Μια βραδιά στη Λευκωσία με τη Jessica Lynn

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μια συγκλονιστική βραδιά έζησαν όσοι παρακολούθησαν τη διάλεξη της διεθνώς γνωστής Αμερικανίδας τρανς ακτιβίστριας Jessica Lynn, για την εμπειρία της ως τρανς γυναίκα και γονέας, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στο CVAR (Ίδρυμα Σεβέρη) στην παλιά Λευκωσία, που συνδιοργάνωσαν η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aequitas και το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Η Lynn είναι Αμερικανίδα τρανς γυναίκα που μίλησε για την προσωπική της εμπειρία της αλλαγής φύλου και της ζωής της, εκατοντάδες φορές σε 18 χώρες, ως μέρος του προγράμματος «The Butterfly Project», που δημιούργησε η ίδια. (Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 8.500 τρανς άτομα – 1% του κυπριακού πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Lynn, υπάρχουν περίπου 1. 400.000, δηλ. το 0,6% του αμερικανικού πληθυσμού).

Η Jessica Lynn είπε στην παρουσίασή της που τη συνόδευσε με διαφάνειες και φωτογραφίες, ότι είναι 53 χρόνων, ότι γεννήθηκε ως Jeffrey Butterworth και ότι έγινε πατέρας τριών αγοριών, περιγράφοντας τις σκληρές για την ίδια, συνθήκες της πρώτης νεότητάς της ως αγόρι και άντρας και της σπαραχτικής επιθυμίας της να ανήκει στο γυναικείο φύλο. Μίλησε για την προηγούμενη εκ μέρους της, εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, για να κρύψει τους εσωτερικούς της «δαίμονες» και την απρόσμενη και συντριπτική γι’ αυτήν, απώλεια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, της κοπέλας με την οποία είχε δεσμό, όταν ήταν 20 χρόνων. Μίλησε ακόμα, για την απόπειρα αυτοκτονίας της και για την εγχείρηση αλλαγής φύλου που έκανε μετά από αυτήν, στα 45 της χρόνια, όπως και για την οδύσσειά της μέσα στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Πολιτείας του Τέξας, που της στέρησε τελικά, τα γονικά της δικαιώματα, λόγω της αλλαγής φύλου που έκανε. Είπε ότι Δικαστήριο του Τέξας, της απαγόρευσε να ξαναδεί το μικρότερο παιδί της, αφού αποφάνθηκε ότι η αλλαγή φύλου, ήταν επιβλαβής για τον γιο της και κατέληξε ότι μετά από αυτό τον βίαιο αποχωρισμό και την αποξένωση που της επιβλήθηκε, αποφάσισε να κάνει σκοπό της ζωής της να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για τα δικαιώματα και τα προβλήματα των τρανς ατόμων, που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που ταξινομήθηκαν στη γέννηση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλική γλώσσα, έγινε συζήτηση, με ακαδημαϊκούς από Πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Νάταλη Αλκιβιάδου, Λέκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου UCLAN CYPRUS και Διευθύντρια της Aequitas, παρουσίασε τη διεθνή και Ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στα δικαιώματα ατόμων τρανς και υπογράμμισε την έλλειψη προστασίας της ταυτότητας φύλου, στα πεδία της μη διάκρισης, της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους.

Ο Περικλής Παπαλουκάς, Ψυχολόγος και Υποψήφιος Διδάκτορας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου De Montfort (DMU) στο Λέστερ, Ηνωμένο Βασίλειο, με τη διδακτορική του διατριβή να επικεντρώνεται στην εμπειρία των ΛΟΑΤΙ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με τη χρόνια νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρθηκε στις ανισότητες και στα εμπόδια που τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκριτικά την κατάσταση στη Βρετανία και στην Κύπρο και προχώρησε σε εισηγήσεις για εφαρμογή καλύτερων πρακτικών στη χώρα μας. Ακόμα άσκησε κριτική για την κατά καιρούς «προβληματική» προσέγγιση στο θέμα, εκ μέρους των ερευνητών κοινωνικών επιστημών και μετέφερε μαρτυρίες τρανς ατόμων που ζουν με κατά πλάκας σκλήρυνση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακούγεται η φωνή τους και να λαμβάνεται υπόψη η δική τους άποψη, ως άνθρωποι που βιώνουν αυτή την εμπειρία.

Στο πάνελ της συζήτησης ήταν και ο  Άρης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που μίλησε για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Κύπρο.

Στιγμιότυπα από τη διάλεξη της Jessica Lynn στην εκδήλωση της  Aequitas και του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus. Παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Γερμανίας Franz Josef Kremp και εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ολλανδίας και της Ισπανίας.

Φώτο: Αριστερά η Νάταλη Αλκιβιάδου με τη Jessica Lynn.