο Παπαλεξάνδρου (Deloitte Cyprus), τον δικηγόρο Μαρίνο Κλεάνθους (IP Cyprus) και τον CEO της Wargaming  Victor Kislyi.

Ο κ. Παπαλεξάνδρου εκ μέρους της Deloitte παρουσίασε τα πολύ ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα και τις εξαιρέσεις που παρέχει η Κύπρος, γνωστά ως IP Box, τα οποία υπό προϋποθέσεις προβλέπουν πως τα κέρδη που προέρχονται από τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να εξαιρεθούν φορολογικά μέχρι και 80%.

«Με δεδομένο ότι ο εταιρικός φόρος είναι 12,5% , εν τέλει τα εισοδήματα μιας κυπριακής εταιρείας που προέρχονται από την εκμετάλλευση πατεντών και προγραμμάτων Η.Υ φορολογούνται 2,5% μόνο», είπε.

Ο δικηγόρος Μαρίνος Κλεάνθους εκ μέρους του IP CYPRUS, παρουσίασε συνοπτικά τα νομικά εργαλεία προστασίας των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων. «Η Κύπρος ως χώρα-μέλος της ΕΕ αλλά και λόγω της μακράς και στενής σχέσης της με τις χώρες του κοινοδικαίου δίνει πλήρη προστασία στα δικαιώματα των εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας. Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να προνοούν να παίρνουν τα μέτρα τους,» είπε.

Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του CEO της Wargaming Victor Kislyi ο οποίος με πρακτικό και παραστατικό τρόπο παρέθεσε τους λόγους που επέλεξε την Κύπρο ως την βάση της εταιρείας του.

«Όταν αρχικά επιλέγαμε την Κύπρο δεν γνωρίζαμε όλα τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε. Το κίνητρο μας ήταν να αποκτήσουμε μια βάση στην ΕΕ σε μια χώρα με καλό φορολογικό σύστημα και που μας συνδέουν πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Σήμερα είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή: ως εταιρεία τεχνολογίας βασιζόμαστε πολύ στην εκμετάλλευση των πνευματικών μας δικαιωμάτων», είπε. Πρόσθεσε ότι τ ο φορολογικό πακέτο της Κύπρου είναι το καλύτερο στην Ευρώπη και ότι μένουν σε ένα πανέμορφο τόπο, με ποιότητα ζωής και εξαιρετικούς επαγγελματίες που τους βοήθησαν και τους στηρίζουν στη λήψη των αποφάσεών τους.
«Το έζησα και το βεβαιώνω: η Κύπρος είναι η πιο φιλόξενη χώρα για τις εταιρείες τεχνολογίας», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ