«Κόμμα μας η Κύπρος μας»

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση έξω από το Προεδρικό, της Παγκύπριας Ομάδας Διαμαρτυρίας

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Κόμμα μας είναι μόνο η οικογένεια και η Κύπρος μας», διακήρυξαν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 οι διαχειριστές και συντονιστές της νεοσύστατης «Παγκύπριας Ομάδας Διαμαρτυρίας κατά της αδικίας και της ακρίβειας», στην πρώτη δημόσια εκδήλωση της, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου μίλησαν μπροστά σε μικρό πλήθος συμπολιτών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, σε εκπρόσωπο της Προεδρίας, απευθυνόμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Η ομάδα δημιουργήθηκε διαδικτυακά, πριν τρεις σχεδόν μήνες, «από απλούς πολίτες, με κύριο μέλημά της τη συσπείρωση και αφύπνιση των πολιτών για διεκδίκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και με έγνοια της τα προβλήματα του κόσμου και τίποτε άλλο», όπως διαβεβαίωσαν οι οργανωτές της εκδήλωσης.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε…πολιτικοί»

Όπως δήλωσε στην «24» ο ιδρυτής της ομάδας Κωνσταντίνος Ρωμανός, πατέρας 7χρονου αγοριού με αυτισμό, που τώρα φοιτά σε δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Λεμεσό (με τη βοήθεια συνοδού), «αποφάσισε να δημιουργήσει την ομάδα, μετά από δύο χρόνια προσπαθειών του, προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των δικαιωμάτων του παιδιού του για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και αφού προσέγγισε ομάδες παιδιών με αναπηρίες».  Πρόσθεσε ότι «η ομάδα, δεν επικεντρώνεται μόνο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων παιδιών με αναπηρίες, αλλά στον ευρύτερο αγώνα για επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων των μη προνομιούχων πολιτών, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κατώτατος μισθός και το δικαίωμα της στέγασης. Ο σκοπός μας είναι αγνός – τόνισε – όσο κι αν κάποιοι  προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πολεμήσουν, με παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των λόγων μας. Είμαστε ακομμάτιστοι και υπερκομματικοί, δεν έχουμε κανένα προσωπικό συμφέρον και δεν έχουμε βλέψεις να γίνουμε…πολιτικοί».

Η αγανάκτηση και η επιθυμία για αλλαγή

Απευθυνόμενος λίγο αργότερα προς τους συγκεντρωθέντες έξω από το Προεδρικό, ο Κωνσταντίνος Ρωμανός είπε ότι «είμαστε εννιά άτομα, φίλοι και γείτονες σας, που μας συνέδεσαν ως ομάδα, η αγανάκτηση και η επιθυμία για αλλαγή. Νιώθουμε θυμό για την κατάντια του τόπου μας και είμαστε αποφασισμένοι να συσπειρώσουμε και να δώσουμε το μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι ήρθε η ώρα να αντισταθούμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, σε κάθε μορφή εξαθλίωσης. Σημειώνω ότι όσοι παρεκτραπούν και προβούν  σε ακρότητες ή βιαιότητες, θα θεωρηθεί ότι δεν θέλουν το καλό της ομάδας, αλλά το τέλος της. Είμαστε Κύπριοι αγανακτισμένοι πολίτες που θέλουμε ένα μέλλον, μια τίμια δουλειά, μια αξιοπρεπή ζωή για μας και την οικογένειά μας και πάνω από όλα που διεκδικούμε το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή μας, αφού κάποιοι μας θέλουν φιμωμένους».

Διεκδικώντας το δικαίωμα στο όνειρο

«Διεκδικώ  την αξιοπρέπεια που προσπαθούν να μου στερήσουν οι κυβερνώντες», είπε ενώπιον των παρευρισκομένων, το νεότερο μέλος της ομάδας, ο Ραφαήλ Κωνσταντίνου 20 χρόνων φοιτητής στο ΑΞΙΚ (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου). Εξήγησε ότι «αφορμή για τη δημιουργία της διαδικτυακής ομάδας, στάθηκε η δημοσίευση που έκανε ο ίδιος για την τιμή των καυσίμων και η διαπίστωση ότι υποφέρει πολύς κόσμος από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και άλλα προβλήματα. Είμαι 20 χρόνων – πρόσθεσε – κι αναρωτιέμαι γιατί σπουδάζω…Η προοπτική μου είναι να τελειώσω τις σπουδές μου κι αν είμαι τυχερός, θα συνεχίσω να εργάζομαι με μερική απασχόληση, ή να βρω μια μόνιμη δουλειά με τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ…Είναι αδύνατο και απαγορευτικό, ως νέος να κάνεις όνειρα σήμερα, αλλά είμαι και θα είμαι παρών, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των νέων, να κάνουν οικογένεια και όνειρα…».

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή»!

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στέλιος Ζήσιμος, δεύτερος διαχειριστής της ομάδας, που διάβασε στην εκδήλωση, το Μανιφέστο των οργανωτών, καλώντας το κράτος να διασφαλίσει στους πολίτες «αξιοπρεπή διαβίωση, ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένα ανθρώπινο περιβάλλον, σωστή και ενιαία εκπαίδευση, ισότιμη μεταχείριση των πολιτών». Μίλησε στη συνέχεια ο Σωτήρης Ιωάννου, ένας εκ των έξι συντονιστών, κάτοικος Λευκωσίας, αναφέροντας ότι «ζήτησε να εμπλακεί στην ομάδα, όταν διαπίστωσε ότι το κράτος καταχράστηκε πολλά χρήματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αρνείται να τα επιστρέψει και τη ζημιά την επωμιζόμαστε εμείς, οι πολίτες». Άλλος ένας από τους συντονιστές, ο Μάριος Πανάου, ζήτησε από τους συγκεντρωθέντες «να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της ομάδας, να είναι ενωμένοι ώστε ν’ ακούγεται η φωνή τους για μια καλύτερη Κύπρο και να αγωνιστούν με κάθε ειρηνικό, νόμιμο και ηθικά ορθό τρόπο, για αξιοκρατία, διαφάνεια και πραγματική δημοκρατία». Συμπληρωματικά στα πιο πάνω, ο επίσης συντονιστής Γιώργος Χρυσοστόμου, τόνισε ότι «ενωμένοι χωρίς προσωπικά συμφέροντα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά». Τέλος, ο εκ των συντονιστών της ομάδας Παναγιώτης Μίνως, επικαλέσθηκε στη δική του σύντομη παρέμβαση, τον μεγάλο ποιητή Ανδρέα  Κάλβο και τον στίχο του, «θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία». Όπως διαβεβαίωσε η συντονίστρια της εκδήλωσης Έμιλυ Πατσαλίδου, σημειώνοντας το τέλος της συγκέντρωσης, «σήμερα είναι μόνο η αρχή! Πάμε όλοι μαζί, μέχρι την τελική δικαίωση με δύναμη, υπομονή και επιμονή».

Διακριτικά παρών στη διαμαρτυρία, ήταν και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Παρευρέθηκαν ακόμα η ανεξάρτητη βουλευτίνα Άννα Θεολόγου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.

Ο Κωνσταντίνος Ρωμανός, δημιουργός και εκ των συντονιστών της Ομάδας, μιλά στον Μάριο Δημητρίου στη διάρκεια της εκδήλωσης της Κυριακής 2ας Δεκεμβρίου 2018.

Οι διαχειριστές και συντονιστές της ομάδας Ραφαήλ Κωνσταντίνου, Στέλιος Ζήσιμος, Σωτήρης Ιωάννου, Μάριος Πανάου, Γιώργος Χρυσοστόμου και Παναγιώτης Μίνως, απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς στους παρευρισκόμενους.

Φώτο: Τα μηνύματα είναι εύγλωττα, τα λόγια περιττά…