ΟΣΥΠΑ: Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για επίλυση της διαφοράς με το Υπ. Μεταφορών

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για την επίλυση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο μερών, εισηγείται ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥ.ΠΑ.) ΛΤΔ με επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η επιστολή του Ο.ΣΥ.ΠΑ. ημερομηνίας 5/12 αποστάληκε, μέσω των δικηγόρων του, προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρο Μιχαήλ με κοινοποίηση στην Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη, με θέμα «Εκκρεμότητες μεταξύ Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου (Ο.ΣΥ.ΠΑ.) ΛΤΔ και Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης Δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικών Οδικών Επιβατικών Μεταφορών σε Τακτικές Γραμμές στην Γεωγραφική Περιοχή Πάφου όπως έχει υπογραφεί στις 21/12/2009».

Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μεταξύ των δυο πλευρών, ο Οργανισμός σημειώνει ότι «στην συνάντηση επαναλάβαμε την εισήγησή της πλευράς μας για σύσταση ανεξάρτητης και αντικειμενικής επιτροπής και/ή διαιτησίας οποιασδήποτε μορφής, της οποίας να ανατεθεί η δικαιοδοσία και/ή η αρμοδιότητα προς επίλυσης όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών διαφορών και/ή απαιτήσεων μεταξύ των δύο μερών».

Ο Οργανισμός υπέβαλε την εισήγηση όπως «η επιτροπή αυτή είναι τριμελής της οποίας να προεδρεύει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που να είναι άριστος γνώστης των νομικών θεμάτων και ως εκ τούτου εισηγηθήκαμε να προεδρεύει ένας πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δύο άλλα μέλη που θα επιλεχθούν ένα από την κάθε πλευρά».

«Είναι δεδομένο ότι η επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ των δύο μερών από ανεξάρτητο και αντικειμενικό κριτή είναι η μόνη νομικά ορθή διαδικασία και είναι σύμφυτη με όλες τις αρχές του κράτους δικαίου», προστίθεται στην επιστολή.

Ο οργανισμός, δια των δικηγόρων του, υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο δεν αποδέχθηκε την πιο πάνω εισήγησή μας, ήτοι να εξετασθούν οι συνολικές οικονομικές διαφορές των μερών από ανεξάρτητο και/ή αντικειμενικό κριτή οποιασδήποτε μορφής και εισηγήθηκε όπως αρχίσει απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών».

«Τη θέση αυτή την έχουμε απορρίψει, καθώς αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να επιφέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καθώς η διαφωνία των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτη και μεγάλη και είναι δεδομένο ότι επί αυτής πρέπει να εκδοθεί απόφαση μετά από ακροαματική διαδικασία είτε διαιτητικής είτε δικαστικής μορφής», αναφέρει η επιστολή.

Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τη θέση ότι «το Υπουργείο αρνήθηκε μέχρι να εξευρεθεί λύση και/ή απόφαση να συνεχίσει τη κυβερνητική του συνεισφορά βάσει της σύμβασης προς τον ΟΣΥΠΑ με αποτέλεσμα να οδηγείται ο ΟΣΥΠΑ σε οικονομικό αδιέξοδο και καταστροφικές συνέπειες».

«Είμαστε της άποψης ότι η εξέταση και επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο μερών από ανεξάρτητη επιτροπή και/ή διαιτησία είναι η μόνη γρήγορη και αποτελεσματική λύση πριν από την δικαστική οδό. Η άρνηση του Υπουργείου για παραπομπή σε διαιτησία ισοδυναμεί με άρνηση εξεύρεσης άμεσης, σωστής και δίκαιης λύσης και άρνηση προς τον ΟΣΥΠΑ παροχής του δικαιώματος δίκαιης δίκης», προστίθεται.

Ο ΟΣΥΠΑ, όπως αναφέρεται, «δεν έχει τίποτε απολύτως να φοβηθεί από οποιοδήποτε ανεξάρτητο κριτή και είναι έτοιμος να προσέλθει ενώπιον οποιασδήποτε μορφής επιτροπής και/ή διαιτησίας με καθαρά χέρια και πλήρη διαφάνεια».

Αναφέρει, τέλος, ότι «η άρνηση του Υπουργείου να συνεχίσει τη κυβερνητική του συνεισφορά προς τον ΟΣΥΠΑ είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες οικονομικές συνέπειες στον ΟΣΥΠΑ».

Πηγή: ΚΥΠΕ