Οι επόμενοι σταθμοί για την κυπριακή οικονομία το 2019

Τις ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις του επόμενου έτους έδωσαν στη δημοσιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, καθορίζοντας οκτώ σταθμούς για αξιολόγηση της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας.

         S&Ps                Moody’s                  Fitch              DBRS
8 Μαρτίου           29 Μαρτίου           12 Απριλίου       17 Μαΐου
6 Σεπτεμβρίου     20 Σεπτεμβρίου     11 Οκτωβρίου    15 Νοεμβρίου

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τέσσερις (αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που διατηρεί ακόμη το κυπριακό αξιόχρεο στην κατηγορία «σκουπίδια» (Ba2, δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία με σταθερή προοπτική), αφού οι άλλοι τρεις οίκοι την χρονιά που φεύγει έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος θα εκδώσει την πρώτη από τις δύο αξιολογήσεις του στις 29 Μαρτίου του 2019. Να σημειωθεί το 2018 ότι ο οίκος Moody’s προχώρησε σε μόνο μία πράξη αξιολόγησης το 2018 (27 Ιουλίου), αφού ματαίωσε την πρώτη αξιολόγηση του, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, προφανώς λόγω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Ο Moody’s είχε υποβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο στα «σκουπίδια» τον Μάρτιο του 2012.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον ο οίκος θα επιλέξει την οδό του οίκου DBRS και θα προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση, ανεβάζοντας και αυτός το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα ή θα προτιμήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση αναβαθμίζοντας σταδιακά την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας.

Το 2018 το κυπριακό αξιόχρεο αναβαθμίστηκε συνολικά επτά φορές, δύο από τους οίκους Fitch και DBRS, μία από τον Moody’s και μία από τον Standard and Poor’s. Ο τελευταίος στην πρώτη αξιολόγηση το 2018 (16 Μαρτίου είχε επαναβεβαιώσει το κυπριακό αξιόχρεο στο τότε ΒΒ+ με θετικό ορίζοντα.

Οι ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις κρατών δημοσιοποιούνται βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού 462/2013 (CR3) έτσι ώστε να δίνεται περισσότερο καθαρότητα στην αγορά, ενώ πάντα γίνονται ημέρα Παρασκευή.

Πηγή: ΚΥΠΕ