Η Κύπρος ζητά απελευθέρωση της  Amal  Fathy

Εκδήλωση στη Λευκωσία, για τις φυλακισμένες γυναίκες της Αιγύπτου

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καΐρου (Cairo Institute for Human Rights Studies), πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας 26ης Νοεμβρίου 2018, έξω από το Ινστιτούτο Γκαίτε στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη βία που ασκεί το Αιγυπτιακό καθεστώς του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ( Abdel Fattah el-Sisi), κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και ειδικότερα της Αμάλ Φάτχι (Amal Fathy), που εκτίει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων στις Αιγυπτιακές φυλακές, γιατί κατάγγειλε δημόσια, τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι γυναίκες, σε δημόσιους χώρους στην πατρίδα της. Την ώρα της εκδήλωσης των δύο οργανώσεων, προβαλλόταν σε αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε, η σημαντική Αιγυπτιακή ταινία «678», η προβολή της οποίας στηρίχθηκε (παραδόξως, όπως μας αναφέρθηκε), από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κύπρο και έγινε στην παρουσία της ίδιας της Πρέσβειρας της Αιγύπτου στη Λευκωσία, Mai Khalil. Οι διαμαρτυρόμενοι ακτιβιστές της ΚΙΣΑ, με επικεφαλής την Πρόεδρο της οργάνωσης Ανθούλα Παπαδοπούλου, διένειμαν φυλλάδια και συνέλεξαν από τους πολίτες που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την ταινία, υπογραφές υποστήριξης της Amal Fathy και άλλων μελών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο. Στην προβολή της ταινίας, παρέστησαν επίσης η  Elizabeth Spehar, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Tiziana Zennaro, Διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNDP) και η Karin Varga, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Κύπρο (Goethe-Institut Cyprus).

Η ταινία «678» και η κυπριακή κοινωνία

Η ΚΙΣΑ και το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καΐρου, ανακοίνωσαν ότι καλωσορίζουν και στηρίζουν το Women’s Film Days, που διοργανώνεται από την τοπική ομάδα του ΟΗΕ στην Κύπρο (The United Nations Country Team in Cyprus), στο πλαίσιο της διεθνούς «Εκστρατείας 16 Μέρες Ακτιβισμού Κατά της Έμφυλης Βίας». Οι δύο οργανώσεις υπενθυμίζουν στην ανακοίνωση, ότι «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η Αιγυπτιακή ταινία «678» – προστίθεται στην ανακοίνωση – αναφέρεται σε τρεις Αιγύπτιες, οι οποίες αναζητούν δικαιοσύνη και λογοδοσία, καθώς αντιμετωπίζουν την καθημερινή μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη δημόσια σφαίρα στην Αίγυπτο. Η έμφυλη βία και ιδιαίτερα η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, εξακολουθεί να διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό στην Αίγυπτο. Kαλούμε τους ακτιβιστές υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνία των πολιτών και την κυπριακή κοινωνία γενικά, να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους με τους Αιγύπτιους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλους τους ακτιβιστές, συμμετέχοντας στην προβολή της ταινίας «678».

Η γενική καταστολή των ακτιβιστών

«Όντως, σήμερα, η υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών Αμάλ Φάτχι, βρίσκεται στη φυλακή», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Αμάλ καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση από Αιγυπτιακό Δικαστήριο, μετά που δημοσίευσε ένα προσωπικό βίντεο στο Facebook, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την παρενόχλησή που υπέστη αρκετές φορές σε μια ημέρα, μεταξύ άλλων από έναν αστυνομικό που φρουρούσε μια τράπεζα, καθώς κυκλοφορούσε στο Κάιρο για τη δουλειά της. H παρενόχληση και οι διώξεις που αντιμετωπίζει η κυρία Φάτχι, αποτελούν μέρος της γενικής καταστολής των ακτιβιστών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και πολιτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν βίαια, από τα τέλη Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που παρείχαν υποστήριξη σε οικογένειες πολιτικών κρατουμένων».

Δρακόντειοι νόμοι και κρατικός έλεγχος

Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, «η υπόθεση περί ξένης χρηματοδότησης» (αριθ. 173/2011) κατά των ΜΚΟ, εξακολουθεί να επιτρέπει τη φίμωση και τον εκφοβισμό του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιγύπτου, μέσω ανακρίσεων από Δικαστή, απαγόρευση ταξιδιών κατά τουλάχιστον 30 ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγώματος περιουσιακών στοιχείων 10 ακτιβιστών και 7 ομάδων υπεράσπισης δικαιωμάτων. Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, έχει επιφέρει τη διακοπή λειτουργίας ΜΚΟ, όπως στην περίπτωση της Νάζρα για Φεμινιστικές Σπουδές το 2018. Ο δρακόντειος νόμος για ΜΚΟ αρ. 70/2017, παραβιάζει το Σύνταγμα της Αιγύπτου και τις διεθνείς δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εφαρμογή του, αποσκοπεί στο να θέσει τη χρηματοδότηση ΜΚΟ, την εγγραφή, τις δραστηριότητες, τις δημοσιεύσεις, την εσωτερική διοίκηση και τη συνεργασία με οποιαδήποτε ξένη οντότητα, ακόμη και όργανα του ΟΗΕ, υπό κρατικό έλεγχο».

Αιτήματα από Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία

Η ΚΙΣΑ και το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καΐρου, καταλήγουν απαιτώντας από την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση «να απελευθερώσει αμέσως την Αμάλ Φάτχι και όλους τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τερματίσει τη δίωξη και καταστολή των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών». Επιπρόσθετα, οι δυο οργανώσεις ζητούν από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους διεθνείς παράγοντες, «να ενθαρρύνει τη χώρα να καταργήσει το νόμο 70/2017 για τις ΜΚΟ και να συνδέσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο, με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο».

Η σεξουαλική βία στην Αίγυπτο

Να σημειώσουμε ότι η Amal Fathy συνελήφθη στις 9 Μαίου 2018, αμέσως μετά τη δημοσίευση του προαναφερόμενου βίντεο στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, όπου ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για αδράνεια και αδιαφορία απέναντι στο καθημερινό φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Amal Fathy επέκρινε τις Αιγυπτιακές Αρχές για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τις γυναίκες από την τεραστίων διαστάσεων σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται, αλλά και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, όπως και για την κάκιστη κατάσταση της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Fathy συνελήφθη στο σπίτι της, μαζί με τον συζυγό της Mohamed Lotfy, ένα πρώην ερευνητή για την Αμνηστία και διευθυντή της Αιγυπτιακής Επιτροπής για Δικαιώματα και Ελευθερίες. Ο Mohamed Lofty απολύθηκε την ίδια μέρα για να είναι μαζί με το μικρό παιδί του ζεύγους, αλλά η κοπέλα κρατείται στις φυλακές μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων, την κατηγορία για «απόπειρα ανατροπής του συστήματος εξουσίας, με τη δημοσίευση ψευδών ισχυρισμών και με την κακή χρήση των κοινωνικών δικτύων». Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση να απελευθερώσει αμέσως την Amal Fathy, τη σύλληψη της οποίας χαρακτήρισε «προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης, που τυγχάνει εγγύησης και προστασίας από το Αιγυπτιακό Σύνταγμα». Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η κοινωνία των πολιτών στην Αίγυπτο, έπαιξε ρόλο κλειδί το 2011, στη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε την αυταρχική διοίκηση του Hosni Mubarak, αλλά τώρα αποτελεί στόχο του καθεστώτος του Προέδρου Σίσι, που ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον εκλεγέντα Ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Το τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών στην Αίγυπτο, ήρθε στην επιφάνεια τα χρόνια που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011, όταν διαπράχθηκαν μαζικοί βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, στη διάρκεια πολλών διαδηλώσεων σε πλατείες του Καϊρου και άλλους δημόσιους χώρους.

Η περίπτωση του Αιγύπτιου αεροπειρατή

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αιγύπτιος ακτιβιστής Σεϊφ ελ-Ντιν Μουσταφά Ιμάμ (Seif el-Din Moustafa Imam), συνέδεσε την αεροπειρατεία που διέπραξε άοπλος, με τη χρήση ψεύτικων εκρηκτικών υλών,  στις 29 Μαρτίου 2016 σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών – σε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο – και το ανάγκασε να προσγειωθεί στη Λάρνακα, με την άδικη φυλάκιση γυναικών στην Αίγυπτο, μεταξύ άλλων. Στόχος του, όπως δήλωσε μετά τη σύλληψή του, ήταν να κάνει γνωστή στην Ευρώπη και σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, τη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χρήση βασανιστηρίων και τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων ή διαφωνούντων με το καθεστώς της Αιγύπτου. Ο Μουσταφά Ιμάμ, μετά από διόμισι σχεδόν χρόνια κράτησης στις Κεντρικές Φυλακές, ζήτησε ο ίδιος να εκδοθεί πίσω στην πατρίδα του, πράγμα που έγινε στις 18 Αυγούστου 2018, μέσω της Interpol, η οποία τον παρέδωσε στις Αιγυπτιακές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο 61χρονος σήμερα Μουσταφά Ιμάμ, που είναι για χρόνια αποξενωμένος από τα τρία παιδιά του και την Κυπρία πρώην σύζυγό του, βρίσκεται έκτοτε σε απομόνωση, σε φυλακή της Αλεξάνδρειας.

Στιγμιότυπο από τη συλλογή υπογραφών από προσερχόμενους στην προβολή της ταινίας στο Γκαίτε, για απελευθέρωση της Amal Fathy.

Αριστερά η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στη Λευκωσία, Mai Khalil και η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar, στην προβολή της ταινίας «678» στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Η Amal Fathy και ο σύζυγος της Mohamed Lotfy, πριν η κοπέλα φυλακισθεί από το καθεστώς της Αιγύπτου.

Φώτο: Η Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Ανθούλα Παπαδοπούλου και το μέλος της οργάνωσης Χρίστος Χριστοφίδης, έξω το Ινστιτούτο Γκαίτε, με πανό στήριξης των Αιγυπτίων ακτιβιστών.