Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα συζήτησε ο Συλλούρης με ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου ομολόγου του.

Τον κ. Szijjártó συνόδευαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ferenc Kumin, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στη Λευκωσία, με έδρα την Αθήνα, Erik Haupt και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τον Ούγγρο αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον κ. Szijjártó να επιβεβαιώνει τη διαχρονικά σταθερή στάση αρχών που τηρεί η χώρα του στο θέμα, αναγνωρίζοντας ένα και μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο ρόλο γεφυροποιού που διαδραματίζει η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των καλών της σχέσεων με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε το άνοιγμα Γραφείου Πρεσβείας της Ουγγαρίας στη Λευκωσία, ευχόμενος σύντομα αυτό να αναβαθμιστεί και σε Πρεσβεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ